Edellinen Erotu eduksesi – osallistu Luomu SM -kilpailuun!
Seuraava Sale of organic products in Finland going strong
Uutiset

Suomen luomumarkkinat vahvassa kasvussa

Jaa:

Suomen luomumarkkinoiden kasvu on lähtenyt erittäin vahvaan nousuun. Vuoden aikana luomun myynti vähittäiskaupassa lisääntyi 12 %, mikä on huomattavasti enemmän kuin aiemmin. Eniten kasvoi luomuhedelmien ja -vihannesten myynti.

Pro Luomu arvioi, että luomutuotteita myytiin vähittäiskaupoissa noin 250 miljoonalla eurolla aikavälillä 1.7.2015–30.6.2016. Vastaavalla ajanjaksolla päivittäistavaroiden myynti lisääntyi vain 0,3 %. Vahvan kasvun myötä luomun markkinaosuus on noussut 1,9 %:iin.

Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila on tyytyväinen markkinoiden kehitykseen. Vielä vuosi sitten luomun myynti oli vain reilun prosentin nousussa.

– Kasvun taustalla on kaksi asiaa; yhtäältä kuluttajien kasvanut kiinnostus sitä kohtaan, miten ruoantuotanto vaikuttaa ihmisten, eläinten ja luonnon hyvinvointiin, ja toisaalta hyvät ja kohtuuhintaiset luomu-uutuudet. Nyt nämä kaksi asiaa osuvat yksiin ja se näkyy myynnin kasvuna, Kottila toteaa. luomumyynti2011-2016e

Jos luomumarkkinoiden kasvu jatkuu samaan tahtiin myös loppuvuoden, luomun myynti voi tänä vuonna nousta noin 265 miljoonaan euroon ja markkinaosuus 2 %:iin.

Suomen luomumarkkinoiden kehitystä kuvaavat luvut julkistettiin torstaina 6.10. Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä. Pro Luomun arvio luomun myynnistä perustuu päivittäistavarakaupan ryhmittymiltä kerättyihin lukuihin.

Kaupan toimilla iso merkitys

Iso osa luomumyynnistä tulee arjen peruselintarvikkeista, joiden hinnalla on suuri merkitys kuluttajalle. Luomumarkkinoiden kehityksessä näkyy kaupan aktivoituminen: luomua markkinoidaan aiempaa enemmän ja myös luomutuotteiden hintoja on alennettu.

– Päivittäistavarakaupan toimenpiteillä on ollut iso vaikutus niissä maissa, joissa luomun kulutus on kasvanut merkittävästi, esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa. Tämä sama kehitys näkyy nyt myös meillä, Kottila analysoi.

Myynnin kehityksessä näkyy myös se, että kauppojen satsaukset luomun markkinointiin vaihtelevat kaupparyhmittymien ja maan eri alueiden välillä. Pääkaupunkiseudulla luomun myynti on lisääntynyt selvästi enemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Kottilan mielestä ilahduttavaa on myös se, että luomu-uutuudet eivät enää ole markkinoilla jo olevien luomuttomien tuotteiden kopiota, vaan aitoina uutuuksina ne kiinnostavat myös laajaa kuluttajakuntaa.

Kasvua useissa tuoteryhmissä 

Eri luomutuoteryhmistä on vuoden aikana lisääntynyt erityisesti juustojen, hedelmien ja vihannesten, tuoreen lihan, ruokaöljyjen, lastenruuan, kahvien, pakasteiden ja mehujen myynti. Sen sijaan luomulihavalmisteiden, -oluiden, -jogurttien ja -leivän myynti on vähentynyt.

Luomumarkkinoiden suurin tuoteryhmä on edelleen maito, kun eri maitolaadut lasketaan yhteen. Maidon osuus kaikesta luomumyynnistä on noin 13 %. Toiseksi suurin luomumyynnin tuoteryhmä on hedelmät ja kolmanneksi suurin vihannekset.

Luomun markkinaosuus on korkein kasviöljyissä (n. 20 %) ja kananmunissa (n. 13 %). Hiutaleissa ja suurimoissa sekä lastenruoissa luomun osuus on lähellä 10 %. Kottila huomauttaa, että luomu-uutuuksia tarvittaisiin etenkin lihavalmisteisiin ja leipiin.

– Yksikin hyvä uutuus voi nostaa koko tuoteryhmän luomumyyntiä. Hyviä esimerkkejä ovat Jymy-jäätelö ja Gouda-juusto, hän toteaa.

logo_elokuu_2013_pieniMaa- ja metsätalousministeriö on rahoittanut Suomen luomumarkkinoita koskevan tiedon kokoamista ja julkistamista.

Aiheeseen liittyvää