LUOMUELINTARVIKEPÄIVÄ 2023 PUHUJAT
LINDSTRÖM Linda, Behavior Strategist and Co-Founder of Beteendelabbet

At Organic Food Day Linda speaks with the headline: Nudging sustainable products – experiences and innovations from Sweden
SILLANPÄÄ Pasi, strategi, Kuudes Aisti Oy

Luomuelintarvikepäivässä Pasi puhuu otsikolla: Kyllä luomu myy! – strategioita kasvun tielle siitä, mitkä asiat nostavat luomun merkitystä ja mitä pitää tehdä, etteivät kasvun mahdollisuudet jää käyttämättä.
TEERIKANGAS Satu, professori, Turun yliopisto

Luomuelintarvikepäivässä Satu puhuu otsikolla: Luonnon monimuotoisuutta kunnioittava johtajuus.
NIEMINEN Juha, myyntipäällikkö, SOK Marketkaupan ohjaus
Maaseudun rauhassa asuva Juha Nieminen vastaa myyntipäällikkönä S-ryhmässä tuoretuotteiden myynnistä ja markkinoinnista. Hänellä on pitkä kokemus päivittäistavarakaupasta ja useista erilaisista kaupanalan tehtävistä. Juhan työssä korostuvia teemoja ovat mm. tavoitteellinen myynninjohtaminen, herätteellinen ja kiinnostava markkinointi, uutuuksien vahva esilletuonti sekä yhteistyö koko päivittäistavarakaupan arvoketjun kanssa.
Luomuelintarvikepäivässä Juha puhuu otsikolla: Luomun myynti ja markkinointi päivittäistavarakaupassa.
BJÖRKSTRAND Kåre, Senior Advisor, Viexpo
Kåre Björkstrandilla on 10 vuoden kokemus viennistä, 7 vuotta vientipäällikkönä marjojen teollisuusvientiin keskittyneessä yrityksessä ja 3 vuotta Osuuskunta Viexpolla.
Kåre vetää tällä hetkellä ”Luomuelintarvikeyritysten vientiprojektia”, jonka tavoitteena on kehittää luomuelintarvikeyritysten vientitoimintoja kokonaisvaltaisesti sekä yhteisten että yrityskohtaisten toimenpiteiden avulla. Vientiprojektiin osallistuvat yritykset ovat: Ab Finnish Superberries Oy, Alavuden Öljynpuristamo Oy, FP-Kotaja Oy/Finnish Plant, Moodfood Company Oy, Spices Chef Oy ja Suomisen Maito Oy.
Luomuelintarvikepäivässä Kåre puhuu otsikolla: Pienyritykset ponnistavat maailmalle – kokemuksia luomun viennistä. Puheenvuoron aikana hän nostaa esiin elintarvikevientiin liittyviä kokemuksia meneillään olevan projektin ja uran ajalta.
SÄRKKÄ Marjo, erikoissuunnittelija, Helsingin yliopisto
Erikoissuunnittelija Marjo Särkkä (ETM) on työskennellyt Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa vuodesta 1999. Hän on osallistunut useisiin kansainvälisiin luomutuotantoa koskeviin tutkimushankkeisiin partnerina tai työpakettien vetäjänä (QLIF, QACCP, AuthenticFood). Hankkeissa on selvitetty mm. kloriitin korvaamista tuorevihannesten pesuissa, tarkasteltu pellolta pöytään luomutuotteen laadun kannalta kriittisiä tekijöitä sekä luomutuotteiden aitouden todentamiseen soveltuvia analyysimenetelmiä. Särkkä on myös opettanut Helsingin yliopiston luomu-aiheisissa opintokokonaisuuksissa vuodesta 2005. Tällä hetkellä Särkkä tekee työn ohella väitöskirjaa ruoan mainetekijöihin ja aineettomiin lisäarvotekijöihin liittyen. Siten hän on perehtynyt luonnonmukaisen tuotannon ohella myös EU:n lainsäädännössään määrittelemään toiseen laatujärjestelmään ns. nimisuojajärjestelmään ja on mm. maa- ja metsätalousministeriön nimisuojatyöryhmän jäsen Helsingin yliopiston edustajana.
Luomuelintarvikepäivässä Marjo puhuu otsikolla: Ruuan mainetekijät: luomu ja nimisuojajärjestelmä brändäyksessä.
