LuMoTu-hanke

LuMoTu - Luonnon monimuotoisuustuuppaukset ruokaketjuun Järvi-Suomessa -hankkeessa tuupataan maataloustuottajia ja ruokapalveluita luonnon monimuotoisuutta tukeviin tekoihin.

LuMoTu – Luonnon monimuotoisuustuuppaukset ruokaketjuun Järvi-Suomessa -hankkeessa (2025-2027) Pellervon taloustutkimus PTT ja Pro Luomu ry kehittävät ja toteuttavat luonnon monimuotoisuutta edistäviä tuuppauksia ruokaketjun eri osiin Järvi-Suomen alueella eli Etelä-Savon, Kaakkois-Suomen, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon alueella.

Hankkeessa kehitettävillä tuuppauksilla pyritään tekemään luonnon monimuotoisuutta edistävistä toimenpiteistä ja luomutuotantoon siirtymisestä helpompaa, houkuttelevampaa ja ajankohtaisempaa. Hankkeen tavoitteena on lisätä pelloilla tehtävien monimuotoisuustoimien tuntemusta, hyväksyttävyyttä ja toteuttamista alueen maatalousyrittäjien keskuudessa heihin kohdistettavilla tuuppauksilla. Lisäksi tavoitteena on edistää kestävää yritystoimintaa alueella ja yrittäjien mahdollisuuksia siirtyä luomutuotantoon tuuppaamalla ruokapalveluita luomutuotteiden käyttöön.

Tiedonvälityshankkeen viestinnällisenä tavoitteena on jakaa tietoa tuuppausten hyödyntämisestä ympäristötyötä tekeville sidosryhmille, kuten viranomaisille, maatalousneuvontaa tarjoaville organisaatioille ja yksityisille ruokapalvelualan toimijoille valtakunnallisesti.

Hankkeen kohderyhmiä ovat maatalousyrittäjät, ruokapalvelut ja ympäristötyötä tekevät sidosryhmät. Hankkeen tavoitteet linkittyvät Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelman (JÄSMY) tavoitteisiin lisätä tai säilyttää luonnon monimuotoisuutta Järvi-Suomen alueella ja lisätä vastuullista liiketoimintaa alueella. Tuuppausten odotetaan lisäävän helpoiten omaksuttavien monimuotoisuustoimien toteuttamista jo lyhyellä aikavälillä ja vaikuttavan haastavammin omaksuttavien monimuotoisuustoimien hyväksyttävyyteen sekä luomutuotantoaikomuksiin myönteisesti.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 337 121,15 euroa, josta EU:n osarahoitus on 144 962,09 euroa.

Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta Kaakkois-Suomen, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon ELY-keskuksilta.



Artikkelikuva: Maaseutu.fi/Martina Motzbäuchel

Aiheeseen liittyvää