Edellinen Att plocka ekologiska jordgubbar är för många sommarens höjdpunkt – på en del gårdar är alla plocktider redan bokade
Seuraava Aira Sevón IFOAM Organics Europen hallitukseen
Tiedotteet

Luomumansikan poiminta on monelle kesän kohokohta – joidenkin tilojen kaikki poiminta-ajat jo varattu

Jaa:
Suuri osa Suomessa viljeltävästä luomumansikasta myydään tiloilta suoraan kuluttajille. Tänä vuonna luomumansikkaa päästään poimimaan heti juhannuksen jälkeen pääsatokauden ajoittuessa heinäkuun alkuviikkoihin. Pro Luomun suosittu luomumansikkatilojen lista on julkaistu.

Luomumansikan avomaan satokausi alkaa tänä vuonna heti juhannuksen jälkeen. Joillakin tiloilla ensimmäiset mansikat on jo poimittu ja pääsatokausi ajoittuu tulevien viikkojen säätilasta riippuen heinäkuun ensimmäisille viikoille. Yksittäiset tilat ovat kärsineet vakavampia talvivaurioita, mutta pääosin luomumansikka on talvehtinut hyvin ja kukinta on ollut runsasta. Alkukesän kylmät yöt ovat lisänneet työtä luomumansikkatiloilla mutta isoja hallavaurioita ei ole tullut.

Pro Luomu ry on julkaissut nettisivuillaan perinteisen listan suoramyyntiä ja itsepoimintaa tarjoavista luomumansikkatiloista. Listalta löytyy lähes 70 luomumansikkatilan tiedot.

Suuri osa luomumansikasta myydään tiloilta suoraan kuluttajille. Suosiosta kertoo esimerkiksi se, että joillakin tiloilla kesän kaikki poiminta-ajat on jo varattu. Monet ostajat tulevat vuodesta toiseen hakemaan luomumansikat samalta tilalta koko perheen voimin. Luomumansikan lisäarvosta ollaan valmiita myös maksamaan.

”Luomun tärkeimmissä ostoperusteissa korostuvat puhtaus, joka monelle kuluttajalle tarkoittaa erityisesti torjunta-aineettomuutta, sekä ympäristöystävällisyys. Tietenkin osalle kuluttajista myös hyvä maku on tärkeä syy suosia luomua. Uskoisin, että juuri nämä syyt yhdistyvät myös luomumansikan suosion taustalla”, kertoo Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.

Sekä suoraan kuluttajille että kauppoihin ja elintarviketeollisuuteen luomumansikkaa tuottavan Suomen Luomumarjan Hanna Husu toivoo, että luomumansikan ja tavanomaisen eroista puhuttaisiin enemmän.

”Olen viljellyt mansikkaa molemmilla tuotantotavoilla. Luomumansikan ja tavanomaisen mansikan viljelyllä on eroa kuin yöllä ja päivällä”, Hanna Husu kertoo.

Vaikka mansikka on monivuotinen viljelykasvi, luomumansikanviljelyssä pellolla pidetään välivuosia, jolloin siellä kasvaa jotain muuta kuin mansikkaa. Viljelykierrossa on esimerkiksi viherlannoituskasveja, kuten hernettä ja apilaa, jotka parantavat maaperän kasvukuntoa ja lisäävät ravinteita. Viherlannoituksen lisäksi luomumansikan viljelyssä käytetään muita eloperäisiä lannoitteita, kuten kompostia tai karjanlantaa. Keinolannoitteita luomussa ei saa käyttää.

Viljelykierto on luomumansikkatiloilla tarpeen myös kasvitautien ja tuholaisten torjunnassa, sillä luomussa ei käytetä lainkaan kemiallisia torjunta-aineita. Sen sijaan ennaltaehkäisy ja torjunta tehdään luomumansikkatiloilla biologisin keinoin, esimerkiksi käyttämällä tuholaisten luontaisia vihollisia. Luomumansikan viljely vaatiikin viljelijältä paljon työtä ja ammattitaitoa.

Luomumansikkaa viljellään Suomessa vähän yli 200 hehtaarin alalla. Vuonna 2022 luomumansikkaa tuotettiin noin 336 000 kiloa.

Katso suoramyyntiä tarjoavat luomumansikkatilat

Lisätiedot: Minna Ala-Kyyny, viestinnän asiantuntija, Pro Luomu ry, puh. 040 120 7477, minna.ala-kyyny@proluomu.fi

               

Euroopan unionin rahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan tutkimuksen toimeenpanoviraston (REA) kantaa. Euroopan unioni ja avustuksen myöntävä viranomainen eivät ole vastuussa niistä.

Aiheeseen liittyvää