Edellinen Kymmenvuotias Pro Luomu on ylpeä alan kehityksestä: Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin
Seuraava Yhä useampi ostaa luomumunia – tärkein peruste kanojen hyvinvointi
Uutiset

Ilkka Alarotu tunnisti luomukysynnän kasvun ja uskoo nyt koronapandemian jälkeiseen luomubuumiin

Jaa:
Pro Luomun hallituksen puheenjohtajaksi yhdistyksen perustamiskokouksessa valittiin Ilkka Alarotu SOK:sta. Ilkan hyvästä työstään ja jäsenten vahvasta luottamuksesta kertoo se, että hänet valittiin tehtävään uudelleen vielä neljästi. Pro Luomun 10-vuotisjuhlien kunniaksi yhdistyksen ensimmäinen toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila pyysi Ilkka Alarotua muistelemaan menneitä ja arvioimaan niiden pohjalta tulevaa.
Ilkka Alarotu luomumaitotilalla Hikiällä.

SOK oli ensimmäisten joukossa, joka ilmoitti kiinnostuksensa uutta luomualan yhdistystä kohtaan. Mikä SOK:ta asiassa kiinnosti?  

”Kiinnostus luomuun sai alkunsa siitä, että näimme vastuullisuuteen liittyvien trendien olevan kasvussa, ja luomuhan tarjoaa vastauksen niistä moniin. Luomun tarjonta ei tuolloin mitenkään vastannut kysyntää.

Jo ennen Pro Luomun perustamista istuin joissakin luomualan tilaisuuksissa. Keskustelu oli hajanaista ja samanlaista kuin Suomessa elintarvikealalla yleensä on ollut tapana. Kaikki ovat omissa poteroissaan ja yleinen keskustelu on enemmän syyttelyä kuin eteenpäin katsomista.

Kun alalla syntyi idea, että koko ketju yhdessä lähtisi kehittämään tätä alaa, niin minulla heräsi aito kiinnostus katsoa, että voidaanko oikeasti tehdä tätä yhdessä ja halusimme lähteä mukaan. Kaupalla on tässä kehityksessä tärkeä rooli, koska se voi tuoda esille kysynnän tarpeita ja antaa valikoimalupauksia. Erityisesti, kun aloittelevilla, pienemmillä yrityksillä on ollut epävarmuutta siitä, saako hommaa käyntiin, niin me olemme antaneet ennakkolupauksia.”

Olit kaikkiaan 10 vuotta Pro Luomun puheenjohtajana, joten sinulla on perspektiiviä arvioida missä Pro Luomu on onnistunut ja missä ei. Mitkä mielestäsi ovat olleet Pro Luomun parhaat onnistumiset tähän mennessä?

”Ensimmäinen onnistuminen oli varmasti se, että saatiin alaa koottua yhteen. Tällä hetkellä koko luomuketju on yhtenäinen ja eteenpäin puhaltava. Onnistumista pitää mitata ennen kaikkea sen mukaan, miten paljon tarjontaa on tullut, ja onhan nyt ihan eri tilanne kuin kymmenen vuotta sitten. Lähes joka tuotealueelta löytyy luomuvaihtoehtoja.

Luomun kulutuksen kasvu mahdollistuu vain sillä, että tuotteet ovat helposti saatavissa.”

Entä mihin mielestäsi olisi voinut panostaa enemmän? 

”Tärkeää on saada teollisuutta laajasti osallistumaan tähän yhteiseen kehittämiseen. Osa on hyvin aktiivisia, mutta osa ei. Tämä on asia, jota olisi voitu tehdä enemmän ja johon voisi jatkossakin panostaa paljon. Koska luomutuotteiden vienti kasvaa nyt hyvin, niin varmasti jäsenistön kesken tulee jatkossa keskustella siitä, mikä rooli Pro Luomulla voisi olla viennin edistämisessä.”

