Edellinen Ruotsissa selvitetään luomumunien dioksiinia
Seuraava Tutustu Vuoden Luomukokki -finalisteihin
Uutiset

Tanska ja Ruotsi syövät runsaasti luomua

Jaa:

Tanska ja Ruotsi käyttävät suhteellisesti eniten luomua Euroopassa. Organic Denmarkin Helene Birk ja Organic Swedenin Charlotte Bladh André valottivat Luomuelintarvikepäivässä, miksi luomu maistuu länsinaapureille niin hyvin.

Tanska on jo pitkään pitänyt kärkisijaa Euroopan luomukulutuksen ykkösmaana, mutta yhä sen suosio kasvaa: esimerkiksi tämän vuoden alkupuoliskolla luomun myynti vähittäiskaupassa lisääntyi 18 %. Tänä vuonna luomun markkinaosuus Tanskassa noussee lähes 10 %:iin.

Viime vuosina myös ruotsalaiset ovat innostuneet luomusta; jopa niin paljon, että Tanskan asema luomun eurooppalaisena kärkimaana on uhattuna. Luomumyynnin kasvutahti Ruotsissa on hengästyttävä: viime vuonna myynti lisääntyi lähes 40 % ja tämän vuoden alussa kasvu jatkui 23 %:n vauhdilla. Sen seurauksena luomun markkinaosuus Ruotsissa on noussut 9 %:iin.

Luomun edistämiseksi tehty töitä

Markkinointijohtaja Helene Birk Organic Denmarkista arvioi, että Tanskan luomumenestyksen taustalla vaikuttaa se, että tanskalaiset ovat keskimäärin hyvin ympäristötietoista väkeä.

helenbirk_organicdenmark
Helene Birk

Lisäksi luomun tuotannon, kulutuksen ja viennin edistämiseksi on maassa tehty pitkäjänteistä työtä jo 1980-luvulta lähtien. Esimerkiksi valtiollinen luomuvalvonta aloitettiin Tanskassa vuonna 1987. Suomessa luomuvalvonta siirtyi viranomaisten hoidettavaksi vasta EU-jäsenyyden myötä 1995.

tanskan_luomulogo

– Tanskassa on oma kansallinen luomumerkki, joka on hyvin esillä kaupoissakin. Sen tunnistaa 98 % kuluttajista. Myös ravintoloille on olemassa vastaava luomutunnus: tällä hetkellä sitä käyttää 1 700 ravintolaa. Tavoitteemme on saada se 5 000 ruokapaikkaan, Birk kertoi.

Tanskan ravintola-alan luomuistumista helpottaa se, että julkinen sektori on puskenut luomua määrätietoisesti eteenpäin nimenomaan ammattikeittiöiden kautta. Organic Denmark tekee järjestelmällistä yhteistyötä luomun edistämiseksi sekä valtiovallan että kaupan kanssa. Yhdistys esimerkiksi pohtii yhdessä poliitikkojen kanssa luomuviennin lisäämistä ja laatii kauppaketjuille luomustrategioita.

Myös luomun vienti lisääntyy

Tanska tunnetaan Euroopassa elintarvikeviennistään, eikä luomu tee tässä poikkeusta. Viimeisten kymmenen vuoden aikana luomun vienti on moninkertaistunut, ja tänä vuonna sen arvioidaan yltävän noin 2 miljardiin Tanskan kruunuun.

Luomuviennistä lähes puolet menee Saksaan, ja muita tärkeitä vientimaita ovat Ruotsi, Ranska ja Hollanti. Suomeen tanskalaisten luomuviennistä suuntaa 3 %.

Ruotsissa kysyntä ylittää tarjonnan

Ruotsissa luomun suosion raju kasvu on saanut aikaan sen, että kotimainen tuotanto ei riitä kattamaan kysyntää. Ruotsalaisille myytävästä luomusta 60 % on tuontia.

charlottebladhandre_organicsweden
Charlotte Bladh André

– Ruotsin luomutuotanto lisääntyy, mutta meillä on silti pulaa esimerkiksi naudanlihasta, munista, maitotaloustuotteista sekä siipikarjanlihasta, hedelmistä ja vihanneksista luomuna, listasi Organic Swedenin puheenjohtaja Charlotte Bladh André.

– Suomen kannattaisikin nähdä Ruotsi luomun vientimarkkinana, vihjasi Bladh André, joka on myös Ekorrens Ekologiska -makeisyrityksen perustaja.

Kuluttajat ja kauppa boomin taustalla

Ruotsin luomuboomin takana on Bladh Andrén mukaan kuluttajuuden muutos. Yhä useampi ruotsalainen näkee kulutuksen ratkaisumahdollisuutena aikamme ympäristöongelmiin. Ruotsalaisista 38 % lukeutuu ns. LOHAS-kuluttajiin, joita ruoassa kiinnostaa terveellisyys ja kestävyys.

– Terveys, ruoanlaitto, vege, eettinen liha sekä ruoan alkuperä ja tuotannon läpinäkyvyys ovat näille kuluttajille tärkeitä arvoja, Bladh André selvitti.

Kuluttajien kiinnostuksen lisäksi luomun menekkiä Ruotsissa on edistänyt kaupan aktiivinen markkinointi. Kauppaketjut ovat kampanjoineet luomulla ja laajentaneet valikoimiaan: esimerkiksi viime vuonna kauppoihin tuli 1 600 uutta luomutuotteta.

Kauppaketjuilla on myös PL-tuotteita luomuna ja uusia myyntikanavia kehitetään koko ajan. Ruotsalaisille on tarjolla mm. kauppakassipalvelu, joka on 100 % luomua.

Teksti: Minna Nurro/Pro Luomu
Valokuvat: Ella Karttunen

Helene Birk: Denmark, the most organic country in Europe
Charlotte Bladh André: Organic trends and communication

Tämä artikkeli on toteutettu maa- ja metsätalousministeriön tuella. logo_elokuu_2013_pieni

Aiheeseen liittyvää