Edellinen Kotimaisia luomukinkkuja hyvin tarjolla
Seuraava Luomun kysyntä kasvaa lähivuosina
Uutiset

Tuotteistus tasaisi luomun tietä ammattikeittiöön

Jaa:

Monet ammattikeittiöt ovat valmiita lisäämään luomuraaka-aineiden käyttöä. Ammattikeittiöt toivovat luomutuotteiden parempaa saatavuutta ja tukkujen nykyistä aktiivisempaa tiedottamista luomuvalikoimista.

Luomun käyttöä ammattikeittiöissä edistäisivät myös luomutuotteiden esikäsittely ja riittävän iso pakkauskoko. Tärkeitä olisivat niin ikään luomutuotteiden kohtuullinen hinta, tasainen laatu ja toimitusvarmuus.

Ammattikeittiöiden näkemyksiä on kerätty Portaat luomuun -ohjelman lähes 2 500 keittiöiltä sekä EkoCentrian vetämien työpajojen osallistujilta.

Kiinnostus luomuun kannattaa hyödyntää

Hankepäällikkö Anu Arolaakso EkoCentriasta toteaa, että luomun käytön esteet ovat samoja kuin ennenkin. Keittiöiden tulisi suunnitella ja ennakoida luomutuotteiden käyttö, ja yhdessä tarjontaketjun toimijoiden kanssa hioa keinot, miten ja millä aikataululla suunnitelmat voidaan toteuttaa.

– Ammattikeittiöiden kiinnostus luomun käytön lisäämiseen on kaikkien tutkimusten ja selvitysten perusteella nyt vakaalla pohjalla, joten tukuilla ja valmistajilla on hyvä mahdollisuus kehittää luomutarjontaansa ammattikeittiöille sopivaksi, Arolaakso kannustaa.

Luomutuote halutaan hankkia vaivatta

Ammattikeittiöiden toiveissa korostuu logistiikan vaivattomuus: keittiöt haluavat hankkia luomuraaka-aineet enimmäkseen samoista tukuista kuin muutkin tuotteensa.

– Keittiöissä ei ole aikaa tehdä laajoja luomuetsintöjä ja tilata yhtä tuotetta sieltä ja toista täältä. Jos haluttu luomutuote ei löydy käyttöön kohtuullisen helposti, niin mielenkiinto katoaa ja sitten käytetään sitä tavanomaista vaihtoehtoa, Arolaakso muistuttaa.

Ammattikeittiöt kiittävät isoja tukkuja siitä, että niiden luomuvalikoimaa on kehitetty viime vuosina. Keittiöt kuitenkin toivovat, että tukut informoisivat nykyistä aktiivisemmin luomuvalikoimastaan ja uusista luomutuotteista.

Monessa tukussa käytössä olevaa ennakkotilauskäytäntöä ammattikeittiöt pitävät kuitenkin kalliina ja jäykkänä. Tukuilta toivotaankin yhä laajempaa pysyvää luomuvalikoimaa.

Myös pienten valmistajien luomua tarjolle

Ammattikeittiöt haluaisivat käyttää myös pienten paikallisten luomuvalmistajien ja -tuottajien tuotteita, joten niitäkin haluttaisiin isojen tukkujen valikoimiin. Toisena vaihtoehtona nähdään lähituotantoon erikoistunut tukkuri, joka toimisi pientuottajien ja ammattikeittiöiden välissä.

Ammattikeittiö arvostaa esikäsittelyä

Ammattikeittiöille on tärkeää tuotteiden käytön helppous: luomutuotteidenkin olisi oltava esikäsiteltyjä. Keittiöt toivovat saavansa muun muassa esikypsennettyjä luomuliha- ja -broilerituotteita, kuorittua luomuperunaa, valmiiksi pilkottuja tai kuorittuja luomukasviksia (myös pakasteena) sekä luomukaalia raasteena.

Niin ikään toivelistalla on suurkeittiöön soveltuvat pakkauskoot, sillä kotitalouskokoisten pakkausten kanssa näprääminen on ammattikeittiössä turhauttavaa. Luomumaito saisi olla novo-pakkauksissa ja suurtalouspakkauksissa luomuna esimerkiksi jogurttia ja kermaa, kananmunia, mehukeittoa, herneitä ja näkkileipää.

Ammattikeittiöt toivovat saavansa luomuvalikoimaan sekä kotimaisia ja paikallisesti tuotettuja raaka-aineita ja puolivalmisteita, mutta myös eksoottisia tuotteita kuten riisiä, nuudelia ja kookosmaitoa. Osa ammattikeittiöistä olisi valmis ostamaan jopa isompia eriä esimerkiksi luomupastaa, -riisiä, -kaurahiutaleita ja -soijaa.

Hanke kehittää yhteistyötä ja luomun saatavuutta

EkoCentrian Luomutarjonnan lisääminen ja monipuolistaminen ammattikeittiöissä -hankkeessa on järjestetty yhteensä seitsemän koko tuotantoketjun yhteistyön kehittämiseen liittyvää työpajaa ja koulutusta vuonna 2015. Hanke jatkuu vuoden 2016 loppuun, ja sen tavoitteena on edelleen jatkaa luomutuotteiden saatavuuden kehittämistä. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Ekoruokakone-nettipalveluun on lisäksi koottu mittava raaka-ainelistaus luomutuotteiden saatavuudesta sekä uusia luomuruokareseptejä ammattikeittiöiden käyttöön. Palvelusta löytyy myös sesonki- ja ympäristöinfoa sekä muuta tietoa luomun tarjoamisesta ammattikeittiöissä.

Lisätietoja: hankepäällikkö Anu Arolaakso, EkoCentria, puh. 044 785 4048

Kuva: EkoCentria/Tero Takalo-Eskola

Aiheeseen liittyvää