Edellinen Heidi Haavisto-Meier asiantuntijaksi Pro Luomuun
Seuraava Ilkka Alarotu tunnisti luomukysynnän kasvun ja uskoo nyt koronapandemian jälkeiseen luomubuumiin
Tiedotteet

Kymmenvuotias Pro Luomu on ylpeä alan kehityksestä: Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin

Jaa:
Tänään tulee tasan kymmenen vuotta siitä, kun Pro Luomu ry perustettiin edistämään luomualan kasvua ja kehittymistä. Luomun mittarit osoittavat vahvaa kasvua. Neljäntoista perustajan yhdistyksestä on kasvanut lähes 80 jäsenen yhteistyöorganisaatio, joka katsoo luottavaisena tulevaisuuteen.

Maaliskuun 22. päivänä vuonna 2011 yhteensä neljätoista yhdistystä ja yritystä perustivat Pro Luomu ry:n. Kokous valitsi ensimmäisen hallituksen ja sen puheenjohtajaksi Ilkka Alarodun SOK:sta, joka jatkoi tehtävässään aina viime vuoden loppuun asti.

Kymmenessä vuodessa luomu on mennyt vahvasti eteenpäin. Luomutuotteiden myynti on kasvanut 150 prosenttia, luomupinta-ala 70 prosenttia ja luomua vähintään kerran viikossa ostavien osuus runsaat 50 prosenttia. Myös luomuvienti on lähtenyt hyvään kasvuun.

– Pro Luomu on onnistunut kokoamaan alaa yhteen ja rakentamaan markkinaa.  Arvoketjun hyvä yhteistyö on tuottanut jatkuvasti uusia avauksia ja luomun ostaminen on kuluttajille nyt paljon helpompaa, kiteyttää Ilkka Alarotu.

Tuuppaus hallinnosta

Sysäys Pro Luomun perustamiseen tuli päättäjiltä, jotka olivat tunnistaneet sekä kasvavan kiinnostuksen luomutuotteisiin että hajanaisen luomualan heikkoudet. Ruokapoliittinen selonteko vuodelta 2010 patistikin alan toimijoita järjestäytymään uudelleen luomualan kehittymisen ja julkisen tuen varmistamiseksi.

Ehdotusta uudesta toimintamallista ryhtyi selvittämään työryhmä, joka päätyi helmikuussa 2011 ehdottamaan uuden organisaation perustamista ja luomualalle suunnatun julkisen rahoituksen merkittävää vahvistamista. Reilun kuukauden päästä uusi yhdistys, Pro Luomu, oli perustettu.

Koko arvoketju mukaan 

Alusta lähtien Pro Luomu on ollut koko arvoketjun toimijoita yhdistävä taho. Vaikka luomutuotanto ja kuluttajien kiinnostus luomua kohtaan olivat kasvaneet, luomutuotteiden ostaminen oli 10 vuotta sitten hankalaa. Luomuvalikoima oli pieni ja puutteellinen, kuluttajat pitivät tuotteita kalliina ja niitä oli vaikea löytää kaupoista. Alkutuotanto, teollisuus, kauppa, ammattikeittiöt ja keskeiset sidosryhmät haluttiin saada saman pöydän ääreen ratkomaan yhdessä pullonkauloja ja kasvattamaan yhteistä ymmärrystä luomun potentiaalista ja kehitysnäkymistä.

– Jälkeenpäin arvioituna koko arvoketjun saaminen mukaan oli hieno asia, vaikka emme vastaavia luomuyhdistysten malleja tuolloin löytäneetkään, arvioi Pro Luomua alusta saakka luotsannut toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.

Pro Luomun perustamiskokous 22.3.2011. Kuva: Erkki Pöytäniemi

Hajanaisesta luomukentästä yhteistyön foorumiksi 

Pro Luomu on hyvä foorumi monenlaiselle yhteistyölle. Alussa se oli tiedon ja osaamisen jakamista sekä niiden pohjalta yhteisiä kannanottoja ja erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämistä. Ajan myötä, luottamuksen kasvaessa, yhteistyö on syventynyt.

Parhaillaan käynnissä oleva, pääosin EU:n rahoittama Luomu. Se on hyvä merkki. -kampanja on hieno osoitus yhteistyön tuloksesta. Ilman jäsenyhteisöjen antamaa osaamista ja taloudellista tukea, Pro Luomu ei olisi voinut edes hakea EU:n rahoitusta, kertoo Marja-Riitta Kottila.

Jäsenten välisen yhteistyön lisäksi, Pro Luomu on toiminut kanavana alan ja keskeisten sidosryhmien, kuten tutkimuksen ja viranomaisten välisessä vuorovaikutuksessa.

Tarkoitus sama – haasteet vaihtuvat

Pro Luomun perustamisen aikaan luomukiinnostus oli hyvässä kasvussa. Edelleen luomu osana vahvaa vastuullisuustrendiä kiinnostaa kuluttajia. Luomu ei kuitenkaan ole enää ainoa vastuullisia valintoja suosivia kuluttajia puhutteleva tuoteryhmä, vaan markkinoille on tullut ja tulossa muutakin tarjontaa.

– Luomun kansainvälisyys, kokonaiskestävyys sekä parantunut luomutuotannon osaaminen antavat luomulle hyvät kasvun eväät myös tulevaisuudessa. Tämä yhdessä alan hyvän yhteistyön kanssa luo vankan perustan Pro Luomun tuleville vuosikymmenille, toteaa Aura Lamminparras, joka aloitti Pro Luomun toiminnanjohtajana kuluvan vuoden alussa.

Pro Luomu juhlii 10-vuotista taivaltaan julkaisemalla tarinoita historiansa merkittävistä henkilöistä ja tapahtumista. Koronatilanteen salliessa järjestetään juhlat marraskuussa.

Pro Luomun perustajajäsenet: 

MTK, SLC, Luomuliitto, Biodynaaminen yhdistys, SOK, Ruokakesko, Suomen siipikarjaliitto. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Päivittäistavarakauppa ry, Pajuniemi, Krunex, Gastonen herkut, Ikaalisten Luomu ja Kurmakka – Organic Food Ltd.

Lisätietoja: 

Toiminnanjohtaja Aura Lamminparras, Pro Luomu ry, puhelin 040 556 8097

Marja-Riitta Kottila, Pro Luomun toiminnanjohtaja 2011-2020, puhelin 040 581 9252

Aiheeseen liittyvää