Edellinen Luomulla jo kymmenesosa Uudenmaan pelloista
Seuraava Pro Luomu edistää luomualan kasvua koko ketjun yhteistyöllä
Uutiset

Luomun ripeä kasvu laittaa valvonnan uusiksi

Jaa:

Luomutuotannon ja -kulutuksen reipas kasvu Suomessa saa nykyisen luomuvalvontajärjestelmän natisemaan liitoksissaan.

Eviran ennakkotietojen mukaan Suomen luomupeltopinta-ala nousee tänä vuonna yhteensä noin 205 000 hehtaariin, ja etenkin luomukotieläintilojen määrä lisääntyy ennätysvauhtia.

Eviran pääjohtaja Matti Aho toteaa, että nykyisen luomuvalvontajärjestelmän vaihtoehtoja on pohdittava juuri volyymin kasvun takia. Maa- ja metsätalousministeriö onkin asettanut selvitysmiehen miettimään luomuvalvonnan kehittämistä. Työn on määrä valmistua marraskuun alussa.

– Vakavasti punnittavia vaihtoehtoja nykyiselle hajautetulle viranomaisjärjestelmälle ovat siirtyminen kolmannen osapuolen organisoimaan valvontaan tai viranomaisvalvonnan kokoaminen valtakunnalliseen yksikköön, Aho arvioi.

Kaakkois-Suomi ja Etelä-Savo mukana kasvutrendissä

Luomutuotanto on vahvassa kasvussa myös kaakkoisessa Suomessa. Etelä-Karjalassa toimii tällä hetkellä 94 luomutilaa, joilla on luomussa tai siirtymävaiheessa yhteensä 4 100 peltohehtaaria. Kymenlaaksossa vastaavat luvut ovat 130 luomutilaa ja 8 200 hehtaaria. Tänä vuonna luomuvalvontaan on kahden maakunnan alueella liittynyt yhteensä 21 uutta luomutilaa.

Luomu kiinnostaa yhä useampia myös Etelä-Savossa, joka on jo entuudestaan vahva luomumaakunta: sen alueella on 251 luomumaatilaa ja 9 000 hehtaaria luomupeltoa. Luomuvalvontajärjestelmään on Etelä-Savossa tänä vuonna liittynyt 27 uutta luomutoimijaa.

Oman maakunnan luomutuotteita on Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa saatavilla kaupoissa kohtuullisesti, ja Etelä-Savossa etenkin kasvikunnan tuotteita hyvin. Kaikkien kolmen maakunnan alueella kaivattaisiin kuitenkin enemmän luomukotieläintuotantoa, jotta tarjonta vastaisi kasvavaan kysyntään. Suurin pula on luomulihasta, ja myös luomumaitotuotteita tarvittaisiin kauppoihin lisää. Niin ikään luomuvihannesten kysyntä on nousussa.

Lisää luomua -seminaari tasoittaa tietä

Pro Luomu koordinoima Lisää luomua -kiertue pysähtyy  Lappeenrannassa tiistaina 9. lokakuuta. Etelä-Karjalan ammattiopistolla pidettävässä seminaarissa puhuvat mm. Eviran pääjohtaja Matti Aho ja kansanedustaja Kimmo Tiilikainen. Luomun näkymiä luotaavat suurten suomalaisten kauppaketjujen edustajat, ja luomuvalvonnan asiantuntija Jaana Elo neuvoo, miten byrokratiasta selviää.

Seminaari nostaa esiin myös lukuisia alueellisia luomuhankkeita ja -toimijoita, joiden infopisteisiin osallistujat voivat tutustua ennen ja jälkeen seminaarin. Niin ikään neuvonta ja tuottajajärjestöt ovat näkyvästi mukana tapahtumassa.

Lisää luomua -kiertuetta tukee maa- ja metsätalousministeriön Laatuketju.

Seminaarin ohjelma löytyy täältä.

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila/Pro Luomu ry, puh. 040 581 9252 ja Arja Nykänen/Saimaan Luomu ry, puh. 040 773 9169

Aiheeseen liittyvää