Edellinen Luomuruoan kysyntä jatkaa kasvuaan
Seuraava Luomujatkojalostajille konferenssi Saksassa
Uutiset

Luomussa on aineksia suomalaiseksi menestystarinaksi

Jaa:

Keski-Euroopasta katsoen Suomi on syrjäinen, arktinen ja harvaanasuttu maa. Nämä ominaisuudet voidaan nähdä myös voimavaroina: ne antavat meille luontaiset edellytykset kehittyä vahvaksi luomumaaksi.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa näkee luomun yhtenä mahdollisuutena turvata suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuutta. Hän muistuttaa, että EU:n maatalouspolitiikan uudistus on viherryttämässä koko eurooppalaista maataloutta, ja tässä kehityksessä luomu on edelläkävijän asemassa.

– Luomulla on edellytyksiä kasvaa suomalaiseksi menestystarinaksi. Suomalainen luonto tarjoaa mahdollisuuden rakentaa tarinan ainutlaatuisista elämyksistä. Tarinassa voi yhdistyä luomutuotettu ruoka, luomukeruutuotteet ja miksei niiden lisäksi villiruoka, jota suomalainen puhdas luonto tarjoaa yllin kyllin, Sarvamaa huomioi.

Sarvamaa kertoo näkemyksistään Somerolla 30. lokakuuta Lisää luomua -kiertueen seminaarissa. Pro Luomu ry:n koordinoiman kiertueen tavoitteena on rohkaista uusia tuottajia ja elintarvikevalmistajia luomun pariin.

Luomu kasvaa myös Varsinais-Suomessa

Luomutuotteiden kysyntä on lisääntynyt Suomessa voimakkaasti parin viime vuoden aikana, ja myös tuotanto on lähtenyt ripeään kasvuun. Suuntaus on sama Varsinais-Suomen alueella: luomutilojen lukumäärä maakunnassa on tänä vuonna lisääntynyt 5 % ja luomupeltopinta-ala peräti 10 % siirtymävaiheen pellot mukaan lukien.

Varsinais-Suomessa on nyt yhteensä 326 luomutilaa ja luomupeltoja noin 17 400 hehtaaria. Lisää luomua -seminaarissa esiintyvä hankevetäjä Sari Raimoranta MTK-Varsinais-Suomesta kertoo, että maakunnassa tuotetaan paljon luomuviljaa, mutta myös luomueläimiä on runsaasti.

– Esimerkiksi luomulampaanlihantuotanto on tuplaantunut lyhyen ajan sisällä, ja meillä on myös paljon luomukanoja sekä luomulehmiä, hän tarkentaa.

Raimoranta toteaa, että teollisuus on maatilayrittäjälle sikäli helppo kauppakumppani, että ostettavat raaka-aine-erät ovat suuria. Kuluttajat arvostavat kuitenkin myös vähän pienempiä, paikallisia brändejä.

– Lähiluomun tuotteistaja voi näinä päivinä osua kultasuoneen, hän vinkkaa.

Lisää luomua -seminaari auttaa verkostoitumaan

Sarvamaan ja Raimorannan lisäksi Lisää luomua -seminaarissa Somerolla luomun näkymiä luotaavat suurten suomalaisten kauppaketjujen edustajat sekä luomulihan jalostajat. Luomutuottajat kertovat kokemuksistaan ja luomuvalvonnan asiantuntija neuvoo, miten byrokratiasta selviää.

Seminaari nostaa esiin myös lukuisia alueellisia luomuhankkeita ja -toimijoita, joiden infopisteisiin osallistujat voivat tutustua. Niin ikään neuvonta ja tuottajajärjestöt ovat näkyvästi mukana tapahtumassa. Tilaisuuden järjestävät Pro Luomu ry ja MTK-Varsinais-Suomen Luomuvakka-hanke.

Lisää luomua -kiertuetta tukee maa- ja metsätalousministeriön Laatuketju.

Someron Lisää luomua -seminaarin tarkka ohjelma löytyy täältä.

Lisätietoja: hankepäällikkö Sari Raimoranta, MTK-Varsinais-Suomi/Luomuvakka-hanke, sari.raimoranta(at)mtk.fi, puh. 040 501 0700 ja toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry, marja-riitta.kottila(at)proluomu.fi, puh. 040 581 9252

Aiheeseen liittyvää