Edellinen Luomuelintarvikepäivä kuvin
Seuraava Luomulihan myynti vahvassa kasvussa
Uutiset

Suomalainen luomu on tutkitusti puhdasta

Jaa:

Suomalaiset luomutuotteet ovat tutkitusti puhtaita. Eviran vierasainevalvonnassa viime vuonna tutkimien luomutuotteiden näytteistä ei löytynyt lainkaan kasvinsuojeluaineiden jäämiä.

Tavanomaisesti tuotettujen suomalaistuotteiden näytteistä 36 % sisälsi kasvinsuojeluaineiden jäämiä. Todetut jäämät jäivät kuitenkin alle sallittujen raja-arvojen.

Eviran vierasainevalvonnassa tutkittiin vuonna 2014 yhteensä 150 näytettä, joista 13 oli luomua. Tutkitut tuotteet olivat erilaisia kasviksia, vilja- ja öljykasveja sekä hedelmiä ja marjoja. Lisäksi näytteitä otettiin vehnäjauhosta, siipikarjan lihasta, maksasta ja lastenruoista.

Tavanomaisista suomalaistuotteista otettuja näytteitä tutkittiin yhteensä 137 kappaletta. Niistä pieniä määriä kasvinsuojeluaineiden jäämiä löytyi eniten mansikoista, mutta myös muutamasta kurkusta, vadelmista, porkkanasta, mustaherukasta, omenoista ja vehnästä. Yhdestä porkkananäytteestä annettiin huomautus, koska jäämäpitoisuus oli lähellä suurinta sallittua raja-arvoa.

Osasta tuontiluomua löytyi jäämiä

Tuontiluomu ei ole yhtä luotettavan puhdasta kuin suomalaisluomu. Tullin tutkimuksissa noin kahdeksan prosenttia tutkituista luomunäytteistä sisälsi jäämiä luomussa kielletyistä kasvinsuojeluaineista.

Noin kaksi prosenttia tutkituista luomunäytteistä sisälsi jäämiä jopa niin paljon, että määrät ylittivät tavanomaisillekin tuotteille sallitut rajat. Tulli tutki jäämiä yhteensä 309 luomutuotteesta vuonna 2014.

Suurin osa kiellettyjä aineita sisältäneistä luomutuotteista oli peräisin Euroopan ulkopuolelta, mutta jäämiä löytyi myös kolmesta erästä italialaista tuoretta rucolaa, yhdestä erästä italialaista punamangoldia ja yhdestä erästä tanskalaista mansikkahilloa.

Muut luomussa kiellettyjen aineiden jäämälöydökset tehtiin useasta erästä kuivattuja aprikooseja (Turkki), cashew-pähkinöitä (Vietnam), teetä (Intia) ja kurpitsansiemeniä (Kiina). Lisäksi jäämiä löytyi yhdestä erästä parapähkinöitä (Bolivia), kiinanparsakaalia (alkuperä ei tiedossa), ohranovalmistetta (Uusi Seelanti) ja omenoita (Argentiina).

Jäämät tavallisia tavanomaisissa tuontituotteissa

Myös tavanomaisista tuontituotteista löytyi jäämiä useammin kuin vastaavista suomalaisista. Tullin tutkimuksissa 55 % tavanomaisista tuontituotteista sisälsi kasvinsuojeluaineiden jäämiä, mutta määrät jäivät useimmiten alle raja-arvojen.

Tulli tutki jäämiä yhteensä 1 727 tavanomaisesta tuotteesta vuonna 2014. Näytteistä 2,4 % (42 kpl) sisälsi jäämiä niin paljon, että tuotteet hylättiin. Näytteistä 3,9 % (77 kpl) oli niin lähellä suurinta sallittua raja-arvoa, että tavaranhaltijalle annettiin huomautus asiasta.

Lähteet: Evira ja Tulli

Aiheeseen liittyvää