Mitä on luomu?

Tältä sivulta löydät opetukseen ja muuhun esittelykäyttöön sopivaa materiaalia luomusta. Materiaalit sopivat esimerkiksi oppilaitoksille, ammattikeittiöille, viljelijöille ja muille luomualan toimijoille.

Infograafeja

Mitä se luomu on infograafit kuvaavat eri tuotantoaloja informatiivisesti näppärässä muodossa. Käytä digitaalisena kuvana tai tulosta jaettavaksi.

Mikä tekee palkokasveista luomua?

#Fiksuvalinta -video kuvaa kokonaisvaltaista luomutuotantoa

Luomu on ruokaa, joka pitää huolta niin ympäristön, eläinten kuin sinunkin hyvinvoinnista. 1.30 minuuttinen piirrosvideo tiivistää luomun reitin pellolta kauppaan hauskalla ja mukaansatempaavalla tavalla.

Luomutuotanto ja kestävän kehityksen tavoitteet

Luomutuotanto edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Hollannissa tehdyn tutkimuskatsauksen mukaan luomu edistää muun muassa ilmastonmuutoksen hillintää ja luonnon monimuotoisuutta sekä varmistaa ruoan ja puhtaan veden riittävyyttä maailmassa.

Katsauksen mukaan luomun viljelykäytäntöjen hyödyntäminen ruoantuotannossa on keskeisen tärkeää, jotta kestävän kehityksen tavoitteet saavutetaan. Samaan aikaan pitää selättää monia maailmanlaajuisia ympäristöongelmia, jotka osin aiheutuvat maataloudesta ja toisaalta vaikuttavat maatalouden harjoittamiseen. Näitä ovat esimerkiksi maaperän köyhtyminen, luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja kasvihuonekaasupäästöjen lisääntyminen.

Twenten yliopistossa laadittu tutkimuskatsaus ”Organic agriculture and sustainable development goals” perustuu yli 50 tieteelliseen julkaisuun, joista monet ovat FAO:n ja YK:n tutkimuksia. Luomuinstituutti on koonnut raportin suomenkieliseen versioon kestävän kehityksen esimerkkejä myös Suomesta.

Luomu osana kestävää gastronomiaa

Luomu osana kestävää gastronomiaa on ravintola-alan oppilaitoksille ja ammattilaisille suunnattu opetusmateriaali. Materiaalissa käydään läpi ruokapalveluiden ympäristövaikutuksia ja luomun tarjoamia mahdollisuuksia ympäristövaikustusten pienentämiseen. Materiaali ohjaa myös lisätiedon lähteille tarjoamalla opetukseen ja koulutukseen soveltuvia aineistoja ja mielenkiintoisia linkkejä. Materiaalin saa myös Power Point -tiedostona pyytämällä osoitteesta info@proluomu.fi.

 

Aineistot on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Mitä se luomu oikeastaan on -hankkeessa. (Infograafit on päivitetty EU-osarahoitteisessa Hyvä merkki -hankkeessa v. 2022.)