Vuoden pohjoismainen luomukokki on Håvard Klempe Norjasta. Suomi osallistui kilpailuun ensimmäistä kertaa. Osanottajia oli Suomen lisäksi myös Ruotsista, Norjasta ja Virosta. Nordic Organic Chef -kilpailu järjestettiin torstaina 17.11. Pohjoismaiden suurimmilla luomuun keskittyneillä Nordic Organic Food Fair -ammattilaismessuilla Malmössä Ruotsissa.
Kilpailun osanottajat valmistivat yhden ruokalajin luomuraaka-aineista. Tuomareita oli kaikista osanottajamaista, suomalaisena tuomarina toimi tutkija ja keittiömestari Jaakko Nuutila. Käytössä oli laaja valikoima luomutuotteita ja varsinaisia pakollisia raaka-aineita ei ollut. Proteiinina oli luomukaritsan satula. Tuomarit pitivät kilpailua tiukkana ja tasaväkisenä.
Vahvaa luomuosaamista Norjasta
Kilpailun voittaja Håvard Klempe työskentelee ravintola Credossa Trondheimissä. Credo on erikoistunut kestävään ruuanlaittoon, luomuraaka-aineisiin ja sesonkiajatteluun. Ravintola toimii yhteistyössä paikallisen luomutilan kanssa, joka toimittaa suurimman osan ravintolan raaka-aineista.
Suomea edusti Benjamin Frostell. Hän voitti Suomen Vuoden Luomukokkikilpailun marraskuun alussa Elma-messuilla. Hän työskentelee Gastrobar Emossa Helsingissä ja pyrkii käyttämään luomuraaka-aineita työssään mahdollisimman paljon. Malmössä Frostell valmisti täytettyä karitsafileetä, selleriä, pikkelöityä omenaa ja jogurttilehtikaalivaahtoa.
-Kisat olivat oikein hyvä kokemus, ja muiden kokkien kesken oli hyvä yhteishenki. Lammas onnistui hyvin, siitä olen iloinen, summaa Frostell kilpailukokemustaan.
Kilpailun tavoitteena lisätä luomun käyttöä ravintoloissa
Pohjoismainen luomukokkikilpailu pyrkii lisäämään tietoutta kestävästä gastronomiasta ja lisäämään luomutuotteiden käyttöä. Ruotsin luomuyhdistys KRAVin myyntijohtaja Johan Cejien mukaan Pohjoismainen luomukokkikilpailu on saanut hyvää näkyvyyttä Ruotsissa ja myös kilpailun taso on tänä vuonna noussut huimasti.
-Gastronomia ja luomu sopivat hyvin yhteen. Täällä ovat tänään kohdanneet laadukkaat raaka-aineet ja pohjoismaiden parhaimmat kokit, hän kertoo.
Lisätietoja: keittiömestari, tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila, Luomu
instituutti, jaakko.nuutila(at)luke.fi, puh. 029 532 6780
Tämä artikkeli on toteutettu maa- ja metsätalousministeriön tuella.