Edellinen Luomueläin tuottaa luomua, vaikka se söisi hetken tavanomaista rehua
Seuraava Luomukinkku löytyy joulupöytään helposti
Uutiset

Pro Luomu ei hyväksy tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamista teuraseläimille

Jaa:

Pro Luomu ry ei hyväksy tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamista teuraseläimille; ei luomueläimille eikä tavanomaisesti kasvatetuille eläimille. Yksikin teurastamossa tapahtuva eläinsuojelurikkomus on liikaa.

Suomalaisten teurastamojen ammattitaidon, asiantuntemuksen, etiikan ja työmoraalin on oltava niin korkealla tasolla, että eläinten lopettaminen kyetään tekemään sekä eläinsuojelulakia että teurastusta koskevia muita säädöksiä noudattaen. Tuotantoeläinten hyvinvointi on luomutuotannon keskeinen tavoite, eikä siitä todellakaan saa tinkiä eläimen elämän loppuhetkillä.

Luomulintuja teurastanut yritys syytteessä eläinsuojelurikkomuksista

Satakunnan käräjäoikeudessa luettiin keskiviikkona 8.11.2017 syytteet Keltasiipi Oy:lle luomubroilereiden teurastuksessa tapahtuneista eläinsuojelurikkomuksista. Säkylässä sijaitseva teurastamo asetettiin luomubroilereiden osalta markkinointikieltoon viime huhtikuussa, kun se oli saanut Eviran tarkastuseläinlääkäriltä yhteensä 14 huomautusta luomubroilereiden tainnutuksessa havaituista puutteista. Huomautuksia oli kertynyt keväästä 2015 lähtien.

Syytteen mukaan teurastamossa käytetty vesiallastainnutin ei ole aina tainnuttanut luomubroilereita, minkä lisäksi lain vaatima varatainnutusjärjestelmä on toiminut vain ajoittain. Näiden puutteiden takia osalle teurastettavia luomulintuja on aiheutunut tarpeetonta tuskaa ja kärsimystä.

Keltasiipi Oy teurastaa edelleen tavanomaisesti kasvatettua siipikarjaa. Nyt käräjäoikeudessa käsiteltävät eläinsuojelurikkomukset koskevat vain luomusiipikarjaa.

Luomu Invest vaihtoi välittömästi teurastamoa

Suomen ainoa luomubroilerituotteita valmistava yritys Luomu Invest Oy teurastutti broilerinsa alihankintana Keltasiipi Oy:ssä viime huhtikuuhun eli markkinointikiellon langettamiseen asti. Luomu Invest on Pro Luomu ry:n jäsen, ja se markkinoi tuotteensa L´Uomu Nokka -brändillä.

Luomu Investille tieto sekä markkinointikiellosta että teurastuksen puutteista tuli yllätyksenä viime keväänä, ja yritys etsi välittömästi uuden teurastamon linnuilleen. Nykyään Luomu Investin luomubroilerit teurastetaan alihankintana Kronfågel Oy:ssä, joka sijaitsee Liedossa.

Toimitusjohtaja Arto Jokinen kertoo, että Luomu Invest Oy sai ensimmäisen kerran tietää tarkastuseläinlääkärin tekemistä huomautuksista ja niiden suuresta lukumäärästä vasta kun markkinointikielto langetettiin Keltasiipi Oy:lle.

– Luomu Invest Oy tuomitsee kaikki eläinten hyvinvointia koskettavat rikkomukset jyrkästi ja irtisanoutuu niistä täysin, hän painottaa.

Keltasiipi Oy leikkaa ja pakkaa edelleen Luomu Investin tuotteet, mutta ei siis enää teurasta luomulintuja.

Lisätietoja: luomuviljelijä Jaana Elo, MTK Luomuverkoston puheenjohtaja, puh. 044 222 0879

Aiheeseen liittyvää