Tilaisuus on kaksipäiväinen. Keskiviikkona 7.2. klo 12-16 Kouvolassa järjestettävään seminaariin on mahdollista osallistua myös etänä alla olevan linkin kautta. Tilaisuuden juontaa maatalousneuvos Kirsi Heinonen, MMM.
Ohjelma
Luomufoorumin seminaari 7.2. klo 12-16, Kouvolatalo
klo 12 Luomufoorumin avaus
- Avaussanat, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen
- Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa – katsaus alueelliseen kehittämistyöhön, yksikön päällikkö Jyrki Pitkänen, Maaseutupalvelut, Kaakkois-Suomen ELY-keskus
- Luomu osana kotimaisen ruuantuotannon strategiaa ja kasvuohjelmaa, valtiosihteeri Päivi Nerg
- Keskustelua aiheesta, paneelissa mukana valtiosihteeri Päivi Nerg, johtaja Sari Iivonen, Luomuinstituutti, elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm, MMM, luomuviljelijä Tommi Hasu ja toimitusjohtaja Pasi Tamminen, Tamminen Oy
klo 13 Katsaus Luomu 2.0 ohjelman tavoitteisiin ja toimiin
- Luomun markkinatilanne kaupassa, kuppiloissa ja kuluttajien huulilla, Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras
- Mitä tilastot kertovat alkutuotannon kehityksestä? ylitarkastaja Sampsa Heinonen, Ruokavirasto
- Kommentti tuotannon kehitykseen, Luomuliiton toiminnanjohtaja Susann Rännäri
klo 14.20-14.50 Kahvitauko
Lainsäädännön ja valvonnan kehittäminen
- Luomuohjelma ja EU lainsäädännön kehittäminen, elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm, MMM
- Luomuvalvonta tukemassa luomun kehitystä, ylijohtaja Marjatta Rahkio, Ruokavirasto
Luomuosaamisen ja tiedon lisääminen
- Koulutuksella luomuosaaminen nousuun – Lukoke -hankkeessa opittua, kehittämispäällikkö Outi Vahtila, HAMK ja projektipäällikkö Anu Arolaakso, Savon koulutuskuntayhtymä
- Tutkimus luomutuotannon kehittämisen tukena, johtaja Sari Iivonen, Luomuinstituutti
klo 15.50 Päivän yhteenveto, maatalousneuvos Kirsi Heinonen, MMM
Luomufoorumin työpajat 8.2. klo 8.30–15.30
paikka: Xamk, Kouvolan kampus
Luomufoorumin toisena päivänä sukelletaan erityistä huomiota vaativiin luomuohjelman teemoihin syvällisemmin. Työpajat ovat suunnattu erityisesti luomualan kehittäjille, mutta niihin ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet. Työpajojen paikat ovat kuitenkin rajoitettuja ja pajoihin otetaan osallistujat ilmoittautumisjärjestyksessä.
Aamupäivällä klo 8.30–11
- Luomututkimuksen prioriteetit vuosille 2025–2030, työpajan järjestää Luomuinstituutti. (Työpajan jälkeen on lounastauko, omakustanteinen.)
Iltapäivällä klo 12–14.30 rinnakkain
- Luomutuotannon lisääminen ja luomualkutuotannon kehittäminen, työpajan järjestää maa- ja metsätalousministeriö.
- Luomua lisää ammattikeittiöihin, työpajan järjestää Luomutetaan ruokapalvelut -hanke.
klo 14.30 Päivän yhteenveto
klo 15 Päätöskahvit
KE 7.2. klo 12–16 Kouvolatalo (Varuskuntakatu 11, Kouvola)
TO 8.2. KLO 8.30–15 Xamk, Kouvolan kampus (Paraatikenttä 7, Kouvola)
Lisätietoja:
- maatalousneuvos Kirsi Heinonen, maa- ja metsätalousministeriö, kirsi.heinonen@gov.fi, puh. 050 539 9588
- toiminnanjohtaja Aura Lamminparras, Pro Luomu ry, aura.lamminparras@proluomu.fi, puh. 0405568097
Luomufoorumin järjestävät maa- ja metsätalousministeriö ja Pro Luomu. Pro Luomu järjestää tilaisuutta osana Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – Ruokasektorin koordinaatio -hanketta, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.