Edellinen Luomun kulutus yleistyy – lähes joka kolmas käyttää viikoittain
Seuraava Pro Luomun syyskokoustapahtuma
Tiedotteet

Innovaatiokilpailun voitti uudenlainen härkäpapuvalmiste

Jaa:
Ensimmäistä kertaa järjestetyn European Organic Food Innovation Award -kilpailun on voittanut Gobbas Gårdin ja Härmän Ratin yhteistyössä kehittämä uudentyyppinen luomuhärkäpapuvalmiste, joka on tarkoitettu ammattikeittiöille.

Luomualan yrityksille suunnatun kilpailun finaali pidettiin keskiviikkona Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä.

Myrskylässä sijaitsevan luomutilan ja Järvenpäässä toimivan luomuravintolan yhdessä kehittämä härkäpapuvalmiste on kotimainen ja vegaaninen luomutuote, jolla voidaan korvata ruoanvalmistuksessa esimerkiksi soijaa, tofua tai kermaa. Se soveltuu moneen käyttöön kuten kastikkeiden, jäätelön, majoneesin tai jogurtin valmistukseen. Voittoisa tuoteinnovaatio on niin uusi, että se on vielä vailla nimeä.

Kilpailun tuomaristo arvosti Gobbas Gårdin ja Härmän Ratin härkäpapuvalmisteessa sen monipuolisuutta, hyvää makua ja tarkkaa kohdentamista ammattikeittiöille. Voittajatuote todettiin myös aidosti täysin uudenlaiseksi innovaatioksi.

– Härkäpapuvalmiste on kotimainen luomuvaihtoehto soijalle, jota monet huippuravintolat eivät halua käyttää. Valmisteen tuotekehityksessä on yhä monipuolisia mahdollisuuksia, tiivisti Ilkka Alarotu S-ryhmästä tuomariston näkemyksen.

European Organic Food Innovation Award -finaaliin osallistui kymmenen luomualan yritystä, jotka esittelivät innovaationsa lyhyessä englanninkielisessä pitchauspuheessa. Tuomariston mukaan kilpailun taso oli kova, ideat monipuolisia ja kaikki esitellyt innovaatiot potentiaalisia menestyjiä.  Luomuelintarvikepäivän noin 200-henkinen yleisö äänesti omaksi suosikikseen jämsäläisen Jokilaakson Juusto Oy:n kehittämän vegaanisen valkohome-juustonkorvikkeen, joka on valmistettu luomucashewpähkinästä.

Kehittäjätkin hämmästyivät tuotteensa helppokäyttöisyyttä

Härkäpapuvalmistetta innovaatiokilpailun finaalissa esitelleet luomutuottaja Aira Sevón Gobbas Gårdista ja keittiömestari Juha Ollila Härmän Ratista korostavat yhteistyön merkitystä. Uuden härkäpapuvalmisteen kehittämisessä on tarvittu monenlaista osaamista.

– Pienetkin toimijat voivat saada aikaan paljon, kun voimat yhdistetään, Sevón painottaa.

Vielä nimettömän tuotteen tarina sai alkunsa, kun Gobbas Gårdissa ryhdyttiin miettimään kotimaisen luomuhärkäpavun jalostamista helppokäyttöiseksi valmisteeksi korvaamaan tuontisoijaa ammattikeittiöissä. Härmän Ratin asiantuntemuksella löytyi sopiva makumaailma ja monet käyttösovellukset.

– Hämmästyimme itsekin, että siitä tuli niin hyvää ja helppokäyttöistä, Sevón ja Ollila tunnustavat.

Luomuhärkäpapuvalmiste kestää kovia lämpötiloja ja öljyä hyvin eikä leikkaudu. Valmistetta käyttävät jo Härmän Ratin lisäksi mm. helsinkiläiset ravintolat Jord ja Maannos. Se soveltuu myös kuluttajatuotteiden valmistukseen.

Kilpailu kannustaa innovoimaan luomuna

Ensimmäistä kertaa järjestetyn European Organic Food Innovation Award -kilpailun tavoitteena on kannustaa elintarvikealan yrityksiä tuomaan markkinoille innovatiivisia luomutuotteita tai palveluja. Kilpailun voittaja sai palkinnokseen 4 500 euroa sekä Markkinointitoimisto Pinnan suunnittelupalveluja 5 000 euron arvosta.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat puheenjohtajan toimineen Ilkka Alarodun lisäksi vientijohtaja Thimjos Ninios MTK:sta, PT-tavarakaupan johtaja Harri Hovi K-ryhmästä sekä innovaatioyrittäjä Charlotte Aschim norjalaisesta TotalCtrl-yrityksestä.

European Organic Food Innovation Award -kilpailun järjestivät Pro Luomu ry ja Founder Institute yhteistyössä Markkinointitoimisto Pinnan sekä S-ryhmän ja K-ryhmän kanssa.

Härmän Ratin Juha Ollila ja Gobbas Gårdin Aira Sevón pokkasivat innovaatiokilpailun voiton. Yleisö äänesti suosikikseen Jokilaakson Juuston Esa Luomanperän esityksen.

Aiheeseen liittyvää