SAARNIVAARA Pasi, Client Director, Kantar Agri Oy
Pasi Saarnivaara on entinen koripalloilija ja ikuinen tutkija. Hän omaa 15 vuoden kokemuksen Kantar Agrissa maatalouteen, ruokaan ja suomalaisiin kuluttajiin liittyvistä tutkimuksista. Kokemusta hänellä on yli 500 onnistuneen tutkimusprojektin toteutuksesta. Erityisvastuualueina hänellä on kananmuna-, maito- ja kotipuutarhamarkkinat; ennusteiden teko, raportointi ja alan toimijoiden kanssa kommunikointi. Lisäksi Pasi omaa 17 vuoden kokemuksen yritysanalyytikkona erikoistuen liiketaloudellisten tunnuslukujen analysointiin
Luomuelintarvikepäivässä Pasi puhuu otsikolla: Luomun kuluttajabarometri 2023 – tuoreita tuloksia luomun kulutuksesta.
KULMANEN Ari, toimitusjohtaja, Ikaalisten Luomu Oy
Ari Kulmanen toimii Ikaalisten Luomun toimitusjohtajana sekä yrittäjänä. Hän on ollut mukana Ikaalisten Luomun toiminnassa sen perustamisesta lähtien. Vuosien aikana hän on nähnyt luomun kysynnän valtavan kasvun, yrityksen liikevaihto on yli kymmenkertaistunut historiansa aikana.
Tällä hetkellä Ikaalisten Luomu on Suomen suurimpia luomukasvihuoneita ja valikoima on laajentunut alun kolmesta tuotteesta nykyiseen liki 15 tuotteen valikoimaan. Kulmasen ja Ikaalisten Luomun strategiana on aina ollut innovatiivinen toiminta. Lisäksi yritys on jatkuvasti panostanut vastuullisuuteen ja mahdollisimman ekologiseen tuotantoon.
Luomuelintarvikepäivässä Ari puhuu otsikolla: Tulevaisuuden energiaratkaisut – tomaatteja hukkalämmöllä.
KOSKINEN Juha, toimitusjohtaja, Leppäkoski Group Oy
Tuotantotalouden DI Juha Koskinen on toiminut vuodesta 2011 alkaen Leppäkoski – konserniyhtiöiden toimitusjohtajana. Aiempi työkokemus hänellä on eri energiayhtiöissä alan johto ja asiantuntijatehtävistä 90- luvulta alkaen.
Luomuelintarvikepäivässä Juha puhuu otsikolla: Tulevaisuuden energiaratkaisut – tomaatteja hukkalämmöllä.
VANHANEN Henri, Erikoistutkija, Luonnonvarakeskus, Squee-team
Metsien ympäröimänä ja Saimaan rannalla viihtyvä Henri Vanhanen on viime vuodet vienyt Squee mykoproteiini ruokainnovaatiota kohti spinnoffia ja maailmanvalloitusta. Hänellä on yli kymmenen vuoden T&K tausta, jonka aikana hän on tuottanut useita bioteknologiaan perustuvia innovaatioita, jotka hyödyntävät Suomen luonnosta kerättyjen sienilajien laboratoriokasvatukseen otettuja kantoja.
T&K uransa aikana Henri on sekä vetänyt että ollut osallisena useassa luomualaa edistävässä hankkeessa, joiden tavoitteena on ollut kasvattaa metsistä saatavien luomutuotteiden määrää ja volyymiä sekä rakentaa koko arvoketjun yhdistäviä verkostoja. Hän on myös kahden yrityksen perustajajäsen, joiden tuotanto on luomussa.
Luomuelintarvikepäivässä Henri puhuu otsikolla: Squee, Kasviproteiini 2.0 uusien ruokainnovaatioiden kehitystyöstä ja uudesta mykoproteiinituotteesta Squeestä.
LATOSTENMAA Iikka, myyntijohtaja, Kespro
Iikka Latostenmaa vastaa työssään Kespron valtakunnallisten ketju-asiakkaiden, julkishallinnon ja jälleenmyynnin asiakkaiden asiakastyytyväisyydestä ja myynnistä osana Kespron myynti- ja tukkutoiminnot organisaatiota.
