Edellinen Luomukasvisten markkinakatsaus: kampanjoita kaivataan
Seuraava EU-maissa suositaan luomua ympäristösyistä
Uutiset

Venäjällä luomu ottaa ensi askeleitaan

Jaa:

Luomun kysyntä Venäjällä kasvaa.

Tällä hetkellä luomuruoka on valtaosaltaan tuontia, ja sitä ostavat etenkin hyvin koulutetut ja varakkaat Pietarin ja Moskovan asukkaat. Maan oma valvottu luomutuotanto on vasta alkutaipaleella. Sen tunnus on Elämän lehti (Листок Жизни), jonka vaatimukset Venäjän Ekologinen liitto on laatinut EU:n luomusäädöksiä vastaaviksi.

Venäjän kasvavia luomumarkkinoita ja luomun sertifiointia tarkasteltiin Suomalais-Venäläisen kauppakamarin järjestämässä ECOFOOD-seminaarissa lokakuun alussa Helsingissä. Venäjän Ekologisen liiton varajohtaja Ksenia Firsova kertoi, että puhtaalle, ekologiselle ruoalle on maassa selvästi kysyntää.

– Tuhannelle venäläiselle tehdyn kyselyn mukaan laadukas ruoka tarkoittaa useimpien mielestä sitä, että tuotteet eivät sisällä mitään keinotekoisia aineita. Laatu merkitsee venäläistä alkuperää kolmasosalle vastaajista, hän taustoitti.

Kyselyn mukaan ruoan tärkeimmät ostoperusteet ovat tuotteen koostumus ja hinta. Selvästi yli puolet vastanneista olisi kuitenkin valmis maksamaan korkeampaa hintaa ympäristöystävällisestä tuotteesta.

Venäjän Ekologinen liitto on perustettu 20 vuotta sitten ja se on luomun kansainvälisen kattojärjestön IFOAM:n jäsen.

Luomulla ja tavanomaisella kova hintaero

Firsova kertoi, että luomun kysyntä Venäjällä on kasvanut selvästi viime vuosina. Kasvun kärjessä ovat lastenruoat, alkoholittomat juomat ja leipomotuotteet. Esimerkiksi vuonna 2011 luomuruokaa myytiin Venäjällä lähes 7,4 miljardilla ruplalla (n. 170 miljoonaa euroa). Tästä lähes kaikki oli tuontia.

Kova hintaero luomun ja vastaavan tavanomaisen tuotteen välillä saattaa hidastaa luomun kysyntää. Luomua on nykyään tarjolla lähinnä muutamissa eliittitavarataloissa ja erikoiskaupoissa.

– Luomutuotteen ja tavanomaisen tuotteen hintaero on keskimäärin 100-200 % ja vielä paljon tätäkin suurempi harvinaisissa tuotteissa kuten hedelmämehuissa. Markkinoilla on paljon myös näennäisluomua, Firsova selvitti.

Kovat katteet houkuttelevat luomulla huijaamiseen. Huijareita helpottaa se, että venäläiskuluttajilla ei ole kovin selvää kuvaa siitä, mitä luonnonmukaisesti tuotettu ruoka tarkoittaa.

– Yhtä virallista sertifioitua ja yleisesti tunnettua tapaa tuottaa luomuruokaa ei Venäjällä vielä ole. Kuluttajat mieltävät luomuksi ruoan, joka on tuotettu ”luonnollisin keinoin”.

Lupaavat tulevaisuudennäkymät

Hankaluuksista huolimatta Ksenia Firsova näkee luomulla olevan lupaavan tulevaisuuden Venäjällä. Tätä puoltaa se, että kuluttajat ovat alkaneet kiinnostua laajemminkin terveellisestä ja luonnollisesta ruoasta, ja nettikaupan yleistyminen lisää ihmisten ostomahdollisuuksia.

Lisäksi Venäjällä on valtavasti potentiaalia kotimaisen luomutuotannon kasvattamiseen.

– Meillä on laajat alueet maatalousmaita, joita ei ole koskaan käsitelty kemikaaleilla. Myös Venäjän hallitus haluaa lisätä ruoan turvallisuutta ja laatua, Firsova huomautti.

Venäjän oma luomusertifikaatti kehitetty

Hyvät edellytykset luomutuotannon vakiintumiselle Venäjälle antaa Ekologisen liiton laatima luomustandardi, jonka tunnus on Elämän lehti. Standardia on kehitetty kolmen vuoden ajan EU:n rahoittamassa Ecofood-projektissa, jossa yhteistyökumppanina on ollut mm. Lappeenrannan teknillinen yliopisto.

Venäläinen Elämän lehti -tunnus

Projektipäällikkö Marina Poltavzeva kertoi seminaarissa, että uusi luomusertifikaatti on laadittu Codex Alimentarius -standardien pohjalta ja vastaa sekä EU:n, Yhdysvaltojen että Japanin luomuvaatimuksia.

– Sertifikaatin luovuttaminen ei ole sertifioinnin loppupiste, vaan sertifioituun yritykseen tehdään sen jälkeen vuosittain tarkastuskäynti, Poltavzeva vakuutti.

Luomutunnus vasta muutamalla yrityksellä

Elämän lehti -luomutunnuksen on tähän mennessä saanut 14 venäläisyritystä, joista kolme on elintarvikkeita jalostavia yrityksiä, kaksi kotieläintuotantotiloja ja loput kasvinviljelytiloja. Luomusertifioitua pinta-alaa on yhteensä noin 4 000 hehtaaria.

– Ensimmäiset yritykset sertifioi italialainen luomusertifiointiorganisaatio, mutta pyrimme saamaan Venäjälle myös oman sertifiointiorganisaation, Poltavzeva sanoi.

Maan ensimmäiset luomusertifioidut maatilat ja yritykset sijaitsevat Leningradin, Moskovan ja Krasnodarin alueilla. Niiden tuotteet ovat myynnissä kotimarkkinoilla.

– Luomun kulttuuri Venäjällä on vasta ohut, mutta luomun laatustandardi on nyt kehitetty ja julkinen keskustelu siitä on tarpeen. Tavoitteena on saada luomusertifiointi osaksi Venäjän lainsäädäntöä, Poltavzeva toivoi. LK_FIN_pysty

Aiheeseen liittyvää