Edellinen Harri Hovi: Pro Luomu luo uudenlaista toimintakulttuuria koko elintarvikealalle
Seuraava Annamari Lammi Pro Luomun hallitukseen
Tiedotteet

Pro Luomulle ensimmäinen kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsen

Jaa:
Pro Luomu pääsi vihdoin juhlistamaan maaliskuussa 2021 täyteen tullutta 10 ensimmäistä vuottaan. Koko ensimmäisen vuosikymmenen Pro Luomun hallituksen puheenjohtajana toiminut Ilkka Alarotu kutsuttiin juhlassa kunniapuheenjohtajaksi ja samoin 10 vuotta toiminnanjohtajana ollut Marja-Riitta Kottila kunniajäseneksi.

Luomualan yhteistyöjärjestö Pro Luomu ry kutsui ensimmäisen puheenjohtajan Ilkka Alarodun kunniapuheenjohtajaksi ja ensimmäisen toiminnanjohtajan Marja-Riitta Kottilan kunniajäseneksi 10-vuotisjuhlissaan Tapahtumatalo Bankissa 22.11.2021. Kunniakirjat luovuttanut Pro Luomun nykyinen puheenjohtaja Harri Hovi kertoi, että tunnustus annetaan kiitokseksi ansiokkaasta työstä Pro Luomun toiminnassa yhdistyksen perustamisesta lähtien sekä luomun edistämisessä ja koko arvoketjun laajuisen yhteistyön rakentamisessa.

Kunniakirjan ja luomuvihanneskimpun kunniapuheenjohtaja Ilkka Alarodulle ja kunniajäsen Marja-Riitta Kottilalle luovuttivat Pro Luomun puheenjohtaja Harri Hovi ja toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.

Ilkka Alarotu ja Marja-Riitta Kottila ovat iloisia saamastaan tunnustuksesta.

”Tämä kymmenen vuotta on todella ollut yhteistyön aikaa, ja on ollut kiva nähdä, että jäseniä on tullut koko ajan lisää. Toiminta on ollut aktiivista. Luomun myynti on moninkertaistunut ja luomun aktiivisia kuluttajia on enemmän kuin koskaan”, sanoo Pro Luomun puheenjohtajana vuosina 2011–2020 toiminut Ilkka Alarotu.

”On ollut hienoa olla rakentamassa Pro Luomua ja nähdä miten se on kehittynyt 14 perustajajäsenestä lähes 80 jäsenen yhteisöksi. Olen erittäin iloinen siitä, että Pro Luomun ohjakset ovat taitavissa käsissä ja voimme odottaa uusia avauksia ja luomun kasvuloikkia myös seuraavan vuosikymmenen aikana”, sanoo Marja-Riitta Kottila, joka oli Pro Luomun toiminnanjohtaja vuodesta 2011 vuoteen 2020.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kiitti juhlapuheessaan Pro Luomua hienosta esimerkistä arvoketjun laajuisessa yhteistyössä.

Alusta lähtien Pro Luomu on ollut koko arvoketjun toimijat kokoava taho. Se näkyi myös juhlassa, missä edustettuina olivat kaikki ketjun osat: tuottajat, teollisuus, kauppa sekä tutkimus ja järjestöt. Juhlapuheen pitänyt maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä antoikin erityistä kiitosta Pro Luomun arvoketjun yhdistävästä työstä ja sanoi sen toimivan hyvänä esimerkkinä myös muille aloille.

”Luomuväki on osoittanut pystyvänsä hyvään ja tuloksia tuovaan yhteistyöhön. Myös me maa- ja metsätalousministeriössä katsomme kuuluvamme tähän yhteistyöporukkaan ja luomun ytimeen”, sanoi ministeri Leppä puheessaan.

Ministeri Leppä korosti myös luomun kehittämisen tärkeyttä erityisesti luomun kotimaista kulutusta ja vientiä lisäämällä. Hän viittasi myös EU:n yhteisiin pellolta pöytään- ja biodiversiteettistrategioihin, jossa luomulla on merkittävä rooli.

”Luomulla on tärkeä rooli kestävän ruuan tuotannossa, kemikaalien käytön vähentämisessä ja ympäristön suojelussa, etenkin luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Luomun ilmastohyödyistä ei ole kovin paljon tutkimusta ja sellaista kaivattaisiin myös meidän pohjoisista olosuhteistamme”, ministeri sanoi.

Pro Luomun ensimmäisestä kymmenestä vuodesta ja tehdystä luomun edistämistyöstä lisää Marja-Riitta Kottilan kokoamassa katsauksessa:

PRO LUOMU 10 VUOTTA

Lisätietoja:

Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry, puh. 040 556 8097, aura.lamminparras@proluomu.fi

Biolapset esiintyivät juhlassa ja herättelivät aikuisia siihen, että jokainen voi tehdä pieniä vaikuttavia valintoja, syödä vaikka luomuruokaa!
Juhlien tarjoilut oli valmistettu pitkälti luomuaineksista.
Kunniapuheenjohtajalle ja kunniajäsenelle ojennettiin luomuvihanneksista ja -hedelmistä koottu kimppu.
Tilaisuuden juontaja Kirsi Alm-Siira haastatteli Pro Luomun ensimmäistä toiminnanjohtajaa Marja-Riitta Kottilaa yhdistyksen syntyvaiheista.
Pro Luomun puheenjohtaja Harri Hovi ja toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.
Pro Luomun hallituksen jäsenet ja varajäsenet sekä toiminnanjohtajat isännöivät ja emännöivät pöytiä.
Juhlassa kilistettiin luomulle ja kymmenvuotiaalle Pro Luomulle.
Pro Luomun toiminnanjohtajat Aura Lamminparras ja Marja-Riitta Kottila sekä Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen ja erityisasiantuntija Sirpa Mäkinen.
Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen puhui juhlassa luomun annista vihreälle siirtymälle.
Järjestöjen ja yhteisöjen improvisoidussa tervehdyksessä olivat mukana Anni-Mari Syväniemi, Heidi Siivonen, Niina Kangas, Jukka Markkanen ja Marianne Heikkilä.
Suomen Luonnonsuojeluliiton onnittelut toi ympäristöpäällikkö, va. toiminnanjohtaja Tapani Veistola.
Juhliin osallistui Pro Luomun jäseniä sekä tärkeimpiä sidosryhmiä.

Aiheeseen liittyvää