Edellinen Suomen luonnon päivä luomutiloilla 27.8.
Seuraava Suomalaiset haluavat toimia kestävämmin, mutta vastuulliset tuotteet on vaikea tunnistaa
Tiedotteet

EU:ssa juhlitaan luomutuotantoa 23.9.

Jaa:
Euroopan unionin virallista luomutuotannon päivää juhlitaan 23.9. monin tavoin koko Euroopassa. Viime vuonna lanseerattu merkkipäivä on osa EU:n vihreän siirtymän toimeenpanoa ja EU:n luomutuotannon toimintasuunnitelmaa.

Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio julistivat viime vuonna syyskuun 23. päivän viralliseksi EU:n luomutuotannon päiväksi ja tänä vuonna päivää juhlitaan ensimmäisen kerran ympäri Eurooppaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietämystä luomusta sekä lisätä luomun kulutusta ja tuotantoa.

Luomupäivä linkittyy myös EU:n Vihreän siirtymän tavoitteisiin lisätä luomuviljellyn alan osuutta. Päämääränä on, että vuonna 2030 neljännes EU:n alueen peltoalasta olisi luomutuotannossa. Luomun osuutta EU:ssa halutaan kasvattaa erityisesti ympäristöhyötyjen takia. Luomutuotanto ylläpitää luonnon monimuotoisuutta sekä maaperän kasvukuntoa ja on tavanomaista tuotantoa omavaraisempaa, sillä tuotannossa ei käytetä fossiilisia keinolannoitteita.

EU:n luomupäivää juhlitaan monin tavoin

Pro Luomu käynnistää luomupäivänä mittavan EU-osarahoitteisen luomukampanjan, jonka tavoitteena on vahvistaa EU:n luomumerkin tunnettuutta sekä kuluttajien tietoisuutta luomusta ja sitä kautta kasvattaa luomun myyntiä Suomessa. Kampanja näkyy kuluttajille seuraavat kaksi vuotta laajasti muun muassa ruokakaupoissa, ulkomainonnassa ja sosiaalisessa mediassa.

Eduskunta huomioi EU:n virallisen luomupäivän panostamalla erityisen luomuisaan lounaaseen. Lounaan aikana kansanedustajilla on mahdollisuus kysyä luomutuotantoon liittyviä kysymyksiä luomuviljelijöitä edustavan Luomuliiton asiantuntijoilta. Maa- ja metsätalousministeriössä ministeri ja virkahenkilöstö juhlivat päivää yhdessä Euroopan komission Suomen-edustuston kanssa luomupuuron äärellä.

Luomupäivä näkyy todennäköisesti myös monissa ruokapalveluissa ja ravintoloissa, joita on kannustettu luomuruuan tarjoamiseen juhlapäivänä. Luomutetaan Ruokapalvelut -hanke on tuottanut ruokapalveluille materiaaleja päivän juhlintaa varten.

Euroopan komissio juhlii luomupäivää Brysselissä muun muassa jakamalla ensimmäiset EU:n luomupalkinnot yhdessä Euroopan talous- ja sosiaalikomitean (ETSK), Euroopan alueiden komitean (AK), COPA-COGECAn ja IFOAM Organics Europen kanssa. Palkintojen jakoa voi seurata suorana Brysselistä striimattuna 23.9. alkaen klo 11 Suomen aikaa.

Lisätietoja: Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry, puh. 040 556 8097, aura.lamminparras@proluomu.fi

              

Euroopan unionin rahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan tutkimuksen toimeenpanoviraston (REA) kantaa. Euroopan unioni ja avustuksen myöntävä viranomainen eivät ole vastuussa niistä.

Aiheeseen liittyvää