Edellinen SuomiAreena-keskustelu luotaa tulevaisuuden ruokatrendejä
Seuraava Löydä kesän 2017 luomumansikkapaikkasi
Uutiset

Ruokahankkeet villiintyivät Luomupuuron ME:stä

Jaa:

Puurotykki torille, villipuurohaaste keittotaitoisille ja ammattikeittiöiden ankaraa agitointia. Ruokahankkeet osallistuvat näillä ja monilla muilla kekseliäillä tavoilla Luomupuuron ME -tempaukseen 6.9.2017.

Kesäkuun puoliväliin mennessä Luomupuuron ME -kampanjaan on ilmoittautunut mukaan noin 115 toimijaa, jotka tarjoavat puuropäivänä 6.9. yhteensä lähes 250 000 annosta luomupuuroa. Määrät kasvavat vielä tuntuvasti, sillä uusia toimijoita ilmoittautuu päivittäin. Kampanjan tavoitteena on, että ennätyspäivänä koko Suomi syö luomupuuroa, ja maailmanennätys syntyy sadoista tuhansista annoksista.

Luomupuuron ME -tempaukseen osallistuu ammattikeittiöiden ja yritysten lisäksi lukuisia  julkisesti rahoitettuja ruokahankkeita eri puolilta Suomea.  Osallistumisestaan on jo ilmoittanut noin kymmenen hanketta, mutta lukumäärän odotetaan kasvavan sitä mukaa, kun hankkeiden syksyn suunnitelmat täsmentyvät.

Uudellamaalla innostetaan ammattikeittiöitä

Luomupuuron ME -tempaukseen lähteneet hankkeet ovat innovoineet lukuisia itselleen soveltuvia osallistumistapoja. Esimerkiksi Laurea ammattikorkeakoulun ja Hyria koulutuksen yhteinen Lähiruokaa Uudeltamaalta -hanke on vienyt erittäin aktiivisesti viestiä tempauksesta sidosryhmilleen, sillä tiedonvälitys on muutenkin sen keskeinen toimintatapa. Hanke muun muassa verkostoi lähi- ja luomuruoan tuottajia sekä alueellisia ammattikeittiöitä, jotta tuotteet ja niiden tarvitsijat löytäisivät toisensa.

– Olemme tiedottaneet Luomupuuron ME:stä Uudenmaan kaikille ruokapalvelupäälliköille sekä viestineet siitä myös Etelä-Suomen keittiömestareille, kertoo opettaja Elina Hämäläinen Hyria koulutuksesta.

Lisäksi hanke on innostanut Hyrian tarjoamaan luomupuuroa kaikille Hyrian opiskelijoille ja henkilökunnalle sekä Bar Laurean ruokailijoilleen. Hämäläinen toteaa, että Hyvinkäällä saattaa luomupuuroa olla 6.9. tarjolla myös kauppakeskus Willassa, jos kaavailut paikallisten opiskelijoiden ja luomutuottajien kanssa toteutuvat.

Etelä-Savossa heitettiin villipuurohaaste

Etelä-Savossa toimiva Luomumetsistä moneksi -hanke osallistuu Luomupuuron ME-kampanjaan villipuurohaasteella. Hanke innostaa etenkin luomu-, luonnontuote- ja ravintola-alan ammattilaisia höystämään luomupuuron luonnontuotteilla ja jakaman ohjeen Villipuuron Facebook-sivulla. Toki ohjeen saa jakaa muutkin kuin ruoka-ammattilaiset.

– Tavoitteena on saada kokoon sata villipuuro-reseptiä. Samalla nostetaan esiin sitä, että luonnontuotteetkin voivat olla luomua, kun ne on kerätty luomuvalvonnassa olevilta alueilta, sanoo projektipäällikkö Birgitta Partanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista.

Ruralian ja Suomen metsäkeskuksen hankkeen tehtävänä on tiedottaa keruualueiden luomusertifioinnista ja metsien monikäyttömahdollisuuksista, joten villipuuro-idea sopii sille kuin nenä päähän. Partanen on kannustanut myös hankkeen yhteistyötahoja osallistumaan puuropäivään 6.9. Suunnitelmissa on myös villipuuro-tasting parhaista haasteresepteistä.

Pohjois-Pohjanmaalla tarjoillaan toripuuroa

Myös Pohjois-Pohjanmaalla toimiva Maasta markkinoille -hanke on informoinut ja innostanut yhteistyötahojaan aktiivisesti mukaan ME-puuron keittoon.

Oulun Maa- ja kotitalousnaisten ja Luken yhteinen hanke pyrkii lisäämään ja monipuolistamaan maakunnan luomukasvintuotantoa ja saamaan lisää luomua ammattikeittiöiden valikoimiin. Käytännön työkaluja ovat mm. pienryhmätapaamiset ja opintomatkat. Tietoa puurotempauksesta on viety niin kunnallisiin ruokapalveluihin, tuottajille kuin maa- ja kotitalousnaisten yhdistyksiin.

– Hankkeen omat suunnitelmat ME-päivän suhteen ovat vielä aika alkuvaiheessa, mutta jollain tavalla luomupuuroa keitetään 6.9. Voi olla, että tarjoilemme sitä ihmisille Oulun torilla tai jollakin muulla keskeisellä paikalla. Sitäkään ei ole vielä päätetty, onko raaka-aine kauraa vai jotain muuta viljaa, pohtii elintarvike- ja yritysasiantuntija Soila Hiltunen Maa- ja kotitalousnaisista.

Luomupuuron ME -tempauksen organisoi Pro Luomun vetämä Luomun koordinaatiohanke, ja puurotempaus on samalla osa Syödään yhdessä -kampanjaa. ME:n lusikoimiseen pääsevät mukaan kaikki toimijat, jotka järjestävät 6.9. puurotempauksen. Myös kuluttajat voivat osallistua siihen sosiaalisessa mediassa jakamalla kuvan omasta luomupuurostaan tunnisteella #luomupuuronME.

Lisätietoja:

  • viestintäassistentti Aura Lamminparras, Pro Luomu ry, puh. 040 556 8097,
  • opettaja Elina Hämäläinen, Hyria koulutus, puh. 050 4153 682
  • projektipäällikkö Birgitta Partanen, Helsingin yliopisto/Ruralia-instituutti, puh. 044 538 2248
  • elintarvike- ja yritysasiantuntija Soila Hiltunen, Maa- ja kotitalousnaiset Oulu, puh. 0400 182 584

Luomupuuron ME -tempaus on osa Luomun koordinaatiohanketta, jota rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma.

Aiheeseen liittyvää