Luomuelintarvikepäivässä Iikka osallistuu paneelikeskusteluun Sujuvasti lisää luomua ruokalistoille.
HAIKO Taija, myynnin päällikkö, Valio Aimo
Taija Haiko toimii Valio Aimossa Ruokapalveluiden myynnin päällikkönä. Hän on toiminut elintarviketeollisuudessa jo yli 20 vuoden ajan tehden yhteistyötä ruokapalveluiden ja ravintoloiden kanssa. ”Tänä aikana ammattikeittiöiden elintarvikehankintojen laadun korostamisen sekä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen tavoitteellisuus on ollut upeassa kehityksessä. Tätä työtä meillä riittää edelleen tehtäväksi ja on hienoa olla osa tätä arvoketjua”, sanoo Taija.
Luomuelintarvikepäivässä Taija osallistuu paneelikeskusteluun Sujuvasti lisää luomua ruokalistoille.
JÄÄSKELÄINEN Mikko, vastuullisuus- ja kehitysjohtaja, Tamminen
Mikko Jääskeläinen on 42-vuotias liha- ja elintarvikealan moniottelija sekä kahden esiteinityttären ylpeä isä. Liha-alalta hänellä on 22 vuoden työkokemus. Tammisella hän on työskennellyt vuodesta 2007 asti. Mikko vastaa työssään Tammisen strategialähtöisestä vastuullisuudesta sekä kehityshankkeista. Hänen aikaisemmat työkokemukset ovat kaupan- sekä ravintola-alalta.
Luomuelintarvikepäivässä Mikko osallistuu paneelikeskusteluun Sujuvasti lisää luomua ruokalistoille.
TURTA Jukka, tuotekehityspäällikkö, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut
Jukalla on 35 vuoden kokemus eri kokoisista keittiöistä ja ruokatuotteen kehittämisestä. Matka nykyiseen tehtävään Päijät-Hämeen Ateriapalvelujen tuotekehityksen ja elintarvikehankintojen vetäjäksi on kulkenut a la carte -keittiöistä hotelli- ja laivaympäristöjen kautta ison padan ääreen. Jukalla on kokemusta myös alan oppilaitoksista opettajana ja kouluttajana sekä tutkintojen kehittäjänä niin toisella asteella kuin ammattikorkeakoulussa. Tällä hetkellä Jukka työskentelee myös Suomen kokkimaajoukkueen Culinary Team of Finland:in taustajoukoissa toiminnanjohtajana.
Jukka on pitkän uransa aikana ollut mukana useissa suomalaisen ja paikallisen ruokatuotannon kehittämishankkeissa Päijät-Hämeessä ja myös valtakunnallisesti. Tällä hetkellä Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy on mukana Lahden kaupungin ympäristökehityksen kanssa luomassa uutta tiekarttaa kestävän kouluruokailuun. Tähän liittyen kehittämisessä on vahvasti mukana myös ateriapalvelujen luomu-mittarin kasvattaminen.
Luomuelintarvikepäivässä Jukka osallistuu paneelikeskusteluun Sujuvasti lisää luomua ruokalistoille.
JOKELA Mika, Finlandia-talon entinen keittiöpäällikkö, vastaa 1.1.2024 alkaen K-kampuksen ravintolatoimesta
Keittiöpäällikkö Mika Jokelan harpin kantama ulottuu Suomen kartalla pitkälle Uudenmaan ulkopuolelle ja hän ottaa koko Suomen ruoka-aitat painottaen luomutuotteiden käyttöä kotimaisia raaka-aineita ja tuottajia arvostaen. Tuotteita kokouksiin, juhliin ja tapahtumiin kehitetään keittiössä vankalla ammattitaidolla ja pilke silmäkulmassa.
Mikan omin sanoin: ”Aina silloin kun luomutuotteita on saatavilla kallistumme luomuun ja sitä paitsi, silloin kun sesonkituotteet ovat parhaimmillaan, ne ovat myös halvimmillaan.” Kestävä kehitys on Finlandia-talon tahtotila ja luomutuotteet ovat heille todella tärkeässä keskiössä.
Luomuelintarvikepäivässä Mika osallistuu paneelikeskusteluun Sujuvasti lisää luomua ruokalistoille.
Lisää puhujia täydennetään tälle sivulle ennen tapahtumaa.
