Edellinen Asetusuudistus vastatuulessa
Seuraava Ruotsin luomumarkkinat uuteen ennätykseen
Blogit

Uusien avausten luomuvuosi 2014

Jaa:

Vuoden vaihtuessa on hyvä summata päättyvä vuosi, myös luomun näkökulmasta. Vuosi 2014 jää historiaan uusien luomuavausten vuotena.

Teksti: Toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry

Lama testasi luomun

Uutiset Suomen taloudesta ovat olleet mollivoittoisia jo usean vuoden ajan. Laman aikana kuluttajat kiristävät kukkaronsa nyörejä ja valitsevat mielellään edullisen tuotteen. Tämä ei lupaa hyvää luomulle, joka harvoin on se halvin vaihtoehto.

Tästäkin huolimatta luomumyynti on ollut pienessä kasvussa. Lama ei ole lakaissut luomuhyllyjä tyhjäksi vaan päinvastoin – uusia tuotteita on tullut tarjolle.

Vaikka lama hidastaa luomun kasvua, siitä voi löytää jotain positiivista: lama on myös paljastanut, että luomu ei ole ohimenevä trendi, vaan juurtunut osaksi suomalaistakin ruokakulttuuria.

Kotimaiset luomubroilerit kauppoihin    

Yksi merkittävimmistä luomutuotepuutteista poistui vuonna 2014, kun luomubroilerin tuotanto käynnistyi Suomessa. Syksystä lähtien kuluttajat ovat voineet valita luomubroileria sekä tuoreena että pakasteena. Joulun alla markkinoille ehti myös pieni määrä luomukalkkunoita.

Näiden rintafileiden ja koipireisien taustalla on monen vuoden sitkeä työ, alkaen soveltuvan rodun etsimisestä, sille sopivan rehun koostumuksesta, rakennusten ja ulkoilutilojen suunnittelusta sekä tautisuojauksesta – ja tämä kaikki luomusäädösten mukaisesti.

Broilerinkulutus pomppasi Suomessa kuluvana vuonna ennätyslukemiin, joten on erinomaista, että kuluttajien suosikista on tarjolla myös luomuvaihtoehto.

Luomusäädökset puhuttivat

Euroopan komissio julkisti maaliskuussa esityksensä EU:n uudeksi luomuasetuksesi. Esityksen tavoitteena oli raivata esteitä luomun kestävän kasvun tieltä, taata reilu kilpailu luomuarvoketjun toimijoiden kesken ja ylläpitää kuluttajien luottamusta takaamalla luomun laatu.

Jäsenmaiden, luomualan järjestöjen ja muiden sidosryhmien mielestä esityksellä ei kuitenkaan näitä sinänsä hyviä tavoitteita saavutettaisi. Näin ollen säädösten hiominen jatkuu tulevanakin vuonna. Onneksi, sillä monimutkaista säädöstöä ei kannata valmistella kiireellä.

Tämä vuosi ei kuitenkaan mennyt hukkaan, vaan on käynnistänyt Suomessa hyvän keskustelun, jonka pohjalta hiomista on hyvä jatkaa.

Vuoden aikana valmistui myös Manner-Suomen maaseutuohjelma. Sen valmistelua ohjasivat kiitettävästi hallituksen luomuohjelman tavoitteet luomun lisäämiseksi. Tuleva vuosi pyöräyttää käyntiin ohjelman, sen sisältämät luomutuet ja hankerahoitukset.

Ensimmäinen Luomuelintarvikepäivä

Luomu on tuotantotapa, jonka säädökset koskevat suurimmaksi osaksi alkutuotantoa. Tämä lienee syynä siihen, että luomualan keskustelussa ja seminaareissa pääpaino on useimmiten ollut maataloudessa.

Vaikka se on luomun perusta, tarvitaan yhä enemmän osaamista myös siinä, miten luomutuotteista saadaan kuluttajien suosikkeja, miten kuluttajia tulisi puhutella ja mitä luomun tai muita lisäarvoja voidaan tuoda markkinoinnissa esille. Tästä tarpeesta syntyi Luomuelintarvikepäivä, joka näki päivänvalon lokakuun alussa.

Palaute oli hyvä, joten ensimmäinen päivä ei jää viimeiseksi, vaan Luomuelintarvikepäivä järjestetään lokakuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2015.

Luomuvuoden hyvät uutiset

Kulunut vuosi tuotti ensimmäisiä näyttöjä luomutuotteiden terveellisyydestä. Norjalainen tutkimus osoitti luomuvihanneksia syövien äitien pienentyneen riskin raskausmyrkytyksiin ja laaja kansainvälinen tutkimus osoitti luomuvihannesten sisältävän vähemmän torjunta-ainejäämiä, raskasmetalleja ja enemmän antioksidantteja.

Vallitsevia käsityksiä ei muuteta yhdellä tutkimuksella, mutta toivottavasti tulokset kannustavat tiedeyhteisöä ja rahoittajia tarttumaan näihin aiheisiin entistä hanakammin.

Vuoden helpottavin kotimainen uutinen oli MMM:n päätös sallia orgaanisen seleenin käyttö luomueläimille eläinsuojelulisin perustein. Luomueläimet ja luomuruuan ystävät kiittävät maa- ja metsätalousministeriötä rohkeasta päätöksestä.

Aiheeseen liittyvää