LUOMUELINTARVIKEPÄIVÄN 2025 PUHUJAT
KATRIN ZANDER, Prof. Dr., University of Kassel (DE)
Katrin Zander is agricultural economist by training and since 2020 full professor of Agricultural and Food Marketing at the University of Kassel-Witzenhausen. Her research is on marketing and consumer research on sustainable food consumption, with an emphasis on organic food. Before, she worked as researcher at the Thünen Institute for Market Analysis in the Consumer Research Department section as well as on farm economics and did her PhD in environmental economics at the University of Hanover.
At Organic Food Day Katrin speaks with the headline: Talking about organic food prices – a German consumer perspective
SARAH COMPSON, Director – Standards Innovation, Soil Association (UK)
Sarah Compson is Director of Standards Innovation at the Soil Association, where she leads the development of organic standards and contributes to the organisation’s broader strategies to support sustainable food and farming. She serves on the World Board of IFOAM – Organics International and chairs IFOAM Organics Europe’s Interest Group of Organic Processors and Traders. Sarah also contributes to the boards of the International Organic Accreditation Service and the Global Organic Textile Standard (GOTS) Standards Committee. With nearly 20 years in the sector, she works on issues ranging from aquaculture standards to regenerative farming, aiming to ensure organic principles remain relevant in addressing climate, nature, and health challenges.
At Organic Food Day Sarah speaks with the headline: Game changers in the British organic market
TERHI-ANNA WILSKA, professori, Jyväskylän yliopisto
Terhi-Anna Wilska on sosiologian professori ja kulutustutkija Jyväskylän yliopistossa. Hän on taustaltaan sekä sosiologi (Ph.D.,soc) että kauppatieteilijä (KTL), ja tutkinut kulutuskäyttäytymistä, kulutusasenteita ja -trendejä jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Tällä hetkellä hän tutkii erityisesti kulutuksen digitalisaation ja sosiaalisen median yhteyttä kulutuskäyttäytymiseen ja -asenteisiin. Erityisesti digiympäristöjen kaupallistumisen vaikutus kuluttamiseen liittyviin arvoihin ja asenteisiin on Terhi-Annan tutkimushankkeiden keskiössä. Kestävän kuluttamisen ideologiat ja käytännöt sekä niihin vaikuttavat tekijät ovat myös hänen tärkeitä tutkimusteemojaan.
Luomuelintarvikepäivässä Terhi-Anna puhuu otsikolla: Keitä ovat vihreät ja ei-vihreät kuluttajat? Kuluttajaprofiilit vertailussa Suomessa, Ruotsissa ja Iso-Britanniassa.
ANTTI OKSA, päivittäistavarakaupan johtaja, SOK
Antti Oksalla on noin 20 vuoden työkokemus S-ryhmän ruokakaupan ytimestä. Hänellä on aiemmin valikoimajohtajana, myyntijohtajana ja nyt päivittäistavarakaupan tuoteryhmistä vastaavana johtajana ollut jo pitkään näköalapaikka suomalaiseen elintarvikemarkkinaan ja kuluttajaan. Ruoan kuluttamisen muutokset ovat Oksan erityinen mielenkiinnon kohde. Oksa on Pro Luomun hallituksen varajäsen ja vuonna 2023 perustetun Pro Vege -yhdistyksen hallituksen jäsen.
Luomuelintarvikepäivässä Antti puhuu otsikolla: Luomukuluttaja S-ryhmässä: Kuka hän on ja mitä hän etsii?
PASI SAARNIVAARA, Client director, Kantar Agri
Entinen koripalloilija, nykyinen tutkimusparkettien konkari. 17 vuotta jo kulunut Kantar Agrissa luomun, kananmunien, maidon ja kotipuutarhojen saloissa. Takana lähes 700 tutkimusta suomalaisista kuluttajista – eikä vieläkään kyllästytä! Ennustaa trendejä asiakkaille ja tutkii tohtoriksi Itä-Suomen yliopistossa.
Luomuelintarvikepäivässä Pasi puhuu otsikolla: Luomubarometri 2025: Tuoretta tietoa suomalaisten kuluttajien arvoista ja asenteista sekä on mukana paneelikeskustelussa: Miksi kuluttaja syö niin kuin syö ja mikä saisi valitsemaan luomua?
