Edellinen Koulujakelutuki tuo luomumaidon kouluihin ja päiväkoteihin
Seuraava Pro Luomu ei hyväksy tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamista teuraseläimille
Uutiset

Luomueläin tuottaa luomua, vaikka se söisi hetken tavanomaista rehua

Jaa:

Katovuoden takia luomukotieläintila saattaa ensi talvena joutua hakemaan poikkeuslupaa käyttää tavanomaisesti tuotettua rehua. Luomueläimistä saatavat tuotteet – maito, liha, munat – ovat silti luomua, eikä niitä tarvitse merkitä mitenkään erityisesti.

Poikkeusluvan luomueläinten ruokkimiseksi tavanomaisella rehulla myöntää Evira. Kriteerit ovat tiukat: luvan voi saada vain hätätilanteessa, jos luomutilan eläinten terveys ja hyvinvointi ovat muutoin vaarassa.

Luomukotieläimistä saatavat tuotteet säilyttävät luomustatuksen, vaikka eläimiä jouduttaisiin poikkeusluvan turvin ruokkimaan tavanomaisesti tuotetulla rehulla. Poikkeuslupa on aina määräaikainen ja tilakohtainen. Tilan on jo hakemuksessa kuvattava täsmällisesti, mille eläimille ja millä ajanjaksolla tavanomaista rehua aiotaan käyttää. Lisäksi tilan on siirryttävä takaisin luomurehuihin heti, kun niitä on saatavilla.

Tavanomaisen rehun käyttöön oikeuttava poikkeuslupa ei kata muuntogeenisiä rehuja. Esimerkiksi gm-soijasta valmistettua valkuaisrehua ei saa käyttää luomueläinten ruokintaan edes poikkeusluvalla.

Evira ei odota hakemustulvaa

Suomessa luomukotieläintilat hakevat poikkeuslupia tavanomaisen rehun käyttöön harvemmin kuin kerran vuodessa.

Ylitarkastaja Merja Manninen Evirasta ei nytkään odota mitään hakemustulvaa.

– Yhdestäkään ELY-keskuksesta ei ole tullut sellaista signaalia, että luomutilojen tilanne olisi katastrofaalinen. Tilanteet vaihtelevat toki tila- ja aluekohtaisesti paljon, hän perustelee.

Manninen korostaa, että luomukotieläintilan on aina ensisijaisesti käytettävä luomurehuja, jos niitä on saatavilla. Niinpä poikkeusluvan hakemista harkitsevan luomutilan on selvitettävä luomurehujen saatavuutta laajemmin kuin oman tilan lähiseuduilta.

Luomurehun hinta ei ole poikkeusluvan saamisen peruste. Manninen on luottavainen sen suhteen, että koko maan tasolla on saatu korjattua niin luomuviljaa, -valkuaista kuin -karkearehua. Luomurehuja myös tuodaan muista EU-maista, joten tarvittaessa niiden saatavuutta on tiedusteltava rehualan yrityksistäkin.

Satovahingot todennettava jo nyt

Manninen muistuttaa, että luomukotieläintilan on todennettava satovahingot viranomaiselle jo nyt syksyllä, jos aikoo hakea poikkeuslupaa tavanomaisen rehun käyttöön. Todentaminen tapahtuu esimerkiksi pyytämällä kunnan maaseutusihteeri käymään tilalla ja todistamaan sadon menetys.

– Veikkaan, että jos jotain poikkeuslupia haetaan, niin ne koskevat karkearehua. Myös kuiviketilanne voi muodostua ongelmaksi maatiloilla, mutta se koskee yhtä lailla tavanomaisia kuin luomutiloja, Manninen arvioi.

Kaikista tavanomaisten rehujen käyttöön myönnetyistä luomukotieläintilojen poikkeusluvista ilmoitetaan Euroopan komissiolle ja muille EU-jäsenmaille.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma on rahoittanut tämän aineiston tuottamista.

Aiheeseen liittyvää