Edellinen Pro Luomun kevätkokous 28.5.2018
Seuraava Luomumansikka kypsyy juhannusviikolla
Blogit

Saija Peltomaa: Viljelyn ihanuus ja kauheus

Jaa:
Kevät 2018 on ollut käsittämättömän lämmin. Toukokuu on ollut lämpimin vuosikymmeniin. Mitä viljelijä miettii tällä hetkellä?
Saija PeltomaaTeksti: luomuperunanviljelijä ja -pakkaaja Saija Peltomaa, Peltomaan Parhaat

Itse olen edelleen vähän hämilläni, että mitä maailmassa tapahtuu ja mitä tästä mahtaa seurata. Olemme saaneet lähes kaikki tilan istutus- ja kylvötyöt tehtyä tältä keväältä. Viime vuonna tähän aikaan mietimme, että kannattaako pellolle mennä kun pellon lämpötila oli alle kymmenen asteen.

Kumpi sitten on parempi? Haastavaa sanoa. Tällä hetkellä pellot alkavat olemaan niin kuivia, että se vaikuttaa kasvien kasvuunlähtöön negatiivisesti. Viime vuonna tähän aikaan oli niin kylmää, että se vaikeutti kasvien kasvuunlähtöä. Toisin sanoen on ihanaa, että peltotyöt ovat sujuneet oikein kauniissa ilmassa, mutta valitettavasti on kauheaa katsella jo lähes liian kuivia peltoja. Kasvit ovat siitä mielenkiintoisia, että ne osaavat suojautua kuivuutta ja kuumuutta vastaan. Silloin ne eivät ala kasvamaan kunnolla vaan yrittävät pysyä hengissä ja siksi pitävät kasvua kurissa.

Mikä mietityttää? Onko enää normaalia kasvukautta. Normaalia en pysty määrittämään, mutta lähinnä tarkoitan sitä, että ilmaston ääri-ilmiöt jäisivät vähemmälle. Sadetta ja aurinkoa saisi olla vähän viikoittain. Tiedän myös, että tällaisia asioita on turha vaatia luontoäidiltä. Meidän vaan pitää sopeutua. Viljelijän vuodet ovat olleet jo monta vuotta sopeutumista ja välillä tulee mieleen, että miten jokainen meistä viljelijöistä jaksaa. Sen lisäksi, että ilmasto aiheuttaa lähes epäinhimillisiä haasteita niin viljelyn kannattavuus laskee myös. Välillä tuntuu, että ihmisyys on koetuksella kun säähän en pysty vaikuttamaan ja sen vuoksi kulut nousevat sekä satotasot laskevat.

Mistä positiivisuutta ja uskoa tulevaan? Kaikkein tärkeintä minulle luomuviljelijänä on se, että tiedän tekeväni parhaani luonnon suojelemiseksi ja puhtaan ruoantuotannon eteen. Nyt, kun meillä on myös uudet täysin biohajoavat perunasta tehdyt perunapussit, niin olen omalta osaltani kehittänyt toimintaa huomattavasti ympäristön ja kuluttajien hyväksi. Jokaisella meistä on mahdollisuus omilla valinnoillaan vaikuttaa kaikkeen. Tällaiset askeleet luovat positiivisuutta jokaiseen päivääni ja saavat minut uskomaan tulevaisuuteen. Tilamme tekee tässä paljon jatkuvaa kehitystyötä.

Löydät meidät myös Facebookista ja Instagramista: @peltomaanparhaat

luomuperunapussi

Aiheeseen liittyvää