Edellinen Atrian Aalbaek-kaupalla ei vaikutusta Suomen luomulihamarkkinoihin
Seuraava Luomuala odottaa maltillista kasvua
Uutiset

Luomu kasvoi ja halpeni Tanskassa

Jaa:

Tanska syö yhä enemmän luomua. Luomun myynti maan päivittäistavarakaupoissa kasvoi viime vuonna kuusi prosenttia ja nousi 6,2 miljardiin kruunuun (noin 830 milj. euroon).

Volyymissa mitattuna luomutuotteiden myynti lisääntyi kahdeksan prosenttia, sillä useimpien tuoteryhmien hinnat laskivat vuoden 2014 aikana, kertoo Tanskan tilastokeskus Danmarks Statistik. Tilastokeskuksen mukaan luomun markkinaosuus Tanskassa on 7,6 prosenttia, mikä on maailman korkein.

Tanskalaista luomuelintarvikealaa edustava Organic Denmark arvioi, että luomumyynnin kasvu heijastaa sitä, että kuluttajat haluavat ruokaa, jonka tuotannossa ei ole käytetty torjunta-aineita ja joka edistää eläinten hyvinvointia.

Luomulihan ja -kasvisten myynti lisääntyi eniten

Eniten lisääntyi luomulihan, -hedelmien ja -vihannesten myynti.

Luomulihaa tanskalaiset ostivat viidenneksen enemmän kuin edellisvuonna; erityisen voimakkaasti lisääntyi luomusianlihan menekki. Luomuhedelmien ja -vihannesten myynti kasvoi 15 prosenttia.

Tanskan ostetuimmat luomutuotteet ovat luomumaito, -juusto ja -kananmunat, jotka yhdessä muodostavat reilun kolmanneksen maan koko luomumarkkinoista. Niiden myynnin arvo pysyi viime vuonna samalla tasolla kuin vuonna 2013; mutta hintojen laskun takia menekki volyymissa mitattuna lisääntyi kuusi prosenttia.

Luomulle odotetaan kovaa kasvua tänäkin vuonna

Tanskalaisten kauppaketjujen mukaan luomutuotteiden myynti on ollut kasvussa myös tänä vuonna. Etenkin luomuhedelmät ja -vihannekset, luomumaitotuotteet sekä luomuliha ovat kasvattaneet myyntiään alkuvuoden aikana.

Osa kauppaketjuista on siivittänyt luomun myyntiä alentamalla tuotteiden hintoja. Esimerkiksi Coop-ketjusta kerrotaan, että hinnanalennukset ovat lisänneet kuluttajien luomuostoja peräti viidenneksellä alkuvuoden aikana.

Coopin mukaan myös maaseudulla asuvat kuluttajat ovat alkaneet ostaa luomua, kun luomukulutus aiemmin on ollut lähinnä kaupunkilainen ilmiö.

Lähteet:
Danmarks Statistik: Økologi bliver billigere og salget stiger
Organic-Market Info: Denmark: Organic sales increase by 6%Organic Denmark

Maa- ja metsätalousministeriö on rahoittanut tämän aineiston tuottamista.

Aiheeseen liittyvää