Edellinen Luomuala odottaa maltillista kasvua
Seuraava Varsinais-Suomeen ensimmäinen luomumetsä
Tiedotteet

Pieni luomutietovisa

Jaa:

Testaa luomutietämystäsi tekemällä tämä pieni luomutietovisa. Kysymyksiä on viisi ja oikeat vastaukset löytyvät sivun lopusta.

1. Mikä seuraavista merkeistä kertoo, että tuote on luomua?

 a.  b.  c.  d.
joutsen EU_Organic_Logo_Colour_rgb bat sirkka

2. Miksi luomuomena nahistuu nopeammin kuin tavanomainen omena?
a. Tavanomaiset omenalajikkeet on jalostettu rypyttömiksi.
b. Luomuomenoita ei käsitellä säilöntäaineilla nahistumisen estämiseksi.
c. Tavanomaisissa omenissa on paksumpi kuori.
d. Luomuomena masentuu, jos sitä ei syödä.

3. Mitä ainetta SAA käyttää luomuelintarvikkeen valmistuksessa?
a. natriumkloridi
b. aspartaami
c. erytrosiini
d. bensiini

4. Mitä eroa on luomu- ja tavanomaisten kananmunien tuotannolla?
a. Luomukanalassa ei ole keinovaloja, tavanomaisessa kanalassa on.
b. Luomukanoilla on lakisääteinen oikeus ulkoilla kesäaikaan, tavanomaisilla kanoilla ei.
c. Luomukanat osaavat lentää, tavanomaiset kanat eivät.
d. Luomukanoille saa syöttää muuntogeenisestä soijasta tehtyä rehua, tavanomaisille ei.

5. Mikä seuraavista EI voi olla luomua?
a. metsämustikka
b. olut
c. jäätelökakku
d. luonnonkala

Oikeat vastaukset:
1. B
a) Pohjoismainen ympäristöjoutsenmerkki (ei myönnetä elintarvikkeille)
b) EU:n luomutunnus (pakollinen kaikissa EU:ssa pakatuissa luomutuotteissa)
c. Batmanin logo (ei kerro ruoasta mitään)
c) Sirkkalehti-tunnus (kertoo että kasvikset on tuotettu Suomessa)

2. B
a) Omenanjalostus ei ole vielä niin pitkällä, että kuoren nahistuminen olisi jalostustavoite.
b) Monet tavanomaisesti tuotetut hedelmät ruiskutetaan säilöntäaineella, joka pidentää niiden säilyvyyttä pitkien kuljetusmatkojen aikana. Luomuhedelmiä ei saa käsitellä tällaisilla aineilla.
c) Omenan kuoren paksuus riippuu enemmän lajikkeesta kuin tuotantotavasta.
d) Masentuminen on tietoisuuden ilmiö, ja koska hedelmillä ei tiedetä olevan tietoisuutta, niiden ei voi olettaa masentuvan.

3. A
a) Luomutuotteet saavat sisältää natriumkloridia eli ruokasuolaa.
b) Aspartaami on synteettinen makeutusaine, jota ei saa käyttää luomutuotteiden valmistuksessa.
c) Erytrosiini on synteettinen punainen väriaine E127, jota ei saa käyttää luomutuotteiden valmistuksessa.
d) Mikään elintarvike ei saa sisältää bensiiniä.

4. B
a) Sekä luomukanaloissa että tavanomaisissa kanaloissa käytetään keinovaloja.
b) Luomutuotannon ehdoissa vaaditaan, että luomukanoilla on oltava ulkoilumahdollisuus kesäaikaan. Yleensä se järjestetään kanalarakennuksen vieressä olevalle aidatulle alueelle. Tavanomaisesti tuotetuille kanoille vastaavaa lakiin kirjattua vaatimusta ei ole. Muutamalla tavanomaisen tuotannon tilalla Suomessa kasvatetaan ns. free range -kanoja, jotka saavat laiduntaa.
c) Mitkään kesykanat eivät lennä muutamaa metriä pidempää matkaa.
d) Luomukanoille EI saa syöttää GM-soijasta tehtyä rehua, tavanomaisille puolestaan saa.

5. D
a) Metsämustikka voi olla luomua, jos se kerätään luomusertifioidusta metsästä.
b) Olut voi olla luomua, jos se valmistetaan luomutuotetusta viljasta & muista raaka-aineista.
c) Jäätelökakku voi olla luomua, jos se valmistetaan luomutuotetuista raaka-aineista.
d) Luonnonkala ei voi olla luomua, koska sen elinolosuhteita ei voida valvoa eikä sen syömä ravinto ole luomua. Luonnonkala on kuitenkin terveellinen ja ympäristöystävällinen ruoka-aine, ja suomalaisten kannattaisi lisätä etenkin kotimaisten järvikalojen käyttöä. Kalatiskillä kestävästi pyydettyjen kalalajien löytämisessä auttaa WWF:n kalaopas!

Aiheeseen liittyvää