Edellinen Evira ennakoi: luomuala lisääntyy 8 %
Seuraava Erotu eduksesi – osallistu Luomu SM -kilpailuun!
Uutiset

Luomulla olisi kasvunvaraa Pohjois-Savossa

Jaa:

Luomutuotanto on lisääntynyt Pohjois-Savossa tasaisesti viime vuosina, mutta kasvunvaraa on yhä paljon. Esimerkiksi luomumarjojen ja -maidon tuotannossa on edelleen runsaasti käyttämättömiä mahdollisuuksia.

Pohjois-Savon luomupeltoalan ennakoidaan nousevan tänä vuonna yli 16 000 hehtaariin, mikä on jo lähes 11 % maakunnan viljelyalasta. Pohjois-Savossa toimii noin 350 luomutilaa, joista luomukotieläimiä on lähes sadalla tilalla.

Maakunnan luomualasta suurin osa on nurmea, ja toiseksi eniten luomupelloilla viljellään kauraa. Erikoiskasvinviljelyä on varsin vähän, minkä vuoksi luomuvihannes- ja -marjavolyymit ovat suhteellisen pieniä.

Luomukotieläintiloista suurin osa on nautatiloja, ja etenkin emolehmätuotanto on lisääntynyt viime vuosina. Jonkin verran luomuna tuotetaan myös lampaanlihaa, sianlihaa ja kananmunia, mutta kysyntää löytyisi enemmällekin. Myös luomumaidontuotannon kasvulle Pohjois-Savossa olisi erinomaiset mahdollisuudet.

Investoivan tilan kannattaa harkita luomua

MTK Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen toteaa luomun olevan nykyaikainen ja taloudellisesti kannattava tapa tuottaa ruokaa.

– Luomu on monessa mielessä taloudellisesti varsin kilpailukykyinen tuotantomuoto ja sen hyviä puolia soisi enemmänkin hyödynnettävän tavanomaisella puolella. Etenkin investoiville tiloille luomu on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, sillä luomutuotannon kannattavuus on tavanomaista parempi, Kauhanen pohtii.

Hän arvioi, että luomutuotantoa kohtaan tunnetut ennakkoluulot ovat hälvenemässä myös Pohjois-Savossa.

– Luomun arvostusta viljelijäpiireissä voisi lisätä sillä, että se olisi enemmän esillä tavanomaisillekin tuottajille suunnatuissa koulutuksissa ja tiedotuksessa. Pohjois-Savossa monet tavanomaiset marjanviljelijät ovat ottaneet käyttöön luomun menetelmiä, Kauhanen sanoo.

Luomumarjojen kysyntä ylittää tarjonnan  

Luomuvihannesten ja -kasvisten tuotanto on Pohjois-Savossa vielä kohtalaisen vähäistä. Myös luomumarjantuotanto on lapsenkengissään, joskin uusia luomumarjatiloja on tulossa muutamia.

Muualla Suomessa Pohjois-Savo tunnetaan erityisesti mansikasta, mutta luomumansikka on kiven alla: maakunnan koko mansikka-alasta vain prosentti on luomulla. Luomupuutarhatuotannon kasveista suurimmalla alalla Pohjois-Savossa viljellään mustaherukkaa.

Kasvunvaraa etenkin luomumarjantuotannossa olisikin reippaasti, sillä alan teollisuudella on jatkuva pula luomumarjoista. Nykyistä enemmän kysyntää olisi niin luomumansikalle, – vadelmalle kuin -herukalle. kansi_Pohjois-Savo

Tiedot Pohjois-Savon luomutilanteesta ovat peräisin Eviran luomutilastoista (ennakko) sekä Luomu Pohjois-Savossa -tilastokoosteesta, jonka EkoCentria on työstänyt yhdessä maakunnan elintarvikealan asiantuntijoiden kanssa.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma on rahoittanut aineiston tuottamista.

Lisätietoja:
toiminnanjohtaja Jari Kauhanen, Pohjois-Savon MTK, puh. 040 505 6718, jari.kauhanen(at)mtk.fi
erityisasiantuntija Pirkko Tuominen, ProAgria Pohjois-Savo, puh. 0400 124 976, pirkko.tuominen(at)proagria.fi
hankepäällikkö Anu Arolaakso, EkoCentria, puh. 044 785 4048, anu.arolaakso(at)sakky.fi

maaseutu2020_oranssi
lippu_ja_tunnuslause(1)

Aiheeseen liittyvää