Edellinen Maatalouden kriisi kääntää katseet luomuun – syksyllä runsaasti luomutapahtumia
Seuraava EU:ssa juhlitaan luomutuotantoa 23.9.
Tiedotteet

Suomen luonnon päivä luomutiloilla 27.8.

Jaa:

Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 27.8. Nosta silloin lippu salkoon Suomen luonnolle! Luonnon päivän teemoina ovat lajien monimuotoisuus ja lempilajini. Näitä molempia löytyy varmasti luomutiloilta. Useat luomutilat avaavatkin porttinsa kävijöille luonnon päivän kunniaksi.

Monilla luomutiloilla voit nähdä kotieläimiä, ja myynnissä on päivän aikana tilan ja muidenkin viljelijöiden luomutuotteita. Ehkä voit ottaa selfien vasikan kanssa, nähdä maatalouskoneita tai juoda kupposen kahvia.

KATSO KAIKKI LUONNONPÄIVÄNÄ AVOINNA OLEVAT TILAT

– Suomen luonnon päivään sopii retkeily ja retkikohteeksi kannattaa valikoida luomutila. Tänä vuonna on mahdollisuus tutustua esimerkiksi luomukotieläinten kasvatukseen, trendikkään härkäpavun tai luomuviljojen, -kasvisten ja -marjojen viljelyyn tapahtumaan osallistuvilla tiloilla, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Luomu on hyvä ympäristölle ja eläimille

Luomutuotannossa ei käytetä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Pelloilla elääkin tutkitusti lähes kolmannes enemmän kasvi- ja eläinlajeja kuin tavanomaisesti viljellyillä pelloilla. Myös pölyttäjät viihtyvät luomutiloilla.
Luomukasvintuotanto perustuu ravinteiden kierrättämiseen, kasvinvuorotukseen, typpeä sitovien kasvien viljelyyn, karjanlannan käyttöön ja kierrätyslannoitteisiin. Näin maan rakenne pysyy hyvänä ja pieneliöstö voi hyvin. Muheva maa pidättää ravinteita ja niiden huuhtoutuminen vesistöihin vähenee. Luomuviljelty maa myös sitoo enemmän hiiltä kuin tavanomaisesti viljelty pelto.

Luomutiloilla kaikki eläimet pääsevät laiduntamaan. Monipuolisen kasvillisuuden ja lannan ansiosta laitumet ovat monien hyönteisten suosiossa ja tarjoavat linnuille ravintoa. Suomalaisen tutkimuksen mukaan luomukotieläintilojen läheisyydessä on eniten maatalousympäristössä pesiviä lintuja.

Luonnon päivä luomutiloilla- tapahtumaa järjestävät yhteistyössä luomutilojen kanssa maa- ja metsätalousministeriö, Luomuliitto, Pro Luomu, Biodynaaminen yhdistys, MTK ja SLC.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Leena Seppä, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 040 740 4739

Tiedote 24.8.2022, maa- ja metsätalousministeriö

Aiheeseen liittyvää