Edellinen Pelkkä luomu ei myy leipää
Seuraava Luomun myynti huimassa kasvussa: +14 % vuonna 2016
Uutiset

Suomen Parhaat HeVi-kaupat 2017 on valittu

Jaa:

Suomen Parhaat HeVi-kaupat 2017 on valittu. Hypermarketien sarjassa voiton vei K-citymarket Helsinki Itäkeskus ja market-sarjan paras oli helsinkiläinen S-market Bulevardi. Suomen Parhaaksi LuomuHeVi-kaupaksi 2017 valittiin K-supermarket Kasarmi Helsingistä.

Lisäksi luomuhevin eteen tehdystä työstä palkittiin kunniamaininnalla oululainen K-Citymarket Kaakkuri ja S-market Siilinjärvi.

Vuoden Paras HeVi-kauppa on ammattilehti Puutarha-Sanomien kilpailu, joka järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Luomu oli toista kertaa mukana mittelössä. Kilpailulla halutaan muistuttaa, että laadukas hedelmä- ja vihannesosasto on keskeinen vetovoimatekijä koko kaupalle.

HeVi-kauppakilpailun finaalissa oli kuusi kauppaa, joista yleisö sai videoiden perusteella äänestää parasta. Lopullisen valinnan tekivät Puutarha-Sanomien ja Pro Luomun asiantuntijaraadit. Kilpailun voittajat julkistettiin 18.1. pidetyssä Hevi-Gaalassa.

Osaava henkilökunta varmistaa laadun

Hedelmä- ja vihannesosastoa pidetään ruokakaupan tärkeimpänä, sillä asiakkaat valitsevat usein ostospaikkansa hevi-osaston perusteella. Hyvin hoidetulla hevi-osasolla hedelmät, vihannekset, marjat ja peruna ovat laadukkaita, tuoreita ja ne ovat hyvin esillä.

– Houkuttelevat hevi-osastot lisäävät kasvisten kulutusta. Kasvisten tuotantoketju viljelijästä kaupan henkilökuntaan saakka tekee siten kansanterveydellisesti tärkeää työtä, painottaa Puutarha-Sanomien päätoimittaja Jouko Tikkanen.

Kaikissa finaaliin valituissa kaupoissa työskenteli ammattitaitoinen henkilökunta, joka on tehnyt pitkäjänteistä työtä kasvisten laadun eteen. K-citymarket Helsinki Itäkeskuksen hevi-tiimin vetäjä on Natalia Chornikova ja S-market Bulevardin hevi-vastaava on Jetta Lindholm.

Luomusarjan voittajan K-supermarket Kasarmin hevi-osastosta vastaavat kauppias Anne Saarinen ja Kirsti Ojala. Kunniamaininnan saaneen oululaisen K-Citymarket Kaakkurin hevi-osastosta vastaa Jaana Elovuoma ja S-Market Siilinjärven hevi-osastosta Sari Astikainen.

Työ luomuhevin hyväksi näkyy myynnissä

Suomen Parhaaksi LuomuHe-Vi-kaupaksi 2017 valittu K-supermarket Kasarmi erottui edukseen luomuhedelmien ja -vihannesten erinomaisen valikoiman, moitteettoman laadun sekä tuotteiden hyvän esillepanon ansiosta.

Lisäksi raati arvosti Kasarmin hevi-osastolla tehtävää luomukampanjointia ja asiakkaille tarjolla olevaa informaatiota luomusta. Vaikutuksen teki myös hävikin ja myynnin tarkka seuranta, mikä näkyy tulospuolella: luomuhevin hävikki on vähäistä mutta osuus hevin kokonaismyynnistä suuri.

Kunniamaininnan saaneet kaupat ovat niin ikään tehneet hyvää työtä luomun eteen. Oululaisessa K-Citymarket Kaakkurissa luomutuotteet on sijoitettu kaupan hevi-osastolla tasavertaisesti tavanomaisten tuotteiden rinnalle. Osastolla on hyvä valikoima myös paikallista luomuheviä. S-Market Siilinjärvi on laajentanut ja kehittänyt luomuhevin valikoimaansa viime vuosina, vaikka luomu ei olekaan kaupan asiakaskunnan ensimmäinen preferenssi.

Hevi on myydyin luomutuoteryhmä

Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila toteaa, että parhaan luomuHeVi-kaupan valinnalla halutaan kiinnittää huomiota siihen, että luomu on osa nykypäivän hevi-osastoa.

– Hedelmät ja vihannekset ovat Suomen myydyin luomutuoteryhmä, ja niiden kulutuksen arvioidaan kasvavan voimakkaasti myös jatkossa. Kauppojen kannattaa ehdottomasti tarttua tähän ja tarjota kuluttajille sitä mitä he haluavat: maukkaita ja laadukkaita luomutuotteita, jotka on laitettu houkuttelevasti esille, hän sanoo.

Luomun menekkiä seurataan hevi-osastoilla vaihtelevasti. Kottilan mukaan seuranta kannattaa, sillä se antaa hyviä eväitä myynnin kehittämiseen.

Lisätietoja: päätoimittaja Jouko Tikkanen, Puutarha-Sanomat, puh. 0400 462 443, jouko.tikkanen(at)@tukkutori.eu ja toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry, puh. 040 581 9252, marja-riitta.kottila(at)proluomu.fi

Kuva K-supermarket Kasarmin hevi-osastolta: Jouko Tikkanen

Aiheeseen liittyvää