Edellinen Uusi esite luomun kehitysnäkymistä
Seuraava Luomun kulutus yhä kasvussa
Uutiset

Luomuasetuksen uudistus puhutti IFOAM-EU:n kongressissa

Jaa:

Luonnonmukainen tuotanto on poliittisessa myötätuulessa Euroopassa, todettiin Italian Barissa 10.-12. syyskuuta järjestetyssä IFOAM-EU:n kongressissa.

Osallistujia puhutti etenkin Euroopan komission viime keväänä julkistama EU:n luomulainsäädännön uudistusesitys, joka sai osakseen paljon kritiikkiä.

IFOAM on luomualan järjestöjen kansainvälinen yhteistyöorganisaatio. Poliitikkojen, virkamiesten ja luomualan toimijoiden kansoittaman kongressin puheenvuoroissa korostettiin luomun roolia kestävän ruokatuotannon kehittämisessä.

Luomu tärkeää Euroopan kehittämiselle

Barin kongressin avajaispäivänä puhunut Italian maatalousministeri Maurizio Martina painotti, että luomutuotannon kehittäminen on strategisesti tärkeää sekä Italialle että Euroopalle. Martina kertoi, että Italia aikoo EU-puheenjohtajamaana viedä EU:n luomuasetuksen uudistusta aktiivisesti eteenpäin loppuvuoden ajan.

– Tavoitteenamme on luoda kestävää maataloutta, joka on myös kilpailukykyistä ja innovatiivista, hän määritteli.

Komissio lupasi kuunnella sidosryhmiä

Useat puhujat kritisoivat komission luomuasetukesn uudistusesitystä joustamattomuudesta, joka saattaa hidastaa luomutuotannon kehitystä Euroopassa. Komission puheenvuoron avajaispäivänä pitänyt apulaiskabinettipäällikkö Alina-Stefania Ujupan muistutti, että sidosryhmiä kuullaan, kun esitystä jatkojalostetaan lainsäädännöksi.

– Luomun tuotanto ja kulutus ovat lisääntyneet nopeasti viime vuosina, ja edellytykset kasvun jatkumiselle ovat olemassa, kunhan kuluttajien luottamus luomuu säilyy. Komission esityksen tavoitteena on vahvistaa tätä luottamusta, hän perusteli.

Euroopan parlamentin ja sen maatalousvaliokunnan jäsen Paolo De Castro vakuutti, että luomualan toimijat saavat äänensä kuuluviin lainsäädännön uudistamisessa. Hänen mukaansa parlamentti on tietoinen siitä, että komission esitys huolettaa luomusektoria.

– Takaan, että alan toimijat otetaan aktiivisesti mukaan lainsäädäntöprosessin jokaiseen vaiheeseen, jotta lopputuloksena saavutetaan tasapaino luomun periaatteiden ja joustavuuden suhteen, ja lainsäädäntö varmistaa luomutuotannon kasvun jatkumisen, De Castro totesi.

Suomi kritisoi lakiesitystä monilta osin

Suomen puheenvuoron kongressissa piti valtiosihteeri Risto Artjoki, joka esitteli kuulijoille hallituksen luomuohjelman tavoitteita: peltopinta-alasta ja julkisten keittiöiden tarjonnasta 20 prosenttia luomua vuoteen 2020 mennessä. Useimmissa EU-maissa vastaavanlaisia kansallisia tavoitteita luomun kehittämiselle ei ole asetettu.

Artjoki käsitteli puheessaan myös EU:n luomulainsäädäntöä ja totesi, että sitä olisi syytä yksinkertaistaa. Hän arveli, että lainsäädännön keskeneräisyys hidastaa sekä luomutuottajien että jalostajien investointipäätöksiä.

– Euroopan komission esitys luomuasetuksen uudistukseksi menee paikoin liian pitkälle. Suomen kannalta ongelmallisia kohtia ovat esimerkiksi vaatimus siitä, että luomutiloilla on käytettävä kylvöön vain luomusiemeniä ja jalostuseläiminä vain luomueläimiä, sekä vaatimus koko tilan siirtämisestä luomutuotantoon. Myös luomukasvihuonetuotantoa koskevat vaatimukset, kuten pelkän maapohjan hyväksyminen kasvualustaksi, ovat Pohjoismaiden olosuhteissa mahdottomia toteuttaa, Artjoki listasi.

IFOAM-EU: Key EU policy-makers agree: Organic is a key sector to develop in Europe

Aiheeseen liittyvää