Jokaisen myynnissä olevan kananmunan kuoressa on leima, jonka ensimmäinen numero kertoo munan tuotantotavan. Nolla kertoo, että proteiinipommi on munittu luomukanalassa.
Luomumunista maksetaan tuottajille enemmän kuin virikehäkki- tai lattiakanalan munista. Myös niiden kuluttajahinta on muita korkeampi. Hintaero selittyy luomukanalan reippaasti korkeammilla rakennuskustannuksilla ja muilla luomutuotannon ehdoilla, jotka aiheuttavat kustannuksia. Luomuvaatimuksista monet parantavat eläinten hyvinvointia.
Luomukanala on hyvinvoinnin edelläkävijä
Luomukana elää lajitovereihinsa nähden leveästi ja monenlaisista virikkeistä nauttien. Luomukanalassa saa asua enintään kuusi kanaa neliömetrillä ja luonnonvalo pääsee sisään kanalan ikkunoista. Tavanomaisessa tuotannossa lintuja voi olla yhdeksän neliöllä, eikä kanaloissa yleensä ole ikkunoita.
Luomukanalan varusteluun kuuluvat kanoille lajityypillisesti tärkeät asiat: orret ja munintapesät. Orret ovat pidemmät kuin muiden tuotantomuotojen kanaloissa ja niillä on tilaa lepäillä. Lisäksi kolmasosa luomukanaloiden lattioista on pehkualuetta, jossa on tilaa kylpeä ja kuopsuttaa. Häkit luomukanaloista puuttuvat tyystin – kaikki kanat liikkuvat vapaasti.
Kesäisin nautitaan ulkoilusta
Kanalan pehkussa kuopsuttelun ohella luomukanat pääsevät vähintään toukokuusta lokakuuhun ulkoilemaan. Hiekkakylvyt ja muu kanamainen aktiivisuus on mahdollista ulkotarhoissa, joissa koko alueen peittävät verkkoaidat estävät luonnonlintujen pääsyn kanatarhoihin. Ulkoilutilaa on oltava vähintään neljä neliömetriä kanaa kohti.
Luomukanan menu on vivahteikas. Kanoja ruokitaan kestävästi tuotetulla vilja- ja valkuaisrehulla, joka on peräisin pääasiassa kotitilalta tai lähialueen luomuviljelijöiltä. Luomurehu on aina tuotettu ilman keinotekoisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Lisäksi synteettisten aminohappojen ja väriaineiden käyttö on ruokinnassa kiellettyä. Sitä vastoin luomulinnut saavat päivittäin myös virikkeellistä ruokaa kuten porkkanoita ja ruohoa.
Luomu on valvottu tuotantojärjestelmä, jossa on tiukat ehdot eläinten pito-olosuhteiden, lääkinnän ja ruokinnan suhteen. Suomessa noudatetaan EU:n luomuasetusta, ja kaikki luomumunia tuottavat tilat tarkastetaan vuosittain. Luomumunan tunnistat kaupassa EU:n luomumerkistä.
Materiaali on tuotettu alun perin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuella ja sittemmin päivitetty maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Mitä se luomu oikeastaan on? -hankkeessa sekä Euroopan unionin rahoittamassa Hyvä merkki -hankkeessa.
Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan tutkimuksen toimeenpanoviraston (REA) kantaa. Euroopan unioni ja avustuksen myöntävä viranomainen eivät ole vastuussa niistä.