Edellinen Hanna-Riikka Kantelinen voitti Vuoden Luomukokki -opiskelijasarjan
Seuraava Pohjoismaisen luomukokkikilpailun voitto Norjaan
Tapahtumat

Suomen ensimmäinen Vuoden Luomukokki on Benjamin Frostell

Jaa:

Benjamin Frostell voitti Vuoden Luomukokki 2016 -kilpailun. ELMA-messuilla Helsingissä järjestetyn kilpailun finaali pidettiin lauantaina 12.11. Kilpailun voittaja suuntaa ensi viikolla Ruotsiin edustamaan Suomea pohjoismaisessa Luomukokki-kilpailussa.

Voittaja valmisti alkuruoaksi marinoitua tofua, glaseerattua porkkanaa, marinoitua fenkolia sekä juustokuminakreemiä, pääruoaksi paahdettua kananrintaa, kaskinaurista, emmervehnää sekä paahdettu sipulilientä ja jälkiruoaksi suklaakakkua, punajuurta sekä jogurttia. Frostellin assistenttina toimi Alfred Tallberg.

frostell_low
Benjamin Frostell

Kilpailussa oli mukana neljä finalistia, jotka kokkasivat kolmen ruokalajin menun luomuraaka-aineista. Finaalissa käytetyt pakolliset raaka-aineet olivat luomukananpoika, luomupunajuuri, turkkilainen luomujogurtti, maustamaton luomutofu ja tumma luomuleivontasuklaa.

Kilpailun tuomaristo piti Frostellin menua tasalaatuisena ja ylisti pääruokana ollutta kananrintaa täydelliseksi. Tuloksen julkistanut tuomari, Aromi-lehden toimituspäällikkö Maaret Launis kertoi eron toiseksi tulleeseen finalistiin olleen merkittävä ja tuomariston olleen yksimielinen.

– Frostellin annoksissa oli selkeää teknistä varmuutta ja kaikki komponentit täydensivät toisiaan. Annokset olivat erinomaisia sekä visuaalisesti että maultaan, Launis kertoo.

Frostellille luomu on tuttua juttua

Benjamin Frostell toimii Gastrobar Emon keittiömestarina. Ammatiltaan hän on merkonomi, ja kokiksi hän on opiskellut töitä tekemällä.

Viime vuonna tämä lahjakkuus oli myös Vuoden kokki -kisan semifinalisti, mutta kokee että Vuoden luomukokki -titteli sopii hänelle paremmin, sillä luomu on lähellä sydäntä. Vuoden luomukokkina hän aikoo viedä luomusaarnaa eteenpäin ravintoloihin ja kokeille.

-Kokit ymmärtävät luomun päälle edelleenkin todella vähän. Monet peräänkuuluttavat sesonkiajattelua, mutta minusta se ei yksin riitä, myös raaka-aineiden tuotantotapaan pitää kiinnittää huomiota, kertoo Frostell, joka kokkaa itse luomuraaka-aineista aina kun se on mahdollista.

Voittaja suuntaa pohjoismaiseen Luomukokki-kilpailuun

Benjamin Frostell ei ehdi jäädä parrasvaloihin patsastelemaan, sillä hän matkustaa heti alkuviikosta Ruotsiin, jossa Nordic Organic Food Fair -luomumessujen yhteydessä järjestetään pohjoismainen Luomukokki-kilpailu. Frostell on kilpailun ensimmäinen suomalainen osanottaja.

Varsinainen kilpailu käydään torstaina 19.11. jolloin selviää onko Benjamin Frostell myös pohjoismaiden Vuoden Luomukokki. Kisaan Frostell aikoo valmistautua lepäämällä ja toivoo että kilpailussa olisi tarjolla mahdollisimman paljon erilaisia perusraaka-aineita.

– Paikan päällä sitten teen sitä mitä parhaiten osaa, hän naurahtaa.

Luomua löytyy ELMAsta myös sunnuntaina

Luomua. Ilman muuta. -messuosastolla 6p91 11 yritystä tai yhteisöä esittelee luomutuotteitaan myös isänpäivänä. Sunnuntaina ohjelmassa on mm. Valion luomuvälipalabaari.

Vuoden Luomukokki 2016 -kilpailun järjestävät Pro Luomu ry, Luomuinstituutti ja EkoCentria. Kilpailua tukevat ELMA-messut, ELO-säätiö, Jalotofu, L´Uomu Nokka, Luonnonvarakeskus, Metos Oy Ab, MTK ry, Nokian Panimo Oy, Satotukku, Silmusalaatti, Tamminen, Urtekram ja Valio Oy.

Lisätietoja: keittiömestari, tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila, Luomuinstituutti, jaakko.nuutila(at)luke.fi, puh.  029 532 6780

Kuvat: Ella Karttunen

spens_tuomarit_low
Alexandra Spens, etualalla kilpailun tuomaristoa.
niiniranta_low
Mika Niiniranta
gois_nuutila_low
Marcus Gois, keittiön edessä kilpailun organisaattori ja tuomari Jaakko Nuutila.

Aiheeseen liittyvää