Toiminta

Pro Luomu ry on luomualan yhteistyöjärjestö, jonka tehtävänä on edistää luomualan tavoitteellista kehitystä ja kasvua Suomessa.

Pro Luomu tekee töitä luomun eteen laajalla rintamalla. Yhdistys kokoaa tietoja ja viestii luomutuotannon ja -kulutuksen kehittymisestä Suomessa ja maailmalla, teettää kuluttajatutkimuksia sekä organisoi eri kohderyhmille viestintäkampanjoita ja tempauksia.

Yhdistys edistää luomualan yhteistyötä koordinoimalla tuotannonalakohtaisia arvoketjuryhmiä (luomumaito, -liha, -kasvikset sekä luomukeruu), jotka seuraavat oman sektorinsa kehitystä ja esittävät ratkaisuja havaittuihin ongelmiin. Lisäksi Pro Luomu vaikuttaa lausuntojen ja sidosryhmien kautta alan kehitykseen.

Vuosittain järjestettävä Luomuelintarvikepäivä kokoaa yhteen elintarvikealan yritysten ja kaupan edustajat. Lisäksi Pro Luomu järjestää muita seminaareja ajankohtaisista asioista.

Pro Luomun toiminta rahoitetaan jäsenmaksuilla, julkisella hankerahoituksella ja Luomuelintarvikepäivän tuloilla.

Missio, visio ja strategiset tavoitteet

Missio: Pro Luomu ry kokoaa luomualan toimijat, yritykset ja muut yhteisöt yhteistyöhön luomualan edistämiseksi. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää luomualan tavoitteellista kehitystä ja kasvua Suomessa edesauttamalla luomutuotteiden kysynnän ja tarjonnan kohtaamista sekä tunnistamalla ja ratkomalla ketjun keskeisiä ongelmia.

Visio:

  • Luomun osuus kuluttajien ostoskorissa ja ravintoloiden tarjonnassa tuplaantuu.
  • Luomu on kestävän ruuantuotannon tunnustettu veturi.
  • Pro Luomu on luomualan johtava viestijä, vaikuttaja ja yhteistyön rakentaja.

Strategiset tavoitteet:

  1. Luomutuotteiden käyttäjäkunta laajenee ja kulutus sekä kotona että ruokapalvelussa kasvaa.
  2. Luomutuotteet ovat innovatiivisia, laadukkaita ja trendikkäitä ja niitä on tarjolla myös ammattikeittiöille.
  3. Kuluttajat näkevät luomun vastuullisena, nykyaikaisena ja fiksuna valintana.
  4. Luomun arvoketjussa kehitetään jatkuvasti tuottavuutta ja kilpailukykyä sekä ympäristön ja kotieläinten hyvinvoinnin kannalta parhaita käytäntöjä.
  5. Pro Luomun arvostus alan asiantuntijana ja yhteistyökumppanina eri sidosryhmien keskuudessa lisääntyy ja jäsenkunta kasvaa.

Pro Luomun hallitus 2022

Puheenjohtaja Hovi Harri, Kesko
Varapuheenjohtaja Sampo Päällysaho, SOK

Muut hallituksen jäsenet:
Samuli Laurikainen, Snafu Oy; Pasi Tamminen, Lihatukku Harri Tamminen Oy; Niklas Kumlin, Helsingin Mylly Oy; Annamari Lammi, Valio Oy; Susann Rännäri, Luomuliitto ja Johanna Andersson, MTK.

Varajäsenet (suluissa ketä sijaistaa):
Vuorinen Janne, Ruokakesko (Pasi Tamminen); Aalto Jouko, Kymen Luomu Osk (Susann Rännäri); Tapola Kristian, Tapola Oy (Sampo Päällysaho); Janhunen Markku, Midsona Oy (Niklas Kumlin); Tollet Mirva, Valio Oy (Annamari Lammi); Rauhansuu Janne, Luomuliitto (Samuli Laurikainen), Rikard Korkman, SLC (Johanna Andersson)

Tiedostot

Pro Luomun strategia

Pro Luomun toimintakertomukset

Pro Luomun toimintasuunnitelmat

Luomualan kehittämisohjelmat

Aiheeseen liittyvää