Edellinen Luomuelintarvikepäivä avaa kasvubisneksen näkymiä
Seuraava SuomiAreena-keskustelu luotaa tulevaisuuden ruokatrendejä
Uutiset

Ennätysmäärä luomutiloja avoinna Luonnon päivänä 26.8.

Jaa:

Yhteensä 30 luomutilaa eri puolilla Suomea avaa ovensa yleisölle Luonnon päivänä 26.8.2017. Luomutiloja on tänä vuonna mukana tapahtumassa tuplasti aiempaa enemmän.

Luonnon päivää on vietetty elokuun viimeisenä viikonloppuna vuodesta 2013 lähtien, ja avoimien ovien luomutilat ovat olleet osa tapahtumaa alusta alkaen. Tänä vuonna yleisö pääsee tutustumaan luomutiloihin 13 eri maakunnassa: esimerkiksi Ahvenanmaa ja Satakunta ovat mukana nyt ensimmäistä kertaa. Uudellamaalla ovensa avaa kuusi luomutilaa, joista osa on helposti saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä.

Lisäksi tapahtuman luomutilat edustavat useampia tuotantosuuntia kuin aiemmin, sillä ovensa avaa muun muassa kaksi luomusikatilaa ja luomumansikkatila. Mukana on niin ikään luomunauta- ja -lammastiloja sekä kasviksia, pensasmustikoita ja muita marjoja sekä viljaa luomuna tuottavia tiloja.

Kaikki Luonnon päivän 26.8. luomutilat löytyvät netistä Luomu-sivustolta. Luomutilojen avoimien ovien tapahtumaa koordinoivat yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriö, Pro Luomu, Luomuliitto, MTK sekä SLC.

Tarjolla tietoa, tuotteita ja elämyksiä

Luomutilan avoimien ovien tapahtuman tavoitteena on tehdä luomutuotantoa tutuksi sekä kuluttajille että tuottajille. Tapahtumapäivänä tilat järjestävät vierailijoille ohjelmaa omien mahdollisuuksien mukaan.

Eläintiloilla päivän tähtiä ovat nelijalkaiset ja nokkavat, jotka varmasti kiinnostavat etenkin lapsivieraita. Kasvintuotantotiloilla tutustutaan muun muassa luomuviljelyssä käytettäviin menetelmiin ja koneisiin, esimerkiksi rikkakasviäkeeseen ja traktoriin.

Lisäksi luomutilojen isäntäväki kertoo vieraille oman tilansa luomutuotannosta ja sen merkityksestä maatalousluonnon monimuotoisuudelle. Monilla tiloilla on tavattavissa myös Luomuliiton mentori. Useimmilla tiloilla on pop up -kahvila sekä myynnissä oman tai lähialueiden tilojen tuotteita.

Luomutuotanto lisääntyy tasaisesti

Suomessa on noin 4 400 luomutilaa, ja maan peltopinta-alasta noin 10 % on luomulla. Luomutilat ja luomun tuotantoala ovat lisääntyneet tasaisesti lähes koko 2000-luvun ajan, ja kasvu jatkuu tänäkin vuonna.

Luomutuotanto eroaa tavanomaisesta maataloustuotannosta siten, että luomussa ei käytetä keinotekoisia torjunta-aineita eikä lannoitteita. Luomueläimillä on tavanomaisia tuotantoeläimiä väljemmät tilat ja ne syövät luomutuotettua rehua. Kaikki luomunaudat ja -lampaat pääsevät kesäisin laiduntamaan ja luomusiat ja -kanat ulkoilemaan.

Luomutuotannon ehdot on määritelty EU:n luomuasetuksessa, ja Suomessa niiden noudattamista valvovat Evira ja alueelliset ELY-keskukset. Jokainen luomutila tarkastetaan vuosittain. Vain sertifioiduilla ja valvotuilla luomutiloilla on oikeus merkitä tuotteensa EU:n luomutunnuksella.

Luonnon päivän 26.8. avoimien luomutilojen yhteystiedot ja esittelyt sekä luomutilat kartalla.

Pro Luomu on mukana Luonnon päivän luomutilatapahtuman toteuttamisessa osana luomun koordinaatiohanketta, jota rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma. maaseutu2020_oranssi

lippu_ja_tunnuslause(1)

Aiheeseen liittyvää