Edellinen Luomu on osa huomisen ruokatarinaa
Seuraava Luomuruokaa suosivilla muita pienempi syöpävaara
Tapahtumat

Ilmoittautuminen vuoden 2019 Luomukokki-kilpailuun on avattu

Jaa:
Kestävää gastronomiaa painottava Luomukokki-kilpailu järjestetään jälleen ensi keväänä. Kilpailussa painotetaan gastronomisen ammattitaidon lisäksi vastuullisia raaka-aineita ja valmistustapoja.

Luomukokki-kilpailu järjestetään Helsingissä Fastfood & Cafe & Ravintola -messuilla 6.-7.3.2019. Kilpailu on tarkoitettu keittiöammattilaisille. Ilmoittautuminen kilpailuun on auki 31.1.2019 asti.

Ensimmäisen Luomukokki-tittelin voitti vuonna 2016 keittiömestari Benjamin Frostell, joka nykyään toimii keittiömestarina Juuri Yhtiöiden ravintola Latvassa. Hän oli edustamassa Suomea myös Pohjoismaisessa Luomukokki-kilpailussa Malmössä.

Luomukokki-kilpailun järjestävät EkoCentria, Liiketalousopisto Perho ja Pro Luomu ry.

Luomun käyttö vahvassa kasvussa ammattikeittiöissä

Luomun käyttö kasvaa ammattikeittiöissä. Food Service Feedback 2017 -tutkimuksen mukaan lähes 90 % ammattikeittiöistä käyttää luomuraaka-aineita joskus, ja viikoittain niitä käyttää 41 % ammattikeittiöistä.

– Vaikka ammattikeittiöissä kiinnostus luomuraaka-aineisiin on selkeästi kasvussa, keittiöammattilaisten luomutietämyksessä on suuria eroja. Virheellisesti lähi-, villiruokaa tai jopa tavanomaista kotimaista ruokaa luullaan luomuksi, kertoo hankepäällikkö Anu Arolaakso EkoCentriasta.

Kilpailun tavoitteena on edistää luomuraaka-aineiden käytön lisäksi luomuosaamista ja tietämystä luomusta vastuullisena valintana.

– Ammattikeittiöissä ei tiedosteta, että ruokapalveluiden suurin ympäristövaikutus tulee ruokalistalle valittujen raaka-aineiden tuotannosta. Luomukokki-kilpailussa vastuullisesti tuotetut raaka-aineet ovat kaiken keskiössä, toteaa Arolaakso.

Vuoden 2016 Luomukokki-kilpailun voitti Benjamin Fostell

Vastuullisuus osana gastronomista ammattitaitoa

Luomukokki-tittelistä kilpaillaan kolmessa vaiheessa. Kilpailijat osallistuvat ensin reseptikilpailuun, jossa suunnitellaan luomukasvisruoka-annos 10 hengelle. Reseptikilpailun perusteella valitaan kuusi semifinalistia, joista puolet pääsee varsinaiseen finaaliin. Kilpailussa arvioidaan sekä gastronomisia että kestävään ruuanlaittoon liittyviä taitoja.

– Vastuullisten luomuraaka-aineiden lisäksi kilpailussa kiinnitetään erityishuomiota mm. hävikin hallintaan ja tuomme lihan rinnalla esille myös kasvisruokaa, kuvailee kilpailun johtaja Sampo Kantele liiketalousopisto Perhosta.

Kantele toteaa, että myös annosten maulla ja ulkonäöllä on suuri merkitys kilpailussa pärjäämiseen. Kestävä gastronomia yhdistää gastronomisen ammattitaidon kestävän kehityksen periaatteisiin.

Tuomariston puheenjohtajana toimii vuoden 2016 Luomukokki Benjamin Frostell, jonka lisäksi mukana on makutuomareita ja keittiötuomareita sekä lehdistön edustaja.

Luomukokki -kilpailun pääkumppanit ovat EasyFairs Finland Oy, Metos Oy ja Valio Oy.

Katso kilpailun säännöt ja aikataulu. Ilmoittautuminen on auki 31.1.2019 asti.

Aiheeseen liittyvää