JANNE ARTELL, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Janne Artell on tutkinut 20 vuoden ajan suomalaisten näkemyksiä luontoon ja luonnonvarojen käyttöön liittyvissä kysymyksissä. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Kansalaisten ja kasvintuottajien Viestit geeniEditoinnin Tulevaisuudesta -hankkeessa Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin Yliopiston tutkijat selvittivät uusien genomitekniikoiden käyttöönottoon liittyviä uskomuksia, asenteita ja käyttöhalukkuutta – myös luomuvinkkelistä. Jannen mukaan tulokset yllättivät tutkijan.
Luomuelintarvikepäivässä Janne puhuu otsikolla: Miltä genomitekniikat näyttävät suomalaisten silmin?
LEENA VIITAHARJU, projektipäällikkö, Helsingin yliopisto Ruralia-Instituutti
Leena Viitaharju työskentelee Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa tutkimus- ja kehittämistehtävissä ruoka-alan yritysten ja organisaatioiden kanssa sekä kansallisissa että kansainvälisissä hankkeissa. Hänen erityisiä kiinnostuksen kohteitaan ovat pienten yritysten liikesuhteet, lyhyet jakeluketjut ja ruokajärjestelmän vastuullisuus. Parhaillaan selvityksen alla on mm. miten lähi- ja luomuruoan käyttöä voidaan edistää julkisissa ruokapalveluissa.
Luomuelintarvikepäivässä Leena puhuu otsikolla: Mitä päättäjät ajattelevat, miten hankintoja tehdään? Tuloksia lähi- ja luomuruoan käytöstä julkisissa ruokapalveluissa.
TEIJA RUOKAMO, Export Sales Manager, 65 Oats, Kinnusen Mylly
Kinnusen Mylly on kolmannessa sukupolvessa toimiva utajärvinen perheyritys. Kinnusen Mylly on 65 Oats -brändillään kasvanut uuden gluteenittoman kauramyllyn rakentamisen jälkeen kuudessa vuodessa yli 40 maahan vieväksi vientiyritykseksi. Erikoistuminen luomuun ja gluteenittomaan ovat avanneet maailman Kinnusen Myllylle. Rohkeus, määrätietoinen työ ja ennakkoluulottomuus ovat mahdollistaneet nopean kansainvälistymisen. Vientipäällikkö Teija Ruokamo on intohimoisesti suomalaiseen ruokaan suhtautuva elintarvikeviennin ammattilainen, joka myy gluteenitonta kauraa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.
Luomuelintarvikepäivässä Teija puhuu otsikolla: Pohjoinen lisäarvo kasvun mahdollistajana.
SAMI GAUFFIN, Founder, KIKO King Konjac
Sami Gauffin on keksijä, kokenut startup-yrittäjä ja markkinoija, jonka mukaan ruoka voi olla yhtä aikaa terveellistä, herkullista ja kestävää. Hänen innovaationsa, KIKO – King Konjac – Zero-Carb Sushi Base eli uuden ajan luomulaatuinen, hiilihydraatiton, kuiturikas ja ympäristöystävällinen sushipohja palkittiin SIAL Paris 2024 -innovaatiopalkinnolla maailman parhaana elintarvikekeksintönä.
Luomuelintarvikepäivässä Sami puhuu otsikolla: Luomukonjacista ruokainnovaatioksi – suomalaisen sushin tarina.
SIMO LARMO, luomuviljelijä ja mylly-yrittäjä, Birkkalan tila
Simo Larmo on toiminut luomuviljelijänä ja mylly-yrittäjänä yli kymmenen vuoden ajan. Birkkalan tilan isäntänä hän on tehnyt pitkäjänteistä työtä speltin viennin eteen, ja viennistä on ajan myötä kasvanut merkittävä osa yrityksen liiketoimintaa. Simolla on vahva visio siitä, miten suomalaisesta luomuviljasta voidaan luoda lisäarvoa ja viedä sitä maailmalle kilpailukykyisesti. Hänen missionsa on tuottaa raaka-aineita vastuullisesti ja tehdä korkealaatuinen suomalainen raaka-aine tunnetuksi maailmalla.
