Edellinen Suomalaisyritykset joukolla maailman merkittävimmässä luomutapahtumassa
Seuraava Luomufoorumi 2020 etäseminaari
Tiedotteet

Maailman luomumarkkina kasvoi yli 100 miljardiin dollariin

Jaa:
Maailman luomumyynti ja luomupeltoala jatkoivat kasvuaan vuonna 2018. Luomutuottajia on maailmassa ennätykselliset 2,8 miljoonaa. Tuotannon kasvuvauhti alkaa lähestyä markkinoiden kasvuvauhtia.

Luomun maailmanmarkkinoiden arvo nousi 105 miljardiin US dollariin (97 miljardia euroa) vuonna 2018. Arvo kasvoi edellisestä vuodesta 8,24 prosenttia. Maailman luomumyynti on yli kuusinkertaistunut vuodesta 2000.

Suurimmat luomumarkkinamaat ovat Yhdysvallat, Saksa ja Ranska. Ranskassa luomumyynti myös kasvoi eniten, 15,4 prosenttia. Suurin markkinaosuus luomulla on Tanskassa, jossa luomua on 11,5 prosenttia koko markkinasta.

Suurimmat luomumarkkinat

Maailmanlaajuisesti suosituimpia luomutuotteita ovat kananmunat, joiden osuus esimerkiksi Tanskassa on jo yli 30 prosenttia koko myynnistä. Suomessa osuus oli 18 % vuonna 2018.

Euroopassa luomua myytiin yli 40 miljardilla eurolla. Euroopan suurin luomumarkkina on Saksassa, jossa luomua myytiin vuonna 2018 lähes 11 miljardilla eurolla.

Asukasta kohden eniten rahaa luomuun käytetään Sveitsissä ja Tanskassa. Molemmissa luomukulutus oli 312 euroa asukasta kohden vuonna 2018.

Kulutus asukasta kohden vuonna 2018

Tilastossa on ensimmäistä kertaa mukana Euroopan luomutuonnin luvut. Eniten luomutuotteita tuodaan Eurooppaan Kiinasta, Ecuadorista ja Dominikaanisesta tasavallasta. Suurin tuontituoteryhmä on hedelmät, jossa luomubanaani on suurin yksittäinen tuote.

Vuoden 2018 maailman luomumarkkinoiden luvut julkistettiin keskiviikkona Biofach-messuilla Saksan Nürnbergissä ja ne on koonnut luomututkimuslaitos FiBL yhdessä IFOAM:in kanssa.

Luomupeltoala kasvaa

Luomupeltoala kasvoi myös edellisvuosien tapaan. FiBL:n kokoamien tilastojen mukaan luomupeltoa on maailmassa yhteensä noin 71,5 miljoonaa hehtaaria. Suurimmat luomualat ovat Australiassa, Argentiinassa ja Kiinassa.

Luomualan osuuksia koko peltoalasta

Luomutuottajien määrä nousi 2,8 miljoonaan. Eniten luomutuottajia on Intiassa, Ugandassa ja Etiopiassa.

Euroopassa luomupeltoala nousi 1,25 miljoonalla hehtaarilla ja on nyt noin 15,6 miljoonaa hehtaaria. Suurimmat luomualat löytyvät Espanjasta, Ranskasta ja Italiasta, joissa kaikissa sitä on yli 2 miljoonaa hehtaaria.

Fibl:n Helga Willer iloitsee markkinoiden tasapainottumisesta.

– Vihdoin ollaan siinä tilanteessa, että tuotanto kasvaa lähes samaa vauhtia markkinoiden kanssa, hän sanoo.

Markkinat kasvavat ympäri maailmaa

Biofach-messuilla kuultiin markkinakatsauksia kaikilta mantereilta. Esimerkiksi Aasiassa ja Venäjällä sekä luomun kysyntä että tuotanto kasvavat ja potentiaalia on paljon. Monissa maissa, kuten Intiassa, tehdäänkin nyt töitä lainsäädännön ja sertifiointijärjestelmien luomisen kanssa. Myös vientihaluja on esimerkiksi Intiassa paljon, joten tavoitteena on saada sertifiointi vastaamaan isoimpien markkinoiden sertifiointia.

Vaikka Yhdysvallat ja Eurooppa ovat edelleen maailman merkittävimmät luomumarkkinat, kannattaa esimerkiksi Aasiaan kiinnittää huomiota, koska siellä kasvu on ollut todella nopeaa, sanoo Ecovia Intelligencen johtaja Amarjit Sahota.

Vastuullisuus huomioon kokonaisuutena

Kuluttajat ovat ympäri maailmaa yhä tiedostavampia. Erilaisia vastuullisuusmerkkejä on käytössä paljon. Miten luomu vastaa vastuullisuuden vaatimukseen?

– Kuluttaja ei ehkä osaa kaivata luomumerkkiä, jos tuotteessa on useita muita vastuullisuusmerkkejä. Siksi luomutuotteissa täytyy ottaa vastuullisuus entistä paremmin huomioon ja kiinnittää huomiota esimerkiksi pakkausmateriaaleihin ja muihin kuluttajien arvostamiin asioihin, kehottaa Amarjit Sahota.

– Kasvipohjaisten tuotteiden kysyntä kasvaa ympäri maailmaa voimakkaasti. Luomun kannattaa vastata myös kasvissyöjien ja flexaajien toiveisiin, Sahota jatkaa.

Lisätietoja FiBL:n tilastosta

Lisätietoja:
Minna Ala-Kyyny,
tiedottaja, Pro Luomu ry,
puh. 040 120 7477, minna.ala-kyyny@proluomu.fi

Kuva: Luomuleipää Biofach-messuilla. NürnbergMesse / Thomas Geiger

Aineisto on osa Ruokasektorin koordinaatiohanketta, jota rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma.

Aiheeseen liittyvää