Vähittäiskaupan jauhelihapula on vaikuttanut positiivisesti luomulihan menekkiin. Suurimmista kaupparyhmistä kerrotaan, että kysyntä on lisääntynyt alkuvuonna selvästi. Tämä näkyy myös luomujauhelihaa tuottavassa Tamminen Oy:ssä.
”Luomunaudanjauhelihan myynti on kasvanut tämän vuoden aikana noin 50 prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Lähtökohtaisesti saatavuus on hyvällä tasolla, mutta nyt kysyntä on ollut niin voimakasta, että emme ole siihen kyenneet edes kaikkina hetkinä vastaamaan”, kertoo Tammisen kaupallinen johtaja Väinö Kurkaa.
Tavanomaista kalliimman luomulihan myynti on pari viime vuotta ollut laskusuunnassa ruuan hintojen noususta johtuneen kuluttajakäyttäytymisen muutoksen vuoksi. Kalliimpi hinta johtuu korkeammista tuotantokustannuksista. Luomu on Suomessa ainoa viranomaisen valvoma tuotantotapa, jossa muun muassa eläinten hyvinvoinnille asetetaan tavanomaista tuotantoa korkeammat vaatimukset.
Luomutuotannossa vaaditaan eläimille esimerkiksi mahdollisuus lajityypilliseen tekemiseen ja ulkoiluun, luonnonmukaisesti tuotettua rehua pääasiassa omalta tai lähitiloilta sekä kaksi kertaa pidempi varoaika mahdollisen lääkinnän jälkeen.
Kaikkien luomunautojen ja -lampaiden pitää myös päästä laitumelle kesäaikaan. Laidunnus kuuluu luomutuotannon ehtoihin, kun taas tavanomaisille eläintiloille se on vapaaehtoista. Laiduntaminen lisää eläinten hyvinvointia ja tarjoaa niille mahdollisuuden lajityypilliseen tekemiseen. Tutkimusten mukaan se myös lisää merkittävästi maatalousluonnon monimuotoisuutta. Erityisesti laidunnuksesta hyötyvät monet sellaiset lintulajit, joiden määrä on viime vuosina pudonnut jyrkästi, kuten peltosirkut, pääskyt ja kottaraiset.
Suomalaiset kuluttajat arvostavat elintarvikkeessa nimenomaan näitä luomuun liittyviä ominaisuuksia. Kuluttajatutkimuksen (Kantar Agri 2025) mukaan tärkeimpiä vastuullisuuteen liittyviä ominaisuuksia ovat antibioottivapaus, tuotannossa on tehty eläinten hyvinvoinnin turvaamiseksi enemmän kuin lainsäädäntö vaatii ja tuotanto ylläpitää luonnon monimuotoisuutta.

Myös suoramyynti on lisääntynyt
Satakunnassa Ulvilan Järventaustassa sijaitsevalla Tenhon tilalla kasvatetaan luomupihvikarjaa ja -lampaita. Tilalla on oma teurastamo, ja liha myydään suoraan kuluttajille tilamyymälästä sekä Porin REKO:ssa. Jonkin verran luomulihaa menee myös kotiinkuljetuksena sekä alueen Prismoihin.
”Luomujauhelihan kysyntä on noussut merkittävästi sekä tilamyymälässä että REKO:ssa, ja tilauksissa näkyy myös uusia nimiä”, kertoo Laura Tenho.
Tenhon tilalla tuotantomäärän lisäystä rajoittavat erityisesti leikkaamon kapasiteetti ja henkilöresurssit. Myös lähestyvä kesätauko teurastuksissa osuu kovaan kysyntään.
Tarkkaa tilastoa luomulihan suoramyynnistä ei ole, mutta vuoden 2024 lopussa julkaistuun maisterintutkielmaan liittyvässä selvityksessä REKO-renkaissa luomun osuus myydystä lihasta vaihteli 14 prosentista jopa 50 prosenttiin. Luomun osuus myynneistä vaihteli alueittain ja tuoteryhmittäin, sekä sen mukaan, ketkä tuottajat kussakin jaossa olivat mukana.
Selvityksen perusteella luomun osuus on myyntilukuja tarkasteltaessa REKO-renkaissa huomattavasti päivittäistavarakauppaa suurempi. Otannan REKO-renkaissa osuus oli selvitystä tehdessä vähintään 11 prosenttia arvosta. Päivittäistavarakaupan kokonaismyynnistä kaikkien luomutuotteiden osuus oli Suomessa vuonna 2024 noin 1,8 prosenttia ja luomulihan osuus lihan kokonaismyynnistä on tätäkin pienempi.
Laura Tehnon mukaan heidän asiakkaidensa syyt ostaa luomulihaa suoraan tilalta vaihtelevat: osa haluaa nimenomaan luomua, toisille tärkeää on teurastus tilalla ja osa suosii paikallista tuottajaa.
Väinö Kurkaa uskoo, että suuri joukko kuluttajia, jotka vallitsevan tilanteen johdosta ovat nyt tutustuneet luomuvaihtoehtoon ja ehkä perehtyneet myös tuotantomenetelmiin, näkyy luomumyynnissä positiivisena kehityksenä myös tulevaisuudessa.
”Jauhelihapula on osaltaan edesauttanut uusien kuluttajien saamista luomutuotteiden pariin. On hyvin tyypillistä, että olosuhteiden vaikutuksesta johtuvat kuluttajakäyttäytymisen muutokset voivat jäädä pysyvämmäksi”, sanoo Väinö Kurkaa.
Lisätietoja:
Tenhon tila, Laura Tenho, puh. 0440 131415
Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry, puh. 040 556 8097, aura.lamminparras@proluomu.fi
Lähteet:
Grönqvist, Nina 2024: REKO ruoan suoramyyntikanavana : – liiketaloudellisia ja muita merkityksiä. Helsingin yliopisto. https://helda.helsinki.fi/
Santangeli A, Lehikoinen A, Lindholm T, Herzon I 2019: Organic animal farms increase farmland bird abundance in the Boreal region. PLoS ONE 14(5): e0216009. https://doi.org/10.1371/