Edellinen Virtuaalitapahtumia Pro Luomun jäsenille
Seuraava Luomumunien myynnissä myönteisiä merkkejä – pääsiäisenä luomumunien tärkein sesonki
Tiedotteet

Luomun käyttö kasvanut vauhdikkaasti julkisissa ruokapalveluissa – jo yli 60 % kertoo käyttävänsä luomua päivittäin

Jaa:
Innokkaimmin luomutuotteita käytetään lapsiin liittyvissä palveluissa, kuten päiväkodeissa ja kouluissa. Suosituimmat luomutuotteet ruokapalveluissa ovat hiutaleet ja suurimot sekä maito. Erityisesti kasviksia haluttaisiin käyttää nykyistä enemmän luomuna.

Julkisista ruokapalveluista 63 % kertoo käyttävänsä päivittäin ainakin jotain luomutuotetta. Määrä on kasvanut kahdessa vuodessa reilusti, sillä edellisessä kyselyssä näin vastasi hieman yli puolet ruokapalveluista.

Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeen tammi-helmikuussa 2024 toteuttamaan kyselyyn vastasi 99 julkisia palveluita tuottavaa ruokapalvelua. Tulokset julkistettiin tänään Gastro Helsinki -tapahtumassa. Vastaava kysely toteutettiin edellisen kerran alkuvuodesta 2022.

”Vaikka kentältä on kuulunut viime vuosina viestiä, että luomun käyttö julkisissa keittiöissä kasvaa, tuli kyselyn näin positiivinen tulos jopa yllätyksenä”, iloitsee Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.

Luomutavoite on realistinen, jos saatavuus on kunnossa

Suomen valtio on asettanut tavoitteeksi, että julkisten keittiöiden raaka-aineista 25 % tulisi olla luomua vuoteen 2030 mennessä.

Lähes 30 % julkisista keittiöistä on asettanut selkeän tavoitteen luomun käytön lisäämiseksi. Tavoitteet vaihtelevat 2–85 prosentin välillä, mutta lähes puolet (46 %) tavoitteen asettaneista organisaatioista on päätynyt tavoittelemaan omassa organisaatiossaan samaa luomun osuutta kuin valtio eli 25 %.

Tämänhetkinen luomun osuus raaka-aineista vaihtelee ruokapalveluissa 0–25 % välillä, ja 6 % ruokapalveluista kertoo jo saavuttaneensa valtion tavoitteen.

Luomu suosituinta päiväkodeissa ja kouluissa

”Kun tutkii tarkemmin ruokapalveluiden ilmoittamia luomun käyttömääriä eri asiakkaiden keskuudessa, havaitaan, että lapsiin liittyvissä palveluissa luomuraaka-aineita käytetään enemmän. Luomun käyttöprosentit ovat isoimmat päiväkodeissa, ja sen jälkeen tulevat koulut. Hoivapalveluissa luomun käyttö on selkeästi pienempää”, kertoo Aura Lamminparras.

Ruokapalveluiden selvästi suosituin luomutuote on hiutaleet ja suurimot, jopa kaksi kolmesta kertoo käyttävänsä hiutaleita tai suurimoita luomuna säännöllisesti eli vähintään viikoittain. Toiseksi suosituin luomutuote, maito on säännöllisesti käytössä 40 % ruokapalveluista. Muita suosittuja luomutuotteita ovat maitojalosteet, kahvi, tee, jauhot ja öljyt.

Top 5 Suosituimmat tuotteet ruokapalveluissa

Erityisesti kasviksia haluttaisiin luomuna lisää

Ruokapalveluista 30 % myös kertoo haluavansa lisätä luomun käyttöä ainakin jossain tuoteryhmässä. Luomuna haluttaisiin lisää erityisesti kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä. Lisäksi maito, viljatuotteet ja kananmunat kuuluvat monien ruokapalveluiden luomutoiveisiin.

”Usean vuoden ajan ruokapalveluiden luomutoivelistan kärjessä ovat olleet hedelmät ja vihannekset. Näissä tuoteryhmissä on haasteena saatavuus ammattikeittiöiden volyymissä, minkä vuoksi käyttö on tällä hetkellä vähäistä. Lisäksi haasteena erityisesti luomuvihannesten osalta on tuotteen saaminen ruokapalveluun sopivassa muodossa, esimerkiksi kuorittuna tai raastettuna. Toivottavasti pian saadaan näidenkin luomutuotteiden saatavuus kuntoon”, sanoo projektipäällikkö Anu Arolaakso Savon koulutuskuntayhtymästä.

Hyökännummella ollaan jo valtion tavoitteessa

Mäntsälän Ateriapalvelut on nostanut Hyökännummen koululla parin vuoden aikana luomuprosentin viidestä 25 %:iin. Tavoite saavutettiin suunniteltua nopeammin. Tuotantovastaava Terhi Marttinen kertoo, että luomun lisääminen on oikeastaan helppoa, kun löytää tuotteet, joissa on varma saatavuus sekä ruokapalvelulle sopiva pakkauskoko ja jalostusaste.

”Esimerkiksi maito ja hiutaleet on helppo ottaa käyttöön, koska tuotteita on aina saatavilla eikä aikaa tarvitse käyttää etsimiseen”, Terhi Marttinen sanoo.

Ruokapalveluista 81 % kertoo vastuullisten toimintojen kehittämisen olevan vähintään jossain määrin tärkeä tekijä, kun luomutuotteita lisätään ruokalistalle. Laatu, maku ja asiakkaiden hyvinvointi ovat kuitenkin tärkeimmät tekijät, kun luomuraaka-aineista tehdään päätöksiä.

Selvitys julkisten ruokapalveluiden luomun käytöstä 2024 – Luomutetaan ruokapalvelut -hanke

Lisätietoja:

Anu Arolaakso, projektipäällikkö, EkoCentria/Savon koulutuskuntayhtymä, puh. 044 785 4048, anu.arolaakso@sakky.fi

Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry, puh. 040 556 8097, aura.lamminparras@proluomu.fi

Savon koulutuskuntayhtymän, Pro Luomu ry:n ja Savonia-ammattikorkeakoulun Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeen tavoitteena on tuottaa ruokapalveluille konkreettisia malleja luomun käytön lisäämiseksi ruokalistalle ilman hankintakustannusten nousua sekä lisätä vuoropuhelua ketjun toimijoiden välillä ja näin parantaa luomutuotteiden saatavuutta. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Hankkeen nettisivut: www.luomuravintola.fi/luru

Aiheeseen liittyvää