Pro Luomu tekee töitä luomun eteen laajalla rintamalla. Yhdistys kokoaa tietoja ja viestii luomutuotannon ja -kulutuksen kehittymisestä Suomessa ja maailmalla, teettää kuluttajatutkimuksia sekä organisoi eri kohderyhmille viestintäkampanjoita ja tempauksia.
Yhdistys edistää luomualan yhteistyötä koordinoimalla tuotannonalakohtaisia arvoketjuryhmiä (luomumaito, -liha, -kasvikset sekä luomukeruu), jotka seuraavat oman sektorinsa kehitystä ja esittävät ratkaisuja havaittuihin ongelmiin. Lisäksi Pro Luomu vaikuttaa lausuntojen ja sidosryhmien kautta alan kehitykseen.
Vuosittain järjestettävä Luomuelintarvikepäivä kokoaa yhteen elintarvikealan yritysten ja kaupan edustajat. Lisäksi Pro Luomu järjestää muita seminaareja ajankohtaisista asioista.
Pro Luomun toiminta rahoitetaan jäsenmaksuilla, julkisella hankerahoituksella ja Luomuelintarvikepäivän tuloilla.
Missio, visio ja strategiset tavoitteet
Missio: Pro Luomu ry kokoaa luomualan toimijat, yritykset ja muut yhteisöt yhteistyöhön luomualan edistämiseksi. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää luomualan tavoitteellista kehitystä ja kasvua Suomessa edesauttamalla luomutuotteiden kysynnän ja tarjonnan kohtaamista sekä tunnistamalla ja ratkomalla ketjun keskeisiä ongelmia.
Visio:
- Luomun osuus kuluttajien ostoskorissa ja ravintoloiden tarjonnassa tuplaantuu.
- Luomu on kestävän ruuantuotannon tunnustettu veturi.
- Pro Luomu on luomualan johtava viestijä, vaikuttaja ja yhteistyön rakentaja.
Strategiset tavoitteet:
- Luomutuotteiden käyttäjäkunta laajenee ja kulutus sekä kotona että ruokapalvelussa kasvaa.
- Luomutuotteet ovat innovatiivisia, laadukkaita ja trendikkäitä ja niitä on tarjolla myös ammattikeittiöille.
- Kuluttajat näkevät luomun vastuullisena, nykyaikaisena ja fiksuna valintana.
- Luomun arvoketjussa kehitetään jatkuvasti tuottavuutta ja kilpailukykyä sekä ympäristön ja kotieläinten hyvinvoinnin kannalta parhaita käytäntöjä.
- Pro Luomun arvostus alan asiantuntijana ja yhteistyökumppanina eri sidosryhmien keskuudessa lisääntyy ja jäsenkunta kasvaa.
Pro Luomun hallitus 2021
Puheenjohtaja Hovi Harri, Kesko
Vara-puheenjohtaja Sampo Päällysaho, SOK
Muut hallituksen jäsenet:
Tuomas Salusjärvi, Valio Oy; Samuli Laurikainen, Snafu Oy; Pasi Tamminen, Lihatukku Harri Tamminen Oy; Niklas Kumlin, Helsingin Mylly Oy; Susann Rännäri, Luomuliitto ja Johanna Andersson, MTK.
Varajäsenet (suluissa ketä sijaistaa):
Vuorinen Janne, Ruokakesko (Pasi Tamminen); Aalto Jouko, Kymen Luomu Osk (Susann Rännäri, Johanna Andersson); Tapola Kristian, Tapola Oy (Sampo Päällysaho); Janhunen Markku, Midsona Oy (Niklas Kumlin); Tollet Mirva, Valio Oy (Tuomas Salusjärvi); Rauhansuu Janne, Luomuliitto (Samuli Laurikainen), Öhberg Annika
Tiedostot
Luomualan kehittämisohjelmat
Pro Luomun strategia
Pro Luomun toimintakertomukset
- Toimintakertomus 2019
- Toimintakertomus 2018
- Toimintakertomus 2017
- Toimintakertomus 2016
- Toimintakertomus 2015
- Toimintakertomus 2014
- Toimintakertomus 2013
- Toimintakertomus 2012
Pro Luomun toimintasuunnitelmat
Pro Luomun strategia
Pro Luomun toimintakertomukset
- Toimintakertomus 2019
- Toimintakertomus 2018
- Toimintakertomus 2017
- Toimintakertomus 2016
- Toimintakertomus 2015
- Toimintakertomus 2014
- Toimintakertomus 2013
- Toimintakertomus 2012
Pro Luomun toimintasuunnitelmat
- Toimintakertomus 2019
- Toimintakertomus 2018
- Toimintakertomus 2017
- Toimintakertomus 2016
- Toimintakertomus 2015
- Toimintakertomus 2014
- Toimintakertomus 2013
- Toimintakertomus 2012