Edellinen Keskustelua alueellisista luomusuunnitelmista Seinäjoella
Seuraava Luomutilat kutsuvat kylään Suomen luonnon päivänä
Uutiset

Kiinnostaako yö petoaitauksessa?

Jaa:
Teltta laitumelle ja lampaita rapsuttamaan. Isokummun lammastila on yksi luomutiloista, joihin voi jäädä yöksi Suomen luonnon päivänä 31.8.

Satu Kumpulainen järjesti Isokummun tilan luomuun heti, kun se siirtyi hänelle kolmetoista vuotta sitten.

– Olen ollut aina luonnonsuojelija. Luomu oli itsestäänselvyys, kun minulle tarjoutui mahdollisuus jatkaa perheen tilaa kotiseudulla, Kumpulainen sanoo. Hänellä on viisi omaa lasta ja bonuslapsi, sekä kaksi lastenlasta.

Isompien lasten allergiat ja ihottumat saivat Kumpulaisen aikoinaan perehtymään kemikaalijäämiin, eikä hän halunnut itse käyttää tilallaan kasvinsuojeluaineita. Kumpulainen oli opiskellut metsuriksi, perhepäivähoitajaksi ja restonomiksi ennen kuin hänestä tuli maaseutuyrittäjä ja green care-ohjaaja.

– Nyt minulla on jo omaa jälkikasvuakin tilalla töissä, Kumpulainen kertoo.

Isokummun lammastila on mukana Suomen luonnon päivässä sekä Nuku yö ulkona-tapahtumassa, joten vieraat voivat viettää tilalla vaikka koko päivän. Iso osa lampaista on vielä kesätöissä hoitamassa perinnemaisemia, mutta tilalla saa rapsutella lampaista kesyimpiä.

– Jotkut lampurit pitävät pulloruokinnassa olleita tuttipullokaritsoita ärsyttävinä, mutta meistä ne ovat ihmisrakkaudessaan hyviä juuri rapsutteluun erilaisissa tapahtumissa, Kumpulainen kertoo.

Lampaiden lisäksi Isokummun tilalla asuu hevosia, poni, kaneja, yhdeksän koiraa, joista osa tekee myös töitä tilalla. Kaikki maatilan eläimet paitsi muualla laiduntavat ovat tavattavissa pihapiirissä ja illan pimetessä vieraat voivat kerääntyä iltanuotiolle.

– Petolaidunkin alkaa ihan pihapiiristämme, joten tulijat ovat ihan kuin meillä kylässä. Kaikki tapahtuu ihan tässä meillä kotona, Kumpulainen sanoo.

Sosiaalitilat, joissa on mahdollista esimerkiksi käydä vessassa, ovat luonnon päivänä auki vuorokauden ympäri. Luonnon päivänä tilalla on koko päivän auki ravintola ja kahvio, joista vieraat voivat ostaa syötävää. Ilta- ja aamupalaa saa ostaa myös lisämaksusta.

Julkisilla liikkuvat retkeilijät voivat matkustaa junalla Kannukseen, joka on 16 kilometrin päässä tilasta. Viikonloppuisin Kannuksesta ei kulje Sieviin busseja.

– Jos sinulla ei ole omaa autoa kannattaa selvittää mahdollisuuksia kimppakyyteihin tai ottaa taksi Kannuksesta, Lampinen sanoo.

Hän on jo saanut ennakkoon kyselyitä mahtuuko tilalle varmasti yöpymään ja kyllä sinne mahtuu. Telttailuun on käytettävissä viiden hehtaarin peltolaidun ja lisäksi metsikkölaidun, jonne voi ripustaa yöksi vaikka riippumaton.

Osa Suomen luonnonpäivä luomutiloilla-tiloista osallistuu tänä vuonna myös Nuku yö ulkona! -tapahtumaan

Isokummun luomutilan lisäksi Nuku yö ulkona -tapahtumaan osallistuu muun muassa Saloniemen Juustola, Kallelan tila ja Kurjen tila.

Tarkistathan vielä tilakohtaiset ohjeet tapahtumien sivulta ennen osallistumista, sillä joillakin tiloilla majoitustila on rajallinen ja osa tiloista tahtoo ennakkoilmoittautumiset yöpymiseen.

Luonnonpäivä luomutiloilla tapahtumaa koordinoidaan osittain Ruokasektorin koordinaatiohankkeessa, jota rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma.

Aiheeseen liittyvää