Edellinen Luomualan kehittäjien online-työpajat
Seuraava Luomuviljoista huippusato – luomukeruuala romahti
Uutiset

Luomukasviksilla kova kysyntä, löytyykö työvoimaa?

Jaa:
Vallitseva poikkeustila on tuonut monia muutoksia myös luomualan yrityksille. Kirjoitamme luomualan kuulumisia useammassa artikkelissa kevään aikana ja haastattelemme luomun tekijöitä viljelijöistä ravintolayrittäjiin.

Kuluttajat suosivat nyt kotimaisia luomukasviksia. Yksi poikkeustilan tuomista haasteista on löytää luomutiloille tarpeeksi apukäsiä ulkomaista työvoimaa koskevien rajoitusten vuoksi. Haastattelimme kahta luomukasvisten tuottajayritystä poikkeustilan järjestelyistä ja haasteista.

Luomukasvisten kysyntä kasvanut

Joroisissa Aholaisten luomutilalla on huomattu, että luomukasvisten menekki on noussut kuluttajapuolella huomattavasti maalis-huhtikuussa. Tilalla kauppakunnostetaan juuri varaston viimeisiä keräkaaleja.

Tanja ja Erkki Aholaisen tilan luomukasviksia myydään muun muassa Tuoreverkko Oy:n kautta keskusliikkeille ja teollisuuteen. Tuoreverkon mukaan etenkin kotimaisten peruskasvisten menekki luomuna on kasvanut. Varastokasvikset ovatkin jo pääosin loppu tältä keväältä.

Tanja ja Erkki Aholainen tuottavat luomuvihanneksia Aholaisten Luomutilalla Joroisissa, Etelä-Savossa.

Aholaisten tilalla on myös aloitettu uuden kauden kylvöt. Tilalle haettiin maa- ja metsätalousministeriöltä lupaa kolmelle ukrainalaiselle työntekijälle. Myönteinen päätös saatiin kaikille.

– Karanteenimajoituksen etsiminen on parhaillaan käynnissä. Olemme hyvin huojentuneita, että saamme kokeneen porukan istuttamaan, ja aikanaan vihannesten hoitotoimiin, sanoo Tanja Aholainen.

Heinäkuun puolivälistä lokakuuhun jatkuva sadonkorjuu vaatii vielä ainakin viiden henkilön työpanoksen. Sekä Tanja Aholaisen että Tuoreverkon mukaan keskusliikkeet toivovat koronaviruksen takia vihanneksia nyt entistä enemmän pakattuina, joten apukäsiä tarvitaan.

Luomutiloille halutaan töihin

Aholaiset ovat hakeneet myös kotimaista työvoimaa ja halukkaita onkin löytynyt. Yksi ylioppilaskirjoituksista vapautunut nuori on jo palkattu.

Työvoimaa hakeneet luomutilat ovat yllättyneet positiivisesti siitä, että juuri luomu on ollut monen työhakijan kiinnostuksen syynä. Kalliolan luomun Antti Vauhkonen haki työntekijöitä sosiaalisen median kautta ja sai ilahduttavan monta hyvää hakemusta. Moni hakija kertoi, että luomutuotanto on syy siihen, miksi haluaa tulla töihin tilalle.

Myös luomumarjatilan yrittäjä Tero Tolvanen kertoi Pro Agrian haastattelussa, että monissa TöitäSuomesta.fi-sivuston kautta tulleissa hakemuksissa oli toiveena päästä nimenomaan luomutilalle.

Luomuliitto perusti sivustolleen palvelun, jonne halukkaat työntekijät ja työvoimaa tarvitsevat luomutilat voivat ilmoittautua. Hakemuksia on työntekijöiltä tullut jo yli 250, ja nyt palveluun toivotaankin lisää työtä tarjoavia luomutiloja.

Kasvihuoneella pidetään turvavälit

Kulmalan Puutarhan kasvihuoneilla Perniössä työntekijät tekevät töitä omissa riveissään ja tauoilla käydään eri aikoihin. Vaikka yhteisiä kahvihetkiä kaivataan, jokainen ymmärtää, että nyt on parempi pitää etäisyyttä.

Kulmalan Puutarhalta lähtee kauppoihin Lassen Luomu ja Pirkka Luomu -tuotemerkeillä myytäviä salaatteja, yrttejä, kurkkuja ja tomaatteja.

Kulmalan Puutarhan yrittäjä Jetta Kulmalan pojat käyvät etäkoulua ja ovat innostuneet kokkaamaan poikkeustilan aikana. Pian pojat pääsevät ensimmäistä kertaa viikoksi kesätöihin kasvihuoneille.

– Tuttujen työntekijöiden kanssa homma sujuu. Kirjoitan aamulla työt listaan ja jokainen osaa tehdä ne itsenäisesti. Tietenkin työ on nyt sellaista yksinäistä puurtamista, toisen polven puutarhayrittäjä Jetta Kulmala sanoo.

Sopimukset sitovat

Vaikka Kulmalan Puutarhalla ei tällä hetkellä ole murheita, mielessä on sama kysymys kuin muissakin puutarhayrityksissä: mikä on tilanne kesällä. Jetta Kulmala toivoo, että ulkomaisen työvoiman maahanpääsystä kesällä tehtäisiin periaatepäätös jo nyt.

– Me olemme tehneet ukrainalaisten työntekijöiden kanssa jo työsopimukset. Jos nyt rekrytoimme uusia työntekijöitä ja ukrainalaiset pääsevätkin maahan, niin meillä on kymmenen ylimääräistä työntekijää, joille maksamme palkan 40 tunnista viikossa, hän kertoo.

Kulmalan Puutarha tuottaa luomusalaatteja ja -yrttejä ympäri vuoden. Luomukurkun kausi alkoi noin kuukausi sitten ja luomukirsikkatomaatteja päästään pakkaamaan tällä viikolla.

– Menekki on ollut tasaista. Luomukurkkua on nyt mennyt enemmän kuin normaalisti. Ehkä suomalaista luomua arvostetaan nyt entistä enemmän, Jetta Kulmala pohtii.

Poikkeustilassakin on onneksi ilon aiheita. Kulmalan Puutarhan kirsikkatomaatit saavat tälle kaudelle uuden, kartonkisen rasian.

– On jännittävää nähdä, miten ne toimivat ja miten ne otetaan kaupoissa vastaan, Jetta Kulmala sanoo.


              

Tämä materiaali on tuotettu Euroopan unionin tuella. Tässä tiedotteessa esitetään tekstin kirjoittajan näkemyksiä ja ainoastaan hän on vastuussa sen sisällöstä. Euroopan komissio ja kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto (Chafea) ei vastaa mistään tekstin sisältämien tietojen käytöstä.

Aiheeseen liittyvää