Luomun tarina

punajuuri
Luomussa on kaikki ja ei mitään.

Luomun tarina on luotu Luomun koordinaatiohankkeessa (2015-2017) alan yhteistyönä. Luomun tarina sisältää työkaluja luomusta viestimiseen.

Luomuruoka on sekä tavallisinta että arvokkainta ruokaa. Hinnasta riippumatta.

Tavallisinta luomusta tekee se, että se on aidointa ruokaa. Luomuruoka on puhdasta, turvallista, ravinteikasta ja valvottua. Se on eettistä ja ekologista: luomutuotanto takaa ympäristöystävällisen tuotantotavan ja tuotantoeläimille mahdollisuuden lajityypilliseen käyttäytymiseen sekä ulkoiluun.

Yksikin luomu on hyvä askel.

Arvokkainta luomusta tekee se, mitä siinä ei ole. Luomuruoka tuotetaan vähemmillä lisäaineilla, vähemmällä eläinten lääkinnällä, ilman keinolannoitteita ja kemiallisia torjunta-aineita, geenimuuntelua, natriumglutamaattia, synteettisiä väri- ja makeutusaineineita, fosfaatteja ja häkkejä.

Kun haluat muistaa, mitä söit.

Ravitseva, turvallinen ja maukas ruoka on jokapäiväinen elinehto ja nautinto samassa paketissa. Kun olet syönyt luomua, haluat muistaa, mitä söit. Luomutuotteet ovat helppo tunnistaa. Luomumerkin nähdessään voi luottaa siihen, että valinta on itsen ja ympäristön kannalta hyvä.

Monta hyvää asiaa yhdellä valinnalla.

Samalla kun edistät luonnon ja läheistesi hyvinvointia, koet itse luomuruoan tuoman hyvän olon. Ympäristörasitusta keventäessäsi kevennät myös omaa kemikaalikuormaasi.

Siitä tulee niinku mielenrauhaa.

Suomalainen ruoka on puhdasta, ja luomu on vielä puhtaampaa. Suomalaisessa ruoassa on poweria, ja luomussa on vielä enemmän. Arki ja aikataulut vapautuvat, kun valinnanvaikeus väistyy ja ruokahärdelli selkiytyy. Luomuhedelmiä ei tarvitse kuoria, ja luomun syömiseen ei tarvitse kysyä lupaa. Yksikin luomu on hyvä askel. Se vie eteenpäin tiellä kohti mielenrauhaa.

Luomutuottaja on nykyajan rocktähti.

Luomutuottaja on kuin huippukokki, huippu-urheilija, superkoodari tai startup-yrittäjiä. Luomussa yhdistyvät uusi osaaminen ja fiksu tuottaminen.

Monen luomuviljelijän, rokkistaran ja huippu-urheilijan henkilöbrändi sopii luomun keulakuvalle. Luomuihmiset ovat kiinnostavia.

Iloinen, aina isompi joukko.

Robin Hoodin iloisen joukon lailla me luomumyönteiset valtaamme lisää tilaa. Maatila maatilalta, hylly hyllyltä, ostokassi ostoskassilta, annos annokselta. Talouden taantumassakin luomun myynti on kasvanut muutoin laskevalla markkinalla.

Etsimme ja löydämme liittolaisia kaupan, teollisuuden ja etenkin kansalaisten riveistä. Suomalaiset suurtalouskeittiöt eli päiväkodit, koulut, sairaalat, vankilat ja vanhainkodit rakentavat ruokalistansa luomun varaan. Luomun suosiminen siirtyy pian muiden viisauksien lailla äideiltä tyttärille, isiltä pojille – tai päinvastoin. Iloinen, aina isompi joukkomme vahvistuu koko ajan.

Tavoitteemme on, että ennen pitkää luomuruoan ostaminen on yhtä tavanomaista kuin luomuttoman ruoan ostaminen. Luomu on sitä tavallisinta ruokaa.

Iloisen joukon valinta.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma on rahoittanut tämän aineiston tuottamista.

Tiedostot

Aiheeseen liittyvää