Edellinen Online-työpaja: Kehitä luomua tiedolla 12.12.
Seuraava Luomukinkun saatavuus lähellä viime vuoden tasoa
Joulupöydässä kaunis kattaus ja joulukuusi valoineen taustalla.
Tiedotteet

Tillgången på ekologisk skinka är nästan på fjolårets nivå

Jaa:
Finländarna vill satsa på julbordet, och i många konsumenters traditioner ingår en välsmakande ekologisk skinka av hög kvalitet. Många väljer ekologiskt för att garantera djurens välbefinnande. Cirka 29 procent av finländarna säger att de i framtiden oftare vill köpa ekologiskt kött.

Pro Luomu uppskattar att det kommer att finnas cirka 65 000 kilo finsk ekologisk skinka tillgänglig till julsäsongen 2023. Det är något mindre än förra året, eftersom inflationen och de stigande livsmedelspriserna har lett till att efterfrågan på mer värdefulla produkter minskat något från förra året.

”Vi tror att efterfrågan på ekologisk skinka kommer att vara i stort sett oförändrad även om försäljningen av ekologiskt kött har minskat. Under julen följer konsumenterna traditioner och är beredda att satsa på julmaten. I år har vi i vårt utbud en djupfryst benfri festskinka på 2,5 kilo. Dessutom kommer det i mitten av december en färsk saltad ekologisk skinka i samma storlek till försäljning”, säger Juha Nieminen, S-gruppens försäljningschef.

Kesko berättar att man förberett sig för en något lägre försäljning av ekologiska skinkor jämfört med förra året.

”Precis som tidigare år är den största efterfrågan på ekologiska skinkor benfri liten skinka, men genom den egna K-matbutiken kan man fråga efter den skinkan man vill ha. I K-gruppens utbud finns i regel bara ekologiska skinkor av finskt ursprung, säger Kirsi Väistö”, Keskos inköps- och försäljningschef.

I ekologiska svingårdar satsar man på djurens välbefinnande

Den ekologiska konsumentbarometern 2023 (Kantar Agri) uppger att 29 procent av finländarna vill köpa mer ekologiska köttprodukter i framtiden. Motsvarande antal bland aktiva ekologiska köpare, det vill säga de som köper ekologiskt minst en gång i veckan, är 44 procent och för barnfamiljer 36 procent.

”En konsument som uppskattar välsmakande och högklassig kött köper ekologiskt. Julskinka köps vanligtvis bara en gång om året och det förväntas maximal smak av just den måltiden. Många uppskattar också djurens välbefinnande. I en ekologisk svingård får grisarna gå ute, det finns mer utrymme, och smågrisarna kan stanna hos sin mamma en längre tid. Det används inte heller syntetiska aminosyror i grisfodret”, säger Steve Nyholm, som tillsammans med sin son driver den ekologiska gården Skogsjö Gård i Österbotten.

Ekologisk skinka reserveras i förväg och den djupfrysta skinkan finns redan till försäljning

När måste man senast agera om man vill ha ekologisk julskinka?

”Om man absolut vill ha ekologisk julskinka till sitt julbord är det bra att reservera den så snart som möjligt i förväg. Man bör kontakta sin lokala K-handlare och förhöra sig om läget kring ekologiska skinkor, då utbudet kan variera mycket mellan butikerna. Det är möjligt att även beställa skinkor genom webbutiken och där kan man även se skinksortimentet butik för butik”, säger Kirsi Väistö, Keskos inköps- och försäljningschef.

S-gruppen berättar att fryst ekologisk skinka funnits i butikerna sedan slutet av oktober. Färsk ekologisk skinka kommer till försäljning den 12 december.

”Man bör handla skinkan i tid om man vill vara säker på att få exakt rätt sorts skinka”, säger Juha Nieminen, S-gruppens försäljningschef

Mer information:
Aura Lamminparras, verksamhetschef, Pro Luomu ry, tel. 040 556 8097, aura.lamminparras@proluomu.fi
Steve Nyholm, Skogsjö Gård, tel. 0400 562 850, nyholm.steve@multi.fi

                   

Finansierad av EU. De framförda åsikterna är endast upphovsmännens och utgör inte nödvändigtvis Europeiska unionens eller europeiska forskningsverkställande organets (REA) ståndpunkt. Varken Europeiska unionen eller den finansierande myndigheten är ansvariga för dem.

Foto: Adobe Stock

Aiheeseen liittyvää