Edellinen Luomujatkojalostajille konferenssi Saksassa
Seuraava Luomu matkaa hitaasti ruokapalveluihin
Tiedotteet

Luomu lisääntynyt eniten Etelä-Pohjanmaalla

Jaa:
Luomutuotanto on kasvanut tänä vuonna reippaasti koko Suomessa, mutta suhteellisesti eniten Etelä-Pohjanmaalla.

Luomutilojen määrä lakeuksilla on lisääntynyt tänä vuonna 16 % ja luomupeltojen ala laajentunut peräti 20 %. Etelä-Pohjanmaalla on nyt yhteensä 362 luomutilaa ja luomupeltoa 18 500 hehtaaria.

Kovat kasvuluvut selittyvät osin maakunnan matalalla lähtötasolla: tähän asti luomu on ollut lakeuksilla melko harvinaista. Nyt luomutilojen osuus Etelä-Pohjanmaan kaikista maatiloista on noussut 5,4 %:iin ja peltoalasta 7,4 %:iin, mutta koko maan keskiarvoista (7 % ja 9 %) ollaan yhä hieman jäljessä.

Luomukotieläinasiantuntija Ulla-Maija Leskinen Pro Agria Etelä-Pohjanmaasta arvioi pohjalaistuottajien vihdoin kiinnostuneen luomusta, koska he ovat todenneet luomuviljelijöiden menestyvän työssään hyvin. Myös luomuneuvontaa on tehostettu, ja virinnyt kiinnostus näkyy Pro Agrian järjestämien luomukurssien osallistujamäärissä.

Luomulihallle olisi hurjasti menekkiä

Etelä-Pohjanmaalla tuotetaan luomuna melko paljon maitoa, kananmunia sekä naudan- ja lampaanlihaa. Myös luomuviljaa viljellään, sen sijaan luomuvihanneksista ja -sianlihasta on pulaa. Niin ikään kotieläinten valkuaisrehua tarvittaisiin luomuna lisää.

Etelä-Pohjanmaalla on yhteensä tuhat luomulihanautaa, mikä on enemmän kuin missään muussa maakunnassa.

– Luomunaudanlihalle on kuitenkin nyt menekkiä niin paljon, että lihanautojen määrä pitäisi saada kaksinkertaistettua, Ulla-Maija Leskinen huomauttaa.

Luomusikatiloja on Etelä-Pohjanmaalla vain yksi, vaikka maakunta on sianlihantuotannon keskittymiä Suomessa. Luomusikatiloja tarvittaisiinkin rutkasti lisää kattamaan kovaa kysyntää. Leskinen arvioi, että tulevaisuudessa luomusianlihan saatavuus paraneekin, sillä koko maan tasolla 25 sikatilaa harkitsee siirtymistä luomuun.

Luomun kovan kysynnän takia neuvontajärjestöllä on meneillään hanke, jonka tavoitteena on saada erityisesti eteläpohjalaisia naudan- ja sianlihantuottajia siirtymään luomuun.

Lisää luomua -seminaari auttaa verkostoitumaan

Luomuun kannustetaan myös Pro Luomun koordinoiman Lisää luomua -kiertueen seminaarissa, joka järjestetään Seinäjoella perjantaina 9. marraskuuta. Seminaarissa luomun näkymiä luotaavat koko tuotantoketjun edustajat, mukana on sekä kaupan että jalostavan teollisuuden puheenvuoroja. Lisäksi kuullaan mm. luomutuottajan kokemuksista ja luomulainsäädännön ajankohtaisista asioista.

Seminaari nostaa esiin myös alueellisia luomuhankkeita ja -toimijoita, joiden infopisteisiin osallistujat voivat tutustua. Niin ikään neuvonta on näkyvästi mukana tapahtumassa. Tilaisuuden järjestävät Pro Luomu ry ja ProAgria Etelä‐Pohjanmaa/Lisää Luomua ‐hanke.

Lisää luomua -kiertuetta tukee maa- ja metsätalousministeriön Laatuketju.

Lisätietoja: luomukotieläinasiantuntija Ulla-Maija Leskinen, Pro Agria Etelä-Pohjanmaa, ulla-maija.leskinen(at)proagria.fi, puh. 040 504 5591 ja toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry, marja-riitta.kottila(at)proluomu.fi, puh. 040 581 9252

Aiheeseen liittyvää