Luomuelintarvikepäivässä Simo puhuu otsikolla: Luomutilalta maailmalle
ANTTI VAUHKONEN ja ELINA VAUHKONEN, luomuyrittäjät, agronomit, Ease Organic
Millaisia mahdollisuuksia tilojen välinen yhteistyö on antanut yritystoiminnan kasvulle ja kehittämiselle? Luomuyrittäjäpariskunta Elina ja Antti Vauhkonen kertoo, miten luomujalostamisen askeleet otettiin Mikkelin Haukivuorella. Vauhkosten Kalliolan luomun maatilalla on määrätietoisesti panostettu luomuvihannesviljelyyn ja haettu aktiivisesti asiakaslähtöisiä ratkaisuja. Luomun kasvua haetaan nyt vihannesten jatkojalostamisesta, jota tekee Ease Organic Oy.
Luomuelintarvikepäivässä Antti ja Elina puhuvat otsikolla: Juurevaa yhteistyötä – luomuvihanneksia ammattikeittiöihin.
MILJA SEPPÄLÄ, myynti- ja markkinointipäällikkö, Uniresta Oy
Milja Seppälä on Uniresta Oy:n myynti- ja markkinointipäällikkö. Milja työskentelee Unirestan eri brändien tunnettuuden ja maineen hallinnan parissa. Hän vastaa yrityksen myynnin ja markkinoinnin strategisesta suunnittelusta, viestinnästä ja PR-toiminnasta. Hän huolehtii kahdeksan toimipaikan, kuuden eri brändin brändihallinnasta sekä vastaa sidosryhmätoiminnasta sekä suunnittelee markkinointikonsepteja. Hän on johtoryhmän jäsen ja osallistuu aktiivisesti yrityksen vastuullisuustyöhön.
Luomuelintarvikepäivässä Milja puhuu otsikolla: Uniresta tuo vastuullisen ruokailun opiskelijaravintoloista asuntomessuille.
HANNA KONTTINEN, vanhempi yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto
Hanna Konttinen on sosiaalipsykologian dosentti, joka työskentelee vanhempana yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Hänen tutkimuksensa keskittyy psykologisten ja sosiaalisten tekijöiden rooliin syömiskäyttäytymisessä ja terveydessä. Eri väestöryhmien väliset terveys- ja hyvinvointierot sekä niiden kaventaminen ovat hänelle myös tärkeitä teemoja. Parhaillaan hän tutkii kasvispainotteisempiin ruokavalioihin siirtymistä kuluttajien ja yhteiskunnan näkökulmasta.
Luomuelintarvikepäivässä Hanna on mukana paneelikeskustelussa: Miksi kuluttaja syö niin kuin syö ja mikä saisi valitsemaan luomua?
SANNA LYYTINEN, luomun aktiivikuluttaja, Tuusula
Sanna Lyytinen on tuusulalainen lapsi- ja koiraperheen äiti, joka työskentelee kiinteistöalan markkinoinnin parissa. Vapaa-aika kuluu futiskentän laidalla, puutarhassa, koirien kanssa lenkkeillen ja agilitykentällä. Sanna kertoo, että ei ole mikään himokokkaaja tai -leipuri, vaan käytännöllinen ja mieluiten helpolla pääsevä ruokkija. Luomuruoka on ollut Sannalle arkea lapsesta asti.
Luomuelintarvikepäivässä Sanna on mukana paneelikeskustelussa: Miksi kuluttaja syö niin kuin syö ja mikä saisi valitsemaan luomua?
JUUSO ÖSTERMAN, K-kauppias, K-Supermarket Lippulaiva
Juuso Österman on toiminut 10 vuotta kauppiaana kolmessa eri kauppapaikassa. Nykyään hän on kauppiaana K-Supermarket Lippulaivassa Espoossa. Lippulaivassa korostuvat tuoretuotteet ja oma kauppahallikatu, josta löytyy omat palvelutiskinsä juustolle, lihalle, kalalle ja oma myymäläleipomo Leipomo Juuri. Kauppa on palkittu vuoden Suomalaisena leipäkauppana 2025 ja Pääkaupunkiseudun parhaana K-Supermarketina 2023. Luomutuotteet ovat myös kaupassa hyvin korostuneet asiakkaiden ostoskorissa ja niitä nostetaan myös kaupassa omina kokonaisuuksinaan.
Luomuelintarvikepäivässä Juuso on mukana paneelikeskustelussa: Miksi kuluttaja syö niin kuin syö ja mikä saisi valitsemaan luomua?
