Edellinen Teemaretki: luomukasvikset
Seuraava Pro Luomu iloitsee hallituksen panostuksista luomuun
Blogit

Mirka Olin: Ottaisin kupillisen luomuteetä!

Jaa:
"Kun pääyhteistyökumppani on luontoäiti, haluaa sille vain ja ainoastaan hyvää."
Teksti: Co-founder Mirka Olin, Nord-T
Vastaan meidän yrityksessämme raaka-ainehankinnoista. Kehitän meille teesekoituksia, jotka kertovat tarinaa suomalaisesta luonnosta ja elämäntavasta. Emme käytä teesekoituksissamme öljyjä tai aromeja, jotta saisimme mansikan maistumaan ja tuoksumaan parfyyminomaisesti vaan teemme teesekoituksia, joissa jokaisella raaka-aineella on oma roolinsa. Koska tuotteemme viestivät aitoutta ja puhtautta ovat sen vuoksi juuri luomuraaka-aineet meille äärimmäisen tärkeä asia. Tuntuisi hullunkuriselta käyttää ensin tuhottomasti aikaa maukkaiden teelaatujen löytämiseen välittämättä kuitenkaan minkälaisissa olosuhteissa sitä on viljelty. Miksi haluaisimme tarjota asiakkaillemme teelaatuja, joiden viljelyyn on käytetty erilaisia kemiallisia lannoitteita, torjunta-aineita ja hyönteismyrkkyjä, kun samanaikaisesti puhumme puhtaasta Suomen luonnosta ja sen antamista upeista raaka-aineista.

Teen luomuviljely Kiinassa

Olin hiljattain kutsuvieraana Kiinassa paikallisilla suurilla teemessuilla. Messujen aikana olleessa konferenssissa oli pääpuheenaiheena kiinalaiset teet ja niiden vienti maailmalle. Jokaisessa puheenvuorossa nostettiin luomuviljely esille. Ja nimenomaan sen vuoksi, että luomuviljellyissä teelaaduissa ei ollut runsaita jäämiä esimerkiksi lannoitteista. Puhuessamme kiinalaisista teenviljelijöistä tulee pitää vahvasti mielessä se, että teetilat sekä tarhat ovat pieniä ja perheomisteisia. Perheet eivät ole kovin vauraita, jolloin elannon saaminen teen viljelystä on äärimmäisen olennainen. Useat viljelevät luonnonmukaisesti jo ilman luomusertifikaattiakin sillä heillä ei ole varaa erilaisiin torjunta-aineisiin. Keskustelin muuan pienen teetarhan omistajan kanssa luomuviljelystä ja hän osasi kiteyttää luomuviljelyn niin upealla tavalla, joka mielestäni tiivistää juurikin sen mitä mekin luomuviljelyltä toivomme:

”Haluan pitää teetarhani kontrollin luonnon käsissä enkä niinkään ihmisen käsissä. Haluan pitää tilani niin villinä kuin vain mahdollista! Lisäksi monimuotoisuus on rikkaus ja tällöin ei ole tarvetta käyttää torjunta-aineita tai lannoitteita. Vahvuus on siinä, että kasvi itsessään tuottaa siemeniä ja niitä käytetään teetarhalla.”

Teetä viljellään pääsääntöisesti vuoristoalueilla, jossa vuotuiset sademäärät ovat peräti 3000 ml vuodessa. Tavanomaisessa viljelyssä käytettävät kemialliset lannoitteet, torjunta-aineet ja hyönteismyrkyt leviävät sadeveden myötä kauas viljelyalueilta pitkin vuorenrinteitä. Nämä lannoitteet vaikuttavat myös maaperän luonnolliseen hedelmällisyyteen ja olotilaan teetilalla, mikä aiheuttaa sen, että joudutaan käyttämään entistä enemmän lannoitteita, jotta tuottavuus ei kärsi, kun maaperä ei ole niin ravinteikas. Koska teetilat ovat kaiken lisäksi niin pieniä, että kaikkien torjunta-aineiden, hyönteismyrkkyjen ja kemiallisten lannoitteiden levittäminen tapahtuu suurimmaksi osaksi ilman tarpeellisia suojavarusteita tai koneita niin käsitämme, että tavanomainen viljely lannoitteineen, torjunta-aineineen ja hyönteismyrkkyineen ei ole kestävän kehityksen mukaista.

Meidän valinnat vaikuttavat

Voimme itse omilla valinnoilla tehdä vaikutuksia minkälaista viljelytapaa maailmalla käytetään. Siksi ottaisin mieluummin kupillisen luomuteetä, koska luonto ja työntekijät saavat nauttia luonnollisesta työhuoneesta. Kun pääyhteistyökumppani on luontoäiti, haluaa sille vain ja ainoastaan hyvää. Koemme, että käyttämällä luomusertifioituja teelaatuja voimme vaikuttaa positiivisesti tulevaisuuteen sekä luonnon hyvinvointiin. Vaadimme, toivomme ja haluamme, että jokainen raaka-aine, joita käytämme, olisi kasvanut tai kasvatettu luonnon mukaisesti ja sitä kunnioittaen.

NORD-T perustettiin vuonna 2014 koska ei ollut tarjolla teeblendejä missä maistuisi aito luonto; ilman aromeja, väriaineita tai muitakaan lisäaineita. Niinpä me ryhdyimme valmistamaan teetä yhdistäen siihen Suomesta saatavia raaka-aineita kuten kuusenkerkkää, puolukkaa ja pihlajanlehteä. Syntyi Suomen luonnon tarina teen muodossa jota jaetaan nyt jo Japania myöten! Lue lisää meistä täältä

Aiheeseen liittyvää