Edellinen Luomua tuotetaan ja jalostetaan koko maassa – maakunnilla omat erityispiirteensä
Seuraava Bovikin tila: Luomua, laatua ja maisemanhoitoa
Blogit

Saska Tuomasjukka: Luomuglögin puhtauden voi aistia maussa

Jaa:
Luomuglögeissä aitoa makua luonnon monimuotoisuutta tukien.
Teksti: Lapin Maria Oy:n yrittäjä, Saska Tuomasjukka.

Kysyimme Lapin Maria Oy:n yrittäjältä Saska Tuomasjukalta millaista luomuglögien valmistus on, ja miten uusi luomukeruuasetus on vaikuttanut raaka-aineiden saantiin.

Suomalaisten luomuglögien valikoima on runsas ja glögitesteissä useat niistä on valittu kärkisijoille. Lapin Maria Oy:n valmistaa Suomen myydyimmät luomuglögit sekä myös erikoisempia vaihtoehtoja kuusenkerkän-,
tyrnin- sekä inkiväärin vivahtein.

1. Miksi haluatte tuottaa glögit juuri luomuna?

”Luomu on puhdasta ja sen voi astia aidoissa mauissa. Kun mennään maku edellä, on luomu aikalailla ilmeinen valinta. Lisäksi kun käytämme glögeissä muun muassa luomusokeria ja -mausteita, jokainen kulaus parantaa maailmaa myös tuolla kaukana etelässä.

Tietysti luomu on myös ekologinen valinta. Ilmastokriisin lisäksi meillä on myös luonnon monimuotoisuuskriisi: luomu edistää monimuotoisuutta esimerkiksi varmistaen pölyttäjien selviytymisen, koska luomu ei perustu kemiallisiin torjunta-aineisiin tai monokulttuureihin.”

2. Mikä erottaa pohjoisen marjaglögit muista?

”Kun katsotaan valmiita juomia, Lapin Marian glögien korkea marjapitoisuus erottuu. Esimerkiksi toinen testimenestyjämme Pohjantähti-glögi on aivan eri väristä kuin markkinoiden eniten myyvät tavanomaiset tuotteet. Ja sen
maistaa!”

3. Miten uusi luomukeruuasetus näkyy Lapin Marian arjessa?

”Ruokaviraston uusi luomuasetuksen tulkinta muutti vakiintuneen käytännön ja sen seurauksena menetimme puolet Suomen luomukeruualueista. Tämä nostaa luomumarjojen hintaa ja saattaa jopa lopettaa tuotteita, koska saatavuutta ei voida varmistaa.

Kerkän osalta tilanne on parempi, sillä sen keruusta tehdään joka tapauksessa sopimus maanomistajan kanssa. Näin myös vaadittavat luomuselvitykset on helpompi tehdä. Kaikki toimenpiteet on suoritettava kuitenkin pala kerrallaan aiemman keskitetyn sertifioinnin sijaan, joten kustannukset ovat nousseet.”

4. Millaista luomuglögien tekeminen on?

”Hikistä! Teemme glögit säilöntäaineettomina, jolloin pöpöt tuhotaan lämmön avulla ja esimerkiksi juomat pullotetaan kuumana. Teemme glögiä 16 tuntia päivässä täydellä höyryllä, joten lämpö nousee toisinaan tehtaassa korkealle. Glögien teko on kuitenkin palkitsevaa, koska saamme paljon kiittävää palautetta. Laatutasomme näkyy esimerkiksi siinä, että valmistamamme kaupan merkit ovat niittäneet testimenestystä.”

5. Miten luomuglögi eroaa tavallisesta lisäaineiden osalta?

”Glögeissä luomutuotteet erottaa siitä mistä muissakin tuoteryhmissä: säilöntäaineita ei käytetä ja väri- ja aromilisät ovat harvinaisia. Tämän huomaa sitten mausta: aidot mausteet ovat parempia. Isot pitoisuudet säilöntäaineita voivat myös maistua kitkerältä.”

6. Millainen on luomukeruutuotteiden jalostuksen tulevaisuus?

”Keruutuotteilla on omat ongelmansa, jotka liittyvät poimijoiden oikeuksiin. Tätä olemme painottaneet raaka-ainetoimittajillemme. Näen välttämättömäksi kehittää luomusertifiointia niin, että siihen sisältyy myös sosiaalinen vastuu.”

7. Miltä Lapin Marian luomuglögit maistuvat tänä vuonna?

”Tutut suosikkimme perustuvat mustikkaan. Suomen myydyin luomulögi Revontuli yhdistää mustikan ja aidon vaniljan. Suomen suosituin luomuglögitiiviste on puolestaan Pohjantähti, jossa mustikkaa komppaa perinteinen piparikvartetti: kardemumma, kaneli ja neilikka sekä inkivääri.

Teemme myös erikoisempia makuja, kuten kuusenkerkkää, tyrniä ja inkivääriä. Tänä vuonna erittäin hyvin on vastaanotettu suodattamattomasta omenamehusta ja kerkästä tehty vaalea glögi.”

Aiheeseen liittyvää