Edellinen Luomukasviksilla kova kysyntä, löytyykö työvoimaa?
Seuraava Pro Luomun kevätkokous 2020
Tiedotteet

Luomuviljoista huippusato – luomukeruuala romahti

Jaa:
Vuonna 2019 luomun kulutus jatkui edelleen vahvana. Luomua käyttää nyt jo yli 2,2 miljoonaa suomalaista. Tärkeimmistä luomuviljoista saatiin tilastohistorian paras sato. Luomuviljelyyn siirtyi vain vähän uutta peltoa ja luomukeruuala puolittui. Luomu Suomessa 2019 -kooste kokoaa yhteen tärkeimmät luomutilastot.

Vuonna 2019 saatiin luomuviljasta 66 % parempi sato edellisvuoteen verrattuna. Vehnän, ohran, rukiin ja kauran luomusadot olivat tilastohistorian parhaita. Yhteensä luomuviljoja tuotettiin lähes 143 miljoonaa kiloa.

Kuluttajamarkkinoiden kaurabuumi näkyi myös luomussa. Vuonna 2019 luomukauraa viljeltiin 66 % enemmän kuin edellisvuonna. Kaura onkin tärkein luomuvilja: yli puolet koko luomuviljasadosta oli kauraa. Valtaosa luomukaurasta viedään jalostettuna vientiin.

Luomuviljelty pinta-ala ja luomulihantuotanto lähes entisellään

Suomen koko peltoalasta oli luomuviljeltyä 13,5 %. Uusia luomusitoumuksia ei luomukorvauksiin varattujen rahojen loppumisen vuoksi tehty vuonna 2019, joten luomuviljelty pinta-ala pysyi lähes samana. Kuluvana vuonna luomusitoumuksia taas tehdään. Luomun peruskursseja järjestävän Pro Agrian mukaan kurssit ovatkin tänä vuonna erittäin suosittuja ja luomupeltoalan odotetaan jälleen kasvavan.

Luomulihantuotanto on viime vuosina pysynyt melko tasaisena. Sen sijaan luomumaidontuotanto ja erityisesti luomukananmunantuotanto jatkoivat viime vuonna kasvuaan.

Luomukeruuala pieneni puoleen

Vuonna 2019 voimaan tulleen Ruokaviraston ohjeen mukaan metsänomistajalta vaaditaan erillinen sitoumus luomuun. Sen takia Suomen luomukeruualueiden pinta-ala pieneni yli puolella. Suomessa on silti edelleen maailman suurin sertifioitu luomukeruualue, 4,6 miljoonaa hehtaaria.

Luomukeruualueen pieneneminen heijastui erityisesti tärkeimmän luomuluonnonmarjan eli luomumustikan satoon. Sitä kerättiin vain noin puoli miljoonaa kiloa, lähes 3 miljoonaa kiloa edellisvuotta vähemmän. Mustikan satoa verottivat myös sääolot. Luomumustikan osuus kaikesta kerätystä mustikasta oli vajaat 12 prosenttia, luomupuolukan osuus oli 8 prosenttia ja luomulakan 30 prosenttia. Parhaimmillaan luomun osuus on ollut mustikalla ja lakalla yli puolet.

Luomun kulutus kasvaa nopeasti

Luomua ostaa säännöllisesti jo yli 2,2 miljoonaa suomalaista. Yhä useampi luomua ostava kuluttaja arvioi myös lisäävänsä luomun kulutusta jatkossa.

Vuonna 2019 luomua myytiin päivittäistavarakaupoissa noin 368 miljoonalla eurolla. Myynti lisääntyi 9,6 % edellisvuoteen verrattuna. Suurimmat tuoteryhmät luomumyynnissä olivat viime vuosien tapaan hedelmät, maito ja muut nestemäiset maitotuotteet sekä vihannekset.

Suurin markkinaosuus luomulla on lastenruoissa: tuoteryhmän koko myynnistä 23 % on luomua. Luomua kuluttavatkin eniten lapsiperheet, mutta miesten osuus luomun käyttäjistä on kasvanut.

Puhtaus ja torjunta-aineettomuus sekä hyvä maku ja terveellisyys korostuvat luomun tärkeimpinä ostoperusteina. Maun ja ympäristöystävällisyyden merkitys on kasvanut.

Pro Luomun julkaisema Luomu Suomessa 2019 -kooste tiivistää yhteen julkisten luomutilastojen ja tuoreimpien luomualaa luotaavien kartoitusten tulokset. Koosteen tiedot ovat mm. Ruokaviraston ja Luonnonvarakeskuksen tilastoista sekä Pro Luomun teettämistä tutkimuksista ja selvityksistä.

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry, marja-riitta.kottila@proluomu.fi, puh. 040 581 9252

Lataa Luomu Suomessa 2019 -kooste pdf-tiedostona

Luomu Suomessa 2019 -kooste päivittyy toukokuun aikana puutarhatilastoilla ja löytyy Pro Luomun verkkosivuilta.

Luomu Suomessa 2019 -kooste on toteutettu Ruokasektorin koordinaatiohankkeessa, jota rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma.

Aiheeseen liittyvää