Edellinen Luonnon päivä luomutiloilla saavuttaa myös virtuaalisesti
Seuraava Luomuviiniä kesäpöytään
Tiedotteet

Luomumansikkaa pääsee poimimaan turvallisesti myös tänä kesänä

Jaa:
Luomumansikan satokausi alkaa tänä vuonna pian juhannuksen jälkeen. Pro Luomun julkaisema lista suomalaisista luomumansikkatiloista auttaa tilojen löytämisessä.

Luomumansikan satokausi alkaa tänä vuonna pian juhannuksen jälkeen. Mansikan kypsymisestä kertovat Pro Luomun haastattelemat luomumansikanviljelijät.

Luomumansikkaa viljellään Suomessa noin 170 hehtaarilla. Viime vuonna luomumansikan kokonaissato oli 406 000 kg. Yleisimmät luomuviljeltävät mansikkalajikkeet ovat Polka ja Boynty.

Kaikkiaan 67 suoramyyntiä tarjoavan luomumansikkatilan yhteystiedot on tänään julkaistu Pro Luomu ry:n nettisivuilla. Suurin osa tiloista tarjoaa kuluttajille sekä suoramyyntiä että itsepoimintaa.

Osa tiloista myy luomumansikan lisäksi myös muita luomumarjoja, kuten vadelmaa, herukkaa, pensasmustikkaa ja saskatoonia. Muutamalta tilalta löytyy myös luomutyrniä.

Turvallisuus varmistetaan ajanvarauksella ja uusilla maksutavoilla

Luomumansikkaa pääsee poimimaan turvallisesti myös tänä kesänä. Koronatilanteeseen on reagoitu luomumansikkatiloilla muun muassa itsepoiminnan ajanvarauksella, jonka avulla rajoitetaan samanaikaisten poimijoiden määrää tilalla.

Vartioharjun marjatilalla Kerimäellä pyritään välttämään kaikkia turhia kontakteja. Tilauksesta poimitut luomumansikat viedään erilliseen tilaan, josta kuluttaja saa noutaa ne ilman ihmiskontakteja. Myös maksuliikenteeseen on tehty erikoisjärjestelyjä.

– Maksu tehdään tänä vuonna mobiilisti tai kirjekuorella postilaatikkoon, Pekka Malinen Vartioharjun luomumarjatilalta kertoo.

Osa luomumansikkatiloista kertoo itsepoiminnan todennäköisesti lisääntyvän tänä kesänä, jos aikaisemmin töissä olleita ulkomaalaisia poimijoita ei saada Suomeen. Osa taas kertoo mahdollisesti vähentävänsä itsepoimintaa ja lisäävänsä suoramyyntiä.

Koronaviruksen vaikutukset ovat näkyneet suomalaisilla luomumansikkatiloilla vaihtelevasti. Tiloilla, joilla toiminta on pienimuotoista, vaikutukset ovat olleet yleisesti lievemmät. Suuremmilla tiloilla rajoitusten seuraukset ovat olleet huomattavammat.

Lisätyötä ja -kustannuksia on aiheuttanut epävarmuus ulkomaalaisten kausityöntekijöiden pääsystä Suomeen. Toisaalta osalla tiloista poikkeustilanne on vaikuttanut jopa positiivisesti – paikallisilta kausityöntekijöiltä on tullut hakemuksia enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Rajojen sulkeminen keväällä vaikutti osittain myös taimien saantiin.

Luomumansikka viljellään ilman kemiallisia torjunta-aineita

Luomumansikan viljelyssä ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita. Tuholaisia torjutaan käyttämällä niiden luonnollisia vihollisia, kuten petopunkkeja.

Mansikalla yleisen harmaahomeen torjunnassa auttavat mehiläiset, jotka kuljettavat viljelyksille mikrobivalmistetta pölyttäessään kukkia. Harmaahometta ehkäistään luomumansikkatiloilla myös vuoroviljelyllä, ilmavalla kasvustolla ja terveillä taimilla.

Luomumansikkatilat maakunnittain

Lisätietoja:

Marja-Riitta Kottila, toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry, puh. 040 581 9252, marja-riitta.kottila@proluomu.fi

Lue lisää: Mikä tekee mansikasta luomua?

              

Tämä materiaali on tuotettu Euroopan unionin tuella. Artikkelissa esitetään tekstin kirjoittajan näkemyksiä ja ainoastaan hän on vastuussa sen sisällöstä. Euroopan komissio ja kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto (Chafea) ei vastaa mistään tekstin sisältämien tietojen käytöstä.

Aiheeseen liittyvää