Edellinen Marja-Riitta Kottila: Kiitos ja onnea Pro Luomun tuleville vuosikymmenille
Seuraava Rekry: Pro Luomu etsii viestintäkoordinaattoria
Tiedotteet

Nyt luomutetaan ruokapalvelut!

Jaa:
Tammikuussa alkavan Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeen tavoitteena on tuottaa ruokapalveluille konkreettisia malleja luomun käytön lisäämiseksi ruokalistalle ilman hankintakustannusten nousua sekä lisätä vuoropuhelua ketjun toimijoiden välillä

Tammikuun alusta 2022 yksitoista ennakkoluulotonta julkisella sektorilla toimivaa ruokapalvelutoimijaa lähtee lisäämään luomun käyttöään kehittämällä reseptiikkaansa ja ruokalistaansa Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa. Tavoitteena on lisätä luomun käyttöä vähintään 25 prosenttiin hankkeen aikana, mikä on myös Suomen hallituksen sekä maa- ja metsätalousministeriön uuden luomuohjelman tavoite vuoteen 2030 mennessä.

Savon koulutuskuntayhtymän, Pro Luomu ry:n ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteishankkeessa on mukana koko ruokaketju. Tavoitteena on tuottaa ruokapalveluille konkreettisia malleja luomun käytön lisäämiseksi ruokalistalle ilman hankintakustannusten nousua sekä lisätä vuoropuhelua ketjun toimijoiden välillä.

Hankkeeseen on sitoutunut muun muassa useita luomua tuottavia yrityksiä sekä luomualan kehittäjiä. Lisäksi Luonnonvarakeskus tuottaa ruokapalveluiden käyttöön tietopaketteja, joiden avulla luomun positiivisista ympäristövaikutuksista voidaan viestiä niin päättäjille, henkilökunnalle kuin asiakkaillekin.

”Vihdoin on vahva tuntuma, että nyt on Suomessa koko arvoketjulla tahtotila saada ammattikeittiöiden luomun saatavuus kuntoon ja käyttö kasvuun. On todella hienoa, että saimme maa- ja metsätalousministeriöltä rahoituksen ammattikeittiöiden konkreettiselle luomun käytön edistämiselle”, iloitsee projektipäällikkö Anu Arolaakso Savon koulutuskuntayhtymästä.

Hankkeen toteutuksessa huomioidaan Luomu 2.0 -ohjelman lisäksi myös Ilmastoruokaohjelma ja siinä mainittu kestävä ruokajärjestelmä, kansallinen hankintastrategia sekä kuntien omat strategiset vastuullisuusohjelmat ja -tavoitteet.

Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa mukana olevat pilottiruokapalvelut:

 • Savon Catering (Savon koulutuskuntayhtymä), Kuopio
 • Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy, Lahti
 • Varkauden ruoka- ja puhtauspalvelut
 • ISS Palvelut Oy
 • Mäntsälä Ateria- ja puhtauspalvelut
 • Leijona Catering Oy
 • Ammattiopisto SamiEdu, Savonlinna
 • Kokemäen ruoka- ja siivouspalvelut
 • Muuramen ruokapalvelut
 • Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri (kahden toimipaikan osalta, Ruskis/Hki ja Tervaväylä/Oulu)
 • Järvi-Saimaan Palvelut Oy (Juva, Rantasalmi, Sulkava)

Lisätietoja:

Anu Arolaakso, Savon koulutuskuntayhtymä/EkoCentria, puh. 044 785 4048, anu.arolaakso@sakky.fi

https://www.luomuravintola.fi/luru–hanke

Aiheeseen liittyvää