Ruokaa hyvinvoivasta maasta
Luomuvihannesten ja -marjojen viljely perustuu maan huolelliseen hoitoon ja tehokkaaseen kiertotalouteen. Luomussa ei käytetä teollisia väkilannoitteita vaan eloperäisiä lannoitteita kuten karjanlantaa, viherlannoitusta tai muita luomuun sopivia lannoitevalmisteita. Kasveille tärkeää typpeä saadaan peltomaahan biologisen typensidonnan avulla: se tapahtuu kasvattamalla pelloilla muutaman vuoden välein palkokasveja kuten apilaa tai härkäpapua.
Eloperäisten lannoitteiden vaikutus perustuu maaperän mikrobitoiminnan hyödyntämiseen. Maan mikrobit hajottavat eloperäisen aineksen kasveille käyttökelpoisiksi ravinteiksi. Maan on oltava lämmin, ennen kuin mikrobit heräävät ja kasvit voivat alkaa vastaanottaa ravinteita ja kasvaa. Tästä syystä luomukasvisten- ja marjojen satokausi alkaa usein hiukan tavanomaista myöhemmin.
Luonto auttaa luomupuutarhuria
Luomussa ei käytetä lainkaan rikkakasvien torjunta-aineita. Rikkaruohojen torjunta perustuu ennakointiin, monipuoliseen viljelykiertoon ja mekaanisiin menetelmiin kuten kitkemiseen. Esimerkiksi porkkanapenkeistä saatetaan torjua rikkakasveja liekittämällä niitä.
Tuholaistorjunnassa viljelijän apuna ovat luonnon omat soturit, kuten leppäkertut, erilaiset loispistiäiset ja petopunkit, jotka syövät tuholaisia.
Kasvitauteja torjutaan hyvällä ennakoinnilla. Tavanomaisessa tuotannossa etenkin perunaruttoa ja mansikan harmaahometta torjutaan ruiskuttamalla niitä torjunta-aineilla useita kertoja kesässä. Luomumansikkamaalla harmaahomeen torjuntaan on valjastettu mehiläiset: mettä kerätessään ne levittävät mansikankukkiin mikrobivalmistetta, joka estää homeen muodostumista. Perunaruttoa vastaan taistellaan muun muassa lajikevalinnalla ja monipuolisella viljelykierrolla.
Syö koko kasvi
Luomukasveja ei altisteta synteettisille torjunta-aineille, joten kasvit voi syödä hyvillä mielin kuorineen. Kuoret ovat usein ehtaa tavaraa ja myös maistuvat hyvältä. Kuoriperuna on terveyspommi ja porkkanan naatista voi tehdä vaikka pestoa. Hävikki vähenee ja rahaa säästyy, kun koko kasvi menee mahaan saakka.
–
Luomu on valvottu tuotantojärjestelmä, jossa on tavanomaista tiukemmat ehdot ympäristön hyvinvoinnin varmistamiseksi. Suomessa noudatetaan EU:n luomuasetusta, ja kaikki luomutilat tarkastetaan vuosittain. Luomutuotteen tunnistat EU:n luomumerkistä.
Materiaali on tuotettu alun perin maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Mitä se luomu oikeastaan on? -hankkeessa, ja sitä on päivitetty Euroopan unionin rahoittamassa Hyvä merkki -hankkeessa.
Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan tutkimuksen toimeenpanoviraston (REA) kantaa. Euroopan unioni ja avustuksen myöntävä viranomainen eivät ole vastuussa niistä.