Mainitsit viime vuonna lehtihaastatteluissa, että koronapandemia vahvistaa vastuullisuutta ja sen myötä myös luomun asemaa. Mikä on näkemyksesi aiheesta nyt, kun olemme jo yli vuoden eläneet pandemian kanssa?

”Koronaan liittyy moniin suuntiin vaikuttavia asioita. Nyt kun tilanne on sumea ja on paljon epävarmuutta, ihmiset kiinnittävät hintaan enemmän huomiota. Pidemmällä aikajänteellä on ihan selvästi nähtävissä, Suomessa ja muualla, että pandemia on herättänyt kuluttajat miettimään omia valintojaan ja niiden vaikutuksia luonnon ja sen myötä myös ihmisten hyvinvointiin.

Uskon vahvasti, että pandemian jälkeen vastuullisuuteen liittyvät trendit vahvistuvat ja syntyy luomutuotteiden buumi, johon alan olisi jo hyvä varautua.”

Vastaat nyt SOK:n Venäjän ja Viron toiminnoista. Millaisia mahdollisuuksia näet suomalaisella luomulla näillä markkinoilla?

”Venäjällä ja Virossa luomu on alikehittynyt markkina. Molemmissa maissa nuorempi sukupolvi suhtautuu ympäristöön ja eettisyyteen liittyviin kysymyksiin ihan eri tavalla kuin heidän vanhempansa.

Venäjähän on valtava markkina ja olen ainakin itse kovin halukas testaaman suomalaisia luomutuotteita meidän kaupoissamme.

Venäjällä luomuksi voi kutsua vain niitä tuotteita, jotka on sertifioitu Venäjän luomulainsäädännön mukaan. Kun me myymme suomalaisia luomutuotteita Venäjällä, niin niissä on Suomessa käytettävät merkinnät. Venäläiset luottavat niihin, riippumatta heidän omasta luomulainsäädännöstään. Joillekin tuotteille olemme myös hakeneet ja saaneet Venäjän luomusertifikaatin.  Viro osana EU:ta on helppo markkina suomalaisille luomutuotteille. Prismojen kautta näihin maihin on suomalaisilla tuotteilla helppo väylä. Me hoidamme logistiikan Sipoosta eteenpäin.”

Olet hyvän ruuan ystävä ja valmistat sitä myös itse. Onko sinulla joku luomusuosikki ja mitä siitä valmistat? 

”Ehdoton suosikkini on kotimainen luomukaritsa, ulkofileet ja kare, jotka ovat meidän koko perheen suosikkeja ja minun bravuureitani. Nämä ovat klassisia tuotteita, joiden raaka-aine on niin hyvä, etteivät ne edes vaadi suuria kokkaustaitoja. Pannulle tai grilliin ja vähän suolaa ja yrttejä perään, niin hyvää tulee.”

Onko vielä jotain mitä haluaisit tuoda juhlavuonna esille?

”Lopuksi haluaisin vielä kiittää Marja-Riitta sinua hyvästä työstä Pro Luomun toiminnanjohtajana. Me ryhdyimme yhdessä rakentamaan Pro Luomua ja nyt ihan sattumalta molemmat luovutimme vastuun seuraajille viime vuoden lopussa. Marja-Riitan ja koko toimiston ammattitaitoisen työn ansiosta voimme nyt juhlia Pro Luomun onnistumisia.”

Kiitos paljon vastauksista ja ennen kaikkea hyvästä yhteispelistä näiden kuluneiden vuosien aikana. Oikein hyvää juhlavuotta ja toivottavasti päästään syksyllä vielä juhlimaan ihan livenä!

Tiesitkö?

  • Pro Luomu perustettiin 22.3.2011 edistämään luomun kasvua ja kehitystä Suomessa.
  • SOK oli Pro Luomun perustajajäsen.
  • Ilkka Alarotu toimi Pro Luomun puheenjohtajana 2011 – 2020.

Aiheeseen liittyvää