Edellinen Niklas Kumlin: Luomu vastuullisuuden edistäjänä
Seuraava Tuomas Salusjärvi: Jokaisella valinnalla on merkitystä
Uutiset

Vuoden lähiruokateko luomuviljelijän ja ravintolayrityksen yhteistyölle

Jaa:
Vuoden lähiruokateko -palkinto on myönnetty Stadin puutarhurin ja Juuri yhtiöiden yhteistyölle. Palkinnon vastaanottivat Stadin puutarhuri eli Jan Liesaho ja Juuri Yhtiöistä ravintoloitsija Ilja Björs taustajoukkoineen Lähiruoka & Luomu -messujen avajaispäivänä. Vuoden lähiruokateko on tunnustus, jonka voi saada henkilö, yritys tai yhteisö, joka on toiminnallaan edistänyt lähiruoan käyttöä ja tunnettuutta Suomessa.

Stadin puutarhuri Jan Liesaho on Helsingin ainoa luomuviljelijä. Hän viljelee luomuvihanneksia historiallisella Herttoniemen kartanon alueella. Juuri-yhtiöt on helsinkiläinen ravintola-alan yritys, jonka toiminnan lähtökohtana ovat maku, alkuperä ja intohimo. Osapuolilla on ainutlaatuinen yhteistyösopimus, jossa Juuri-yhtiöiden ravintolat ovat sitoutuneet ostamaan koko Stadin puutarhurin vuosittaisen sadon. Yhteistyö pitää sisällään myös muita projekteja, kuten ravintoloiden henkilökunnan osallistumista peltotöihin.

Raati perustelee valintaansa mm. seuraavasti: Stadin puutarhurin ja Juuri Yhtiöiden välinen yhteistyö osoittaa, että luottamuksellinen toiminta pientuottajan ja ammattikeittiön välillä on mahdollista ja ennen kaikkea tehokasta. Kun ammattikeittiö on sitoutunut tuottajan koko sadon ostamiseen, on saatu aikaan kilpailukykyinen hinta- ja logistiikkarakenne. Tämä mahdollistanut jopa 20 000 kg sadon kasvisten käytön vuosittain, jolloin hävikki jää pieneksi tai sitä ei tule lainkaan.

Ilja Björs ja Jan Liesaho esittelemässä yhteistyön hedelmiä Luomuelintarvikepäivässä 2017. Kuva: Ella Karttunen

Tunnustus kannustaa jatkamaan lähiruoan parissa

-Stadin puutarhuri on todella iloinen palkinnosta ja huomiosta. Maanviljelijän työ on aika ajoin raskasta ja tällainen palkinto kannustaa puurtamaan lähiruoan ja luomun puolesta entistä sinnikkäämmin – yhteistyössä Juuri Yhtiöiden kanssa tietenkin, toteaa Jan Liesaho.

Juuri Yhtiöiden ravintoloitsija on iloinen huomionosoituksesta ja kertoo toiminnan jatkuvan entiseen malliin.

-Kolmen vuoden yhteistyö on jalostunut jokaisena vuonna, ja etsimme jatkuvasti myös parempia tapoja hyödyntää kokonaisuutta. Palkinto on suuri kunnia ja tunnustus pitkäaikaiselle toiminnallemme tuottajien ja erityisesti Stadin puutarhurin kanssa, ja olemme erittäin iloisia, että olemme löytäneet työllemme molempia toimijoita hyödyntävän ja palkitsevan mallin. Palkinto alleviivaa toimintaamme sekä filosofiaamme ja toimii merkkinä siitä työstä, jota olemme jo vuosia tehneet suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin edistämiseksi, ravintoloitsija Ilja Björs Juuri Yhtiöistä toteaa.

Vuoden lähiruokateon raadissa toimivat lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen, MMM, (pj.), ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, MTK, kampanjakoordinaattori Aura Lamminparras, Pro Luomu ry, kehittämispäällikkö Heidi Valtakari, Turun yliopiston Brahea-keskus ja Jarmo Myllysilta, Suomen AMT. Raadin sihteerinä toimi tiedottaja Taira Sjöblom-Tallus Messukeskuksesta.

Aiheeseen liittyvää