Edellinen Löytyykö luomun TOP5 ruokakaapistasi?
Seuraava Luomulla olisi kasvunvaraa Pohjois-Savossa
Uutiset

Evira ennakoi: luomuala lisääntyy 8 %

Jaa:

Eviran ennakkotietojen mukaan Suomen luomuala laajenee tänä vuonna 8 % viime vuodesta ja nousee yli 241 000 hehtaariin (siirtymäala mukaan lukien).

ala2007-2016

Luomutuotannon ala on kasvanut jo pitkään vuodesta toiseen, mutta aivan viime vuosina kasvuvauhti on ollut tämänvuotista verkkaisempaa. Suomen pelloista on nyt luomulla tai siirtymässä luomulle 10,6 %.

Ennakkotietojen mukaan luomutiloja on Suomessa yhteensä 4 423 kappaletta, mikä on lähes 9 % suomalaisista maatiloista. Luomutilojen keskikoko on 54,6 hehtaaria eli ne ovat selvästi suurempia kuin suomalaistilat keskimäärin.

Pohjois-Pohjanmaan etumatka kasvoi

Tuotantoalalla tarkasteltuna merkittävin luomumaakunta on Pohjois-Pohjanmaa yli 33 000 luomuhehtaarillaan. Sen luomuala lisääntyi noin viidenneksellä viime vuodesta – tosin osin kuntaliitosten ja kuntien maakuntavaihdosten myötä. Suhteellisesti varsin ripeää on kasvu tänä vuonna myös Hämeessä ja Satakunnassa sekä Kaakkois-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa.

Kakkossijalla luomualassa ovat kuitenkin entiseen tapaan hyvin tasaväkisinä Etelä-Pohjanmaa ja Pirkanmaa. Muista laajojen luomualojen maakuntia ovat Varsinais-Suomi, Uusimaa, Pohjois-Karjala ja Keski-Pohjanmaa sekä ruotsinkielinen Pohjanmaa.

ala_maakunnat2015-2016e

Kainuun luomuala väheni lähes 30 %, mutta syynä ei niinkään ole luomusta luopuminen vaan maakuntamuutokset. Esimerkiksi laajan Vaalan kunnan siirtyminen osaksi Pohjois-Pohjanmaata rokotti Kainuun luomualaa.

Yli puolet luomualasta nurmella

Yli puolet luomutuotantoalasta on nurmella, eli karjan laidunmaina ja rehunurmen tuotannossa. Tärkein kotimainen luomuvilja on kaura, jonka tuotantoala lisääntyi lähes neljänneksellä viime vuodesta ja nousi 30 000 hehtaariin. Vastaavasti luomurukiin ja -vehnän viljelyala supistui kymmenesosalla.

Viime vuoteen verrattuna väheni huomattavasti myös luomuherneen ja -rypsin viljelyala. Muiden luomukasvien kuin viljojen, valkuaiskasvien ja nurmien tuotantoala taas lisääntyi selvästi.

Katso täältä Eviran luomutilastot

Maa- ja metsätalousministeriö on rahoittanut tämän aineiston tuottamista. logo_elokuu_2013_pieni

Aiheeseen